Cum se folosește sistemul de fișiere ZFS pe Ubuntu Linux

Cum se folosește sistemul de fișiere ZFS pe Ubuntu Linux
⏱️ 5 min read

Există o multitudine de sisteme de fișiere disponibile pentru Linux. Deci, de ce să încerci una nouă? Toți funcționează, nu? Nu sunt toate la fel, iar unele au unele avantaje foarte distincte, cum ar fi ZFS.

De ce ZFS

ZFS este minunat. Este un sistem de fișiere cu adevărat modern, cu capabilități încorporate, care au sens pentru a gestiona o mulțime de date.

Acum, dacă luați în considerare ZFS pentru SSD-ul dvs. ultra-rapid NVMe, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune. Este mai lent decât altele. Totuși este în regulă. A fost conceput pentru a stoca cantități uriașe de date și a le menține în siguranță.

ZFS elimină necesitatea de a configura matrice RAID tradiționale. În schimb, puteți crea pool-uri ZFS și chiar puteți adăuga unități în acele pool-uri în orice moment. Bazinele ZFS se comportă aproape exact ca RAID, dar funcționalitatea este integrată chiar în sistemul de fișiere.

ZFS acționează, de asemenea, ca un înlocuitor pentru LVM, permițându-vă să partiționați și să gestionați partițiile din mers fără a fi nevoie să gestionați lucrurile la un nivel inferior și să vă faceți griji cu privire la riscurile asociate.

Este, de asemenea, un sistem de fișiere CoW. Fără a fi prea tehnic, asta înseamnă că ZFS vă protejează datele de corupția treptată în timp. ZFS creează sumele de verificare a fișierelor și vă permite să reveniți la aceste versiuni de lucru anterioare.

Instalarea ZFS

Instalarea ZFS pe Ubuntu este foarte ușoară, deși procesul este ușor diferit pentru Ubuntu LTS și cele mai recente versiuni.

Ubuntu 16.04 LTS

Ubuntu 17.04 și versiunile ulterioare

După ce aveți utilitarele instalate, puteți crea unități și partiții ZFS folosind instrumentele furnizate de ZFS.

Crearea de pool-uri

Creați un pool ZFS

Pool-urile sunt echivalentul aproximativ al RAID în ZFS. Sunt flexibile și pot fi ușor manipulate.

RAID0

RAID0 pune în comun unitățile dvs. în ceea ce se comportă ca o unitate gigantică. Vă poate crește viteza de unitate, dar dacă una dintre aceste unități nu reușește, probabil că veți avea noroc.

Pentru a realiza RAID0 cu ZFS, trebuie doar să creați un pool simplu.

RAID1 / OGLINZĂ

Puteți obține funcționalitatea RAID1 cu mirror cuvânt cheie în ZFS. Raid1 creează o copie 1-la-1 a unității dvs. Aceasta înseamnă că datele dvs. sunt copiate în mod constant. De asemenea, crește performanța. Desigur, utilizați jumătate din spațiul de stocare pentru duplicare.

RAID5 / RAIDZ1

ZFS implementează funcționalitatea RAID5 ca RAIDZ1. RAID5 necesită unități în multipli de trei și vă permite să păstrați 2/3 din spațiul de stocare scriind date de paritate de rezervă la 1/3 din spațiul de stocare. Dacă o unitate eșuează, matricea va rămâne online, dar unitatea eșuată ar trebui înlocuită ASAP.

RAID6 / RAIDZ2

RAID6 este aproape exact ca RAID5, dar funcționează în multipli de patru în loc de multipli de trei. Dublează datele de paritate pentru a permite până la două unități să eșueze fără a aduce matricea în jos.

RAID10 / Oglindă cu dungi

RAID10 își propune să fie cel mai bun din ambele lumi, oferind atât o creștere a vitezei, cât și redundanță de date cu bandă. Aveți nevoie de unități în multipli de patru și veți avea acces doar la jumătate din spațiu. Puteți crea un pool în RAID10 creând două oglinzi în aceeași comandă de pool.

Lucrul cu bazinele

Starea pool-ului ZFS

Există, de asemenea, câteva instrumente de gestionare pe care trebuie să le lucrați cu pool-urile dvs. după ce le-ați creat. Mai întâi, verificați starea piscinelor.

Actualizări

Când actualizați ZFS, va trebui să vă actualizați și pool-urile. Piscinele dvs. vă vor notifica cu privire la orice actualizări atunci când le verificați starea. Pentru a actualiza un pool, rulați următoarea comandă.

De asemenea, le puteți actualiza pe toate.

Adăugarea de unități

De asemenea, puteți adăuga unități în pool-urile dvs. în orice moment. Spune zpool numele piscinei și locația unității și se va ocupa de toate.

alte ganduri

ZFS în browserul de fișiere

ZFS creează un director în sistemul de fișiere rădăcină pentru grupurile dvs. Puteți să le navigați după nume folosind managerul de fișiere GUI sau CLI.

ZFS este extrem de puternic și există o mulțime de alte lucruri pe care le puteți face, de asemenea, dar acestea sunt elementele de bază. Este un sistem de fișiere excelent pentru a lucra cu o mulțime de spațiu de stocare, chiar dacă este doar o matrice RAID de hard disk pe care o utilizați pentru fișierele dvs. ZFS funcționează excelent și cu sistemele NAS.

Indiferent de cât de stabil și de robust este ZFS, este întotdeauna cel mai bine să faceți o copie de rezervă a datelor atunci când implementați ceva nou pe hard disk-urile dvs.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x