Cum se folosește EFS pentru a cripta fișiere și foldere în Windows

Cum se folosește EFS pentru a cripta fișiere și foldere în Windows
⏱️ 4 min read

Una dintre caracteristicile mai puțin cunoscute ale Windows este sistemul de fișiere criptate (EFS). EFS vă permite să criptați rapid fișiere și foldere în sistemul Windows la alegere, utilizând propriul cont de utilizator. Deoarece fișierele sunt criptate utilizând parola contului de utilizator Windows, alți utilizatori din sistemul dvs., inclusiv administratorul, nu pot deschide, muta sau modifica fișierul și folderele. Acest sistem de criptare este util dacă aveți fișiere care nu sunt atât de importante, dar nu doriți ca alți utilizatori din sistemul dvs. să le vadă.

EFS este complet diferit de BitLocker; nu este la fel de sigur ca BitLocker sau alt software de criptare. Acest lucru se datorează faptului că oricine are acces la contul dvs. de utilizator poate accesa cu ușurință fișierele și folderele fără a fi nevoie de nicio parolă suplimentară sau autentificare.

Notă: nu puteți cripta unități sau partiții întregi folosind EFS. Funcționează numai cu fișiere și foldere.

Criptați fișiere și foldere în Windows utilizând EFS

Criptarea fișierelor și folderelor folosind EFS este foarte ușoară. Tot ce trebuie să faceți este să bifați o casetă de selectare și să faceți o copie de siguranță a certificatului de securitate. Pentru a începe, selectați folderul pe care doriți să îl criptați cu EFS, faceți clic dreapta pe acesta și selectați opțiunea „Proprietăți”.

Odată ce fereastra Folder Properties a fost deschisă, faceți clic pe butonul „Advanced” din fila General.

win-efs-click-advanced-button

Această acțiune deschide fereastra Advanced Properties. Bifați caseta de selectare „Criptare conținut pentru securizarea datelor” și faceți clic pe butonul „OK”.

win-efs-select-encrypt-contents

Trebuie să confirmați modificările atributului. Pur și simplu selectați butonul radio „Aplicați modificările la acest folder, subfoldere și fișiere” și faceți clic pe butonul „OK”.

win-efs-select-apply-changes-to-all

Ca indicator vizual că ați criptat cu succes fișierele și folderele selectate cu EFS, veți vedea o pictogramă de blocare peste toate fișierele și folderele criptate.

win-efs-files-criptat

După ce ați terminat criptarea, Windows vă va solicita să faceți backup pentru cheia de criptare, astfel încât să puteți decripta fișierele și folderele dacă pierdeți vreodată accesul la contul dvs. de utilizator. Găsiți pictograma de rezervă în bara de activități și faceți dublu clic pe ea.

win-efs-open-backup-wizard

Această acțiune va deschide caseta de dialog EFS Backup. Selectați opțiunea „Faceți backup acum”.

win-efs-select-backup-option

De îndată ce faceți clic pe opțiune, se va deschide Expertul certificat. Aici faceți clic pe butonul „Următorul” pentru a continua.

win-efs-wizard-window-principal

În această fereastră asigurați-vă că opțiunile sunt selectate așa cum se arată în imagine și faceți clic pe butonul „Următorul”.

win-efs-select-certificate-format

Acum, bifați caseta de selectare „Parolă”, introduceți o parolă puternică și faceți clic pe butonul „Următorul” pentru a continua.

win-efs-enter-password

Faceți clic pe butonul „Răsfoire” și selectați unde doriți să salvați certificatul. În fereastra principală, faceți clic pe „Următorul” pentru a continua.

win-efs-select-file-name-destination

În cele din urmă, Windows vă arată o prezentare generală a tuturor setărilor pe care tocmai le-ați efectuat. Examinați-le și faceți clic pe butonul „Finalizare”.

win-efs-review-export-settings

Odată ce procedura s-a încheiat, veți primi un mesaj care vă anunță același lucru. După cum am spus mai înainte, acest fișier este foarte important, deoarece vă permite să decriptați fișierele și folderele dacă pierdeți accesul la contul dvs. de utilizator Windows. Asigurați-vă că ați stocat certificatul într-un loc sigur.

win-efs-export-complete

După ce ați terminat criptarea fișierelor, niciun utilizator din sistemul dvs. nu vă poate deschide fișierele, nici măcar administratorul. Dacă vor încerca, vor primi un mesaj similar cu cel descris mai jos.

win-efs-file-access-refuse

Mai mult, nici măcar nu pot muta sau copia fișierele. Dacă încearcă să facă acest lucru, vor vedea un mesaj de eroare similar cu cel descris mai jos.

win-efs-file-mutare-acces-refuzat

Concluzie

Din nou, acesta nu este cel mai sigur mod de a cripta fișierele importante sau confidențiale, dar este o alternativă bună pentru uz general. În cazul în care aveți fișiere confidențiale sau importante, sunteți mai bine cu BitLocker sau alt software de criptare.

Faceți comentarii mai jos, împărtășind gândurile și experiențele dvs. despre utilizarea fișierelor și folderului cu EFS.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x