Cum se îmbunătățește viteza internetului pentru streaming

Cum se îmbunătățește viteza internetului pentru streaming
⏱️ 6 min read

Dacă ați transmis vreodată videoclipuri de pe Internet, ați experimentat, fără îndoială, o scădere bruscă a calității. Un videoclip prostie care începe cu un videoclip HD clar, devine o mizerie tulbure de vărsături digitale pixelate. Dacă v-ați zgâriat vreodată capul întrebându-vă de ce se întâmplă exact asta, nu vă mai întrebați. Vinovatul este lățimea de bandă.

Pur și simplu, viteza de internet a tuturor nu este aceeași. Există mulți factori care contribuie la viteza internetului, inclusiv locația, furnizorul de servicii și multe altele. Deși este posibil să nu puteți controla acești factori, nu sunteți complet neajutorat. Citiți ghidul nostru pentru a afla cum vă puteți îmbunătăți potențial viteza internetului cu un cost mic sau deloc.

Ce este lățimea de bandă?

Pur și simplu, lățimea de bandă este viteza cu care datele pot fi transmise între computerul dvs. (sau alt dispozitiv compatibil cu Internetul) și un site web sau serviciu (cum ar fi Netflix). Cantitatea de lățime de bandă pe care o aveți va afecta rata la care se încarcă o pagină web sau cât durează descărcarea unui fișier. Pe scurt, o lățime de bandă mai mare echivalează cu o conexiune mai rapidă la Internet.

Viteze necesare pentru streaming video pe internet

Un bit (scurt pentru cifra binară) este cea mai mică unitate de date măsurată de computere. Lățimea de bandă este măsurată în „biți” pe secundă, cel mai adesea sub formă de kilobiți și megabiți. Kilobiți sau kbps este de 1.000 de biți pe secundă, în timp ce Megabiți sau Mbps este de 1.000 de kbps.

Deci, ce fel de viteză de internet aveți nevoie pentru a transmite în flux video? Din fericire, toate serviciile majore de streaming video au cerințe similare și măsoară viteza în megabiți pe secundă. Deoarece Netflix este unul dintre cele mai populare servicii de streaming disponibile, vom arunca o privire asupra vitezei lor recomandate de conexiune la Internet.

Notă: alte servicii pot avea cerințe ușor diferite. Asigurați-vă că verificați detaliile specifice ale serviciului de streaming care vă interesează.

internet-viteză-netflix

  • 0,5 megabiți pe secundă (500 kbps) – Viteza necesară conexiunii în bandă largă
  • 1,5 Megabiți pe secundă (1.500 kbps) – Viteză recomandată pentru conexiunea în bandă largă
  • 3,0 Megabiți pe secundă (3.000 kbps) – Recomandat pentru calitate Standard Definition (480p)
  • 5,0 Megabiți pe secundă (5.000 kbps) – Recomandat pentru calitate de înaltă definiție (1080p)
  • 25 Megabiți pe secundă (25.000 kbps) – Recomandat pentru calitate Ultra HD (2160p)

De asemenea, trebuie remarcat faptul că vitezele de mai sus reflectă un flux. Pentru fluxuri simultane, înmulțiți viteza conexiunii cu numărul de fluxuri active.

Cum să vă verificați viteza de internet

Verificarea vitezei de internet este destul de simplă. Există o serie de servicii online care vă pot oferi o idee destul de exactă despre ce fel de viteze atingeți. Susținut de Netflix Fast.com este unul dintre cele mai simple și mai ușor de utilizat. Navigați la site și acesta vă va calcula automat viteza de descărcare în timp real.

internet-viteză-rapid

Dacă doriți mai multe informații, consultați Ookla’s instrument de diagnosticare online. Acest lucru vă va oferi atât viteza de descărcare, cât și viteza de încărcare. Majoritatea oamenilor sunt preocupați doar de viteza lor de descărcare; totuși, dacă încărcați fișiere mari (de exemplu, publicați videoclipuri pe YouTube), atunci veți dori să știți și viteza de încărcare.

Cum se îmbunătățește viteza internetului

Așadar, viteza Internetului dvs. lipsește și nu puteți să urmăriți YouTube cu nimic mai mare decât 144p, cea mai scăzută calitate disponibilă. Aceasta înseamnă că sunteți retrogradat să invidiați prietenii cu conexiuni mai rapide la Internet? Nu neaparat. Există o serie de pași pe care îi puteți face pentru a vă maximiza viteza internetului.

1. Conexiune de protecție prin parolă

Ruterele moderne folosesc un protocol de securitate cunoscut sub numele de WPA2. Ceea ce înseamnă acest lucru este că conexiunea dvs. la Internet este protecția prin parolă. A avea o rețea WiFi protejată prin parolă nu numai că vă menține în siguranță, ci și împiedică orice persoană aleatorie din raza de acțiune a routerului să se conecteze la WiFi. Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la o creștere a utilizării datelor și la o reducere a vitezei de internet valoroase.

internet-viteză-wifi

2. Mutați routerul

Acest lucru pare prost, dar serios, mută-ți routerul. Modemurile și routerele nu sunt tocmai dispozitivele cele mai plăcute din punct de vedere estetic, așa că este firesc ca oamenii să le dorească din vedere. Ascunderea lor în spatele rafturilor de cărți sau în dulapuri poate împiedica în mod semnificativ viteza conexiunii. Punctul ideal pentru router este în centrul casei, deoarece un router transmite semnalul WiFi în toate direcțiile.

internet-viteză-router

3. Conexiune prin cablu

Dacă este posibil, luați în considerare rularea unui cablu Ethernet de la modem / router direct la dispozitivele dvs. Conexiunile prin cablu sunt aproape întotdeauna mai rapide și mai fiabile decât cele wireless. Semnalele WiFi trebuie să circule și să treacă prin impedanțe, cum ar fi pereții și ușile, afectând negativ viteza și fiabilitatea conexiunii. Este posibil să nu fie practic să conectați totul la domiciliu sau la locul de muncă, dar chiar și cablarea dură a câtorva dispozitive poate duce la viteze mai mari.

internet-viteză-ethernet

4. Programați utilizarea intensă a rețelei (torrente etc.)

Descărcarea și încărcarea unor cantități mari de date vă poate afecta serios viteza internetului. De exemplu, descărcarea unui fișier torrent mare în timp ce încercați să utilizați Skype poate duce la viteze de descărcare lente pentru torrent și calitatea video Skype. Obișnuiește-te să desfășori sarcini grele de lățime de bandă în momentele zilei în care nu vei folosi în mod activ Internetul, cum ar fi când dormi sau la serviciu.

internet-viteză-torrent

5. Solicitați informații despre ISP

Aruncați o privire și vedeți ce fel de viteze furnizorul dvs. de servicii de internet susține că ar trebui să obțineți. Dacă vitezele pe care le experimentați în mod constant sunt semnificativ mai mici decât cele pe care le face publicitatea ISP-ului dvs., ar putea fi timpul să luați legătura. Furnizorul dvs. de servicii de internet poate fi capabil să vă ofere sfaturi cu privire la modul de îmbunătățire a vitezei conexiunii sau să ofere o explicație de ce este atât de lent. Dacă nu sunteți mulțumit, puteți lua întotdeauna în considerare sărind nava și să mergeți cu un alt ISP.

Ați suferit de viteze de internet lente? Ce ai făcut pentru a-ți îmbunătăți situația? Aveți vreun sfat pentru alții care ar putea avea o conexiune letargică? Spuneți-ne în comentarii!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x