Cum se folosește Diff pentru a compara fișiere în Linux

Cum se folosește Diff pentru a compara fișiere în Linux
⏱️ 4 min read

Diff este un instrument de linie de comandă pentru sistemele Unix care vă permite să comparați două fișiere sau directoare și să vedeți diferențele dintre ele. Este ideal pentru a compara versiunile vechi și noi ale fișierelor pentru a vedea ce s-a schimbat. În acest articol, vă vom arăta cum puteți utiliza diff pentru a compara cu ușurință fișiere în Linux.

Compararea fișierelor cu dif

1. Deschideți o fereastră de terminal.

2. Tastați diff și căile către două fișiere pe care doriți să le comparați. În acest caz, compar două programe Python mici pe desktopul meu, așa că folosesc următoarea comandă:

3. Apăsați Enter pentru a trimite comanda. Afișajul rezultat vă va arăta toate liniile diferite dintre fișiere. Numerele de linii comparate vor fi afișate ca „1c1”, ceea ce înseamnă că prima linie a fost comparată cu prima linie și au fost găsite următoarele diferențe.

dif-terminal-2

4. Pentru a vedea o vedere alăturată a fișierelor și a diferențelor lor, utilizați -y steag după diff. De exemplu:

dif-terminal-3

Orice linie cu simbolul țevii ( | ) este o linie cu diferență. Doar asigurați-vă că vă extindeți mai întâi fereastra terminalului, altfel s-ar putea să vă fie greu să vedeți ecranul.

dif-terminal-4

Compararea fișierelor cu Meld

Funcționalitatea diff poate fi accesat și prin Meld, un GUI pentru diff. Având în vedere că interfața cu utilizatorul diff poate fi greu de obținut, Meld este un instrument util.

1. Instalați Meld din linia de comandă deschizând terminalul și tastând:

sau

pentru distro pe bază de Yum.

Aceasta va inițializa managerul de pachete apt și va începe instalarea Meld. Rețineți că -y steagul va spune automat „da” oricăror solicitări; vă rugăm să o eliminați dacă preferați să confirmați aceste solicitări manual.

meld-install-meld-apt

2. Introduceți parola de administrator când vi se solicită. Când vedeți din nou promptul de comandă, instalarea este terminată și Meld poate fi deschis.

meld-install-meld-password

3. Când deschideți Meld, veți vedea trei opțiuni: Comparare fișiere, Comparare director și Vizualizare control versiune. Faceți clic pe „Comparare fișiere”.

meld_004

4. Vor apărea două meniuri derulante, ambele citind „(Nici unul)”. Faceți clic pe unul pentru a selecta un fișier pentru comparație.

meld_005

5. Faceți clic pe celălalt meniu derulant pentru a selecta un al doilea fișier pentru comparație.

meld_020

6. Faceți clic pe butonul „Comparați”.

meld_006

7. Următoarea fereastră rezumă orice diferență găsită între două fișiere. Caracterele roșii sunt diferențe, iar fundalul albastru indică faptul că există o diferență în acea linie. Un fundal verde indică faptul că există o linie într-un fișier, dar nu în celălalt.

meld_007

8. Pentru a naviga între diferențe, faceți clic pe butoanele sus și jos din bara de meniu. De asemenea, puteți face clic direct în document cu mouse-ul.

meld_008-2

Manipularea fișierelor în Meld

Pe lângă efectuarea de comparații, Meld vă permite să modificați fișierele comparate. Meld va continua să analizeze documentul pentru modificări pe măsură ce modificați oricare dintre versiuni și puteți apăsa „Control + Z” în orice moment pentru a anula modificările.

1. Pentru a copia modificările dintr-un fișier în altul, faceți clic pe săgețile negre mici dintre modificări. Dând clic pe săgeata din partea stângă, de exemplu, se va folosi linia documentului din stânga pentru a suprascrie documentul din partea dreaptă.

meld_009

2. De asemenea, liniile pot fi inserate în documente fără suprascriere. Dacă țineți apăsată tasta Control, veți vedea săgețile din ultimul pas transformate în perechi diagonale. Faceți clic pe săgeata orientată în sus pentru a insera o linie deasupra unei linii unice sau pe săgeata orientată în jos pentru a insera o linie de mai jos.

meld_010

3. În cele din urmă, puteți introduce direct în documentul dvs. Introduceți cursorul așa cum ați face în mod normal și începeți să tastați.

4. După ce ați terminat modificările, faceți clic pe butonul Salvare pentru a salva fișierele.

meld_013

Concluzie

Puteți utiliza oricare diff sau Meld pentru a compara fișiere în Linux. Meld este o aplicație mai completă, dar nimic nu depășește linia de comandă pentru viteză.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x