Cum se folosește Rufus pentru a crea o unitate flash bootabilă

Cum se folosește Rufus pentru a crea o unitate flash bootabilă
⏱️ 3 min read

Este foarte obișnuit să utilizați o unitate USB bootabilă în locul unei unități CD / DVD pentru a instala sistemul de operare. Pentru Windows există o mulțime de programe software care vă ajută să creați unități USB bootabile. Chiar și Microsoft are propriul instrument. Dintre toate instrumentele disponibile, Rufus, o aplicație gratuită și open-source, este una dintre cele mai bune. De fapt, Rufus este unul dintre acele instrumente pe care fiecare utilizator Windows ar trebui să le aibă în catalogul de software. Permiteți-mi să vă arăt cum puteți utiliza Rufus pentru a crea rapid o unitate flash bootabilă în Windows.

Notă: Acest tutorial presupune că aveți deja fișierul ISO. Dacă nu aveți fișierul ISO, îl puteți descărca de pe site-ul dezvoltatorului. De asemenea, asigurați-vă că unitatea USB pe care o utilizați are cel puțin 8 GB și nu conține date importante.

Utilizați Rufus pentru a crea o unitate USB bootabilă

1. În primul rând, descărcați Rufus dacă nu ai făcut-o deja. Alături de un instalator obișnuit, Rufus vine și într-o variantă portabilă. Descărcați versiunea portabilă dacă nu doriți să instalați Rufus pe sistemul dvs. În cazul meu am descărcat versiunea portabilă. După descărcare, instalați și deschideți Rufus.

2. Conectați unitatea USB și o veți vedea instantaneu în meniul derulant de sus. După ce vedeți unitatea, faceți clic pe butonul „Selectare”.

3. În fereastra Răsfoire mergeți la locul în care ați stocat fișierul ISO, selectați-l și faceți clic pe butonul „Deschidere”. În cazul meu, deoarece am vrut să creez o unitate USB bootabilă Ubuntu, am selectat Ubuntu ISO. Puteți alege ISO la alegere.

rufus-select-iso

4. (Opțional) Dacă doriți, faceți clic pe pictograma „Tick” de lângă meniul derulant „Boot Selection” pentru a calcula și vedea sumele de verificare MD5, SHA1 și SHA256 ale fișierului ISO. Acest lucru este util pentru a verifica dacă fișierul ISO a fost modificat în vreun fel. Amintiți-vă cum Edițiile Linux Mint sunt compromise?

rufus-iso-file-checksum

5. Selectați „MBR” din meniul derulant Partition Scheme și „BIOS sau UEFI” din meniul derulant System Target. Dacă încercați să utilizați această unitate USB bootabilă pe un sistem vechi, bifați caseta de selectare „Adăugați remedieri pentru BIOS-urile vechi” din secțiunea „Proprietăți avansate ale unității”.

rufus-select-partition-scheme

6. (Opțional) Puteți schimba numele unității USB utilizând câmpul „Volum etichetă”. În plus, în „Opțiuni avansate de format” asigurați-vă că este bifată caseta de selectare „Format rapid”. După cum sugerează și numele, formatul rapid formatează unitatea mai repede, omitând verificarea pentru sectoare defecte.

rufus-drive-name

7. Faceți clic pe butonul „Start”.

rufus-click-start

8. În funcție de fișierul ISO, Rufus vă poate solicita să descărcați fișiere suplimentare. De exemplu, pentru a crea o unitate Ubuntu bootabilă, Rufus vă solicită să descărcați versiunea mai nouă a Syslinux. Doar faceți clic pe butonul „Da”, iar Rufus se va ocupa de toate.

rufus-additional-files-prompt-download-prompt

9. În următoarea solicitare, selectați opțiunea recomandată „Scrieți în modul imagine ISO” și faceți clic pe butonul „OK”. S-ar putea să vedeți și un avertisment privind formatul unității – faceți clic pe butonul „OK”.

rufus-recomandat-scriere-mod

10. De îndată ce faceți clic pe buton, Rufus începe să creeze unitatea USB bootabilă. În funcție de unitatea USB, poate dura câteva minute pentru a finaliza procesul de creare.

rufus-create-bootable-usb

11. Odată finalizat, nu veți vedea un mesaj de finalizare, dar veți auzi un sunet de finalizare, iar bara de progres va deveni complet verde.

rufus-proces-finalizat

Asta e tot. După cum puteți vedea, este destul de ușor să creați o unitate USB bootabilă folosind Rufus.

Credit de imagine: GT Wang – Laptop și stick USB

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x