Cum se folosește Linux Live CD pentru a face copii de siguranță a datelor de pe computerul Windows

Como usar o Linux Live CD para fazer backup de dados de um PC com Windows
⏱️ 5 min read

Majoritatea distribuțiilor Linux oferă un fișier ISO pe care îl puteți utiliza pentru a crea un CD / USB live. Cu acest Linux Live CD, puteți porni pe sistemul de operare de pe unitatea USB, îl puteți testa și instala dacă doriți. Cu toate acestea, știți că Live CD-ul poate fi folosit și pentru salvarea computerului dvs. când acesta este defect? De fapt, este un instrument atât de util încât v-aș sfătui să păstrați o copie la îndemână în orice moment.

Distribuții live minunate

Dacă doriți un mediu desktop complet în formă „Live”, Ubuntu și Mentă sunt două dintre alegerile noastre preferate. Ambele sunt complet dotate, vin cu o selecție excelentă de software și rulează excelent pe PC-uri relativ moderne.

Cu toate acestea, există un subgrup diferit de distribuții conceput în mod explicit pentru a fi ușor pe resurse și pentru a rula optim de pe suporturi amovibile. Acestea sunt destinate a fi utilizate în acest fel sau chiar instalate și utilizate de pe o unitate flash. Puppy Linux oferă una dintre cele mai vechi și mai respectate versiuni ale acestei formule. Knoppix este o alternativă la fel de bună în care merită analizată.

Indiferent de distribuția pe care o alegeți, o puteți arde pe un DVD sau, dacă este suficient de mic, pe un CD. Modelul modern, totuși, folosește suporturi flash, care este, de asemenea, mult mai rapid de accesat și de scris.

Cum să vă accesați datele cu un CD live

V-ați găsit blocat în afara instalării Windows și doriți să vă accesați fișierele? Iată cum o puteți face cu Live CD-ul Ubuntu.

1. Porniți computerul utilizând CD-ul Ubuntu Live. Pe ecranul de pornire (vedeți captura de ecran de mai jos), selectați „Încercați Ubuntu”.

2. Așteptați puțin și în curând veți vedea desktopul implicit al Ubuntu pe ecran. Faceți dublu clic pe pictograma „ubuntu” din desktop pentru a deschide managerul de fișiere al sistemului de operare. Alternativ, puteți face clic pe pictograma folderului de pe docul Ubuntu. Este bara pe care o puteți vedea în stânga ecranului.

Linux Live Cd Ubuntu Desktop

3. Alegeți „Alte locații” din lista locurilor din panoul din stânga al managerului de fișiere și veți vedea toate dispozitivele de stocare conectate la computerul din dreapta. Aceasta include discurile pe care le utilizați cu Windows.

Linux Live Cd File Manager

4. Pentru a accesa conținutul lor, faceți clic pe ele. Linux a devenit destul de bun în detectarea și accesarea sistemelor de fișiere Windows, așa că probabil nu veți avea probleme în accesarea fișierelor în acest fel.

5. Deoarece aceasta este o instalare completă Linux, le puteți deschide și pentru a le verifica, cu aplicații precum LibreOffice Writer. Puteți chiar să instalați mai multe aplicații, cum ar fi VLC, dacă colecția de software implicită Ubuntu nu acceptă unele formate de fișiere pe care doriți să le verificați. Nu vă faceți griji – această instalare se va întâmpla strict în mediul virtual fără a vă afecta stocarea reală.

Linux Live Cd Instalați mai multe aplicații

Puteți copia și lipi fișierele în mod liber așa cum ați face în Windows Explorer sau în orice alt manager de fișiere. Este instalarea dvs. Windows distrusă și doriți doar să vă salvați fișierele? Copiați-le prin managerul de fișiere de pe hard disk cu Windows și lipiți-le pe altul. Puteți apoi să închideți mediul live Ubuntu și să treceți la (re) instalarea unui sistem de operare pe HDD-ul dvs. principal.

Pentru a ieși din mediul virtual, faceți clic pe butonul de pornire din colțul din dreapta sus al ecranului. Alegeți Oprire / Deconectare. Alegeți oprire … din opțiunile care apar când meniul se extinde. Apoi, opriți încă o dată sau așteptați o jumătate de minut pentru ca numărătoarea inversă să se termine.

Nu uitați să eliminați media live înainte de a reporni computerul.

Nu este nevoie de reinstalare?

Copierea de rezervă a fișierelor după o defecțiune a sistemului este cea mai inteligentă alegere, dar este posibil să nu fie nevoie să faceți un pas atât de drastic, ca o reinstalare completă a sistemului de operare.

  • Dacă conținutul HDD-ului dvs. este inaccesibil, poate fi din cauza unui sistem de fișiere corupt sau a unei alte probleme de remediere. Din fericire, există instrumente cu care poți face față cu așa ceva. Există mai multe moduri în care puteți remedia un MBR corupt sau puteți recupera fișierele șterse din partițiile NTFS.
  • Dacă vechea dvs. instalare nu mai avea spațiu, o puteți clona pe un HDD mai mare cu un instrument precum Clonezilla. Apoi puteți redimensiona partițiile clonate pe noul HDD (dacă nu ați ales să faceți acest lucru automat) cu GParted.

Care este media live preferată? Pentru ce îl folosești? Ați folosit vreodată unul ca înlocuitor complet al desktopului? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Legate de:

  • Cum se creează un CD ReactOS Live USB
  • 6 Utilizări interesante ale CD-urilor Linux Live
  • Recuperați fișiere din sistemul de fișiere Ext3 / Ext4 cu Linux Live CD

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x