Cum se instalează aplicații GUI Linux pe Windows 10

1643385828 Cum se instaleaza aplicatii GUI Linux pe Windows 10
⏱️ 7 min read

 • Aplicațiile GUI Linux pot fi instalate folosind sudo apt-get install comandă din distro WSL.
 • Odată instalată aplicația GUI, puteți lansa din meniul Start sau folosind o comandă.
 • Caracteristica necesită instalarea WSL2 cu wsl --install comandă în versiunea 21364 sau mai mare.

Pe Windows 10, acum poți instalați aplicații GUI Linux (aproape nativ) prin Windows Subsystem for Linux (WSL), iar aceste instrucțiuni vă vor arăta cum.

Deși ați putut rula aplicații Linux pe Windows 10 prin WSL de mult timp, sistemul a fost limitat la instrumente și aplicații din linia de comandă. Cu toate acestea, începând cu versiunea 21364 și versiuni superioare și printr-o actualizare a integrării WSL, Microsoft aduce în sfârșit suport GUI (interfață grafică de utilizator) pentru a rula aplicațiile Linux preferate cu mouse-ul și tastatura.

Noua caracteristică este menită să dezvolte și să testeze aplicațiile dvs. pe Linux fără a avea nevoie de o mașină virtuală, dar o puteți utiliza pentru orice aveți nevoie. Implementarea include chiar și suport pentru difuzoare și microfoane, așa că dacă instalați o aplicație media, perifericele vor trece și vor apărea în aplicație. Grafica 3D accelerată GPU este, de asemenea, acceptată pentru a rula orice aplicație care trebuie să facă randare 3D complexă folosind OpenGL.

Când utilizați această caracteristică, nu este nevoie să porniți manual un server X, deoarece WSL pornește automat o „distribuție de sistem însoțitor”, care include un Wayland, un server X, un server audio de impuls și toate componentele necesare. Apoi, după ce închideți aplicația și sesiunea WSL, distribuția de sistem se va încheia automat.

În acest ghid, veți afla pașii pentru a începe descărcarea și instalarea aplicațiilor grafice Linux pe Windows 10. De asemenea, puteți urmăriți acest tutorial video cu pas cu pas pentru a finaliza acest proces.

Instalați aplicații GUI Linux prin WSL pe Windows 10

Pentru a instala o aplicație GUI Linux pe Windows 10, urmați acești pași:

 1. Deschis start pe Windows 10.

 2. Caută Ubuntu (sau altă distribuție) și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide distribuția Linux.

 3. Tastați următoarea comandă pentru a actualiza distribuția pachetului și apăsați introduce:

  sudo apt-get update
 4. Tastați următoarea comandă pentru a instala o aplicație GUI Linux pe Windows 10 și apăsați introduce:

  sudo apt-get install APP-NAME -y

  În comandă, înlocuiți NUMELE APLICATIEI cu aplicația grafică pe care doriți să o instalați.

  Acest exemplu instalează gedit aplicație de editare de text:

  sudo apt-get install gedit -y

  Consola WSL

 5. Confirmați parola contului Linux și apăsați introduce (daca este aplicabil).

După ce finalizați pașii, aplicația se va instala și se va înregistra în meniul Start, ceea ce înseamnă că puteți lansa aplicația rulând numele aplicației în consola Windows Subsystem for Linux (WSL) sau din meniul Start.

Instrucțiunile de mai sus prezintă pașii pentru a instala o aplicație simplă din depozitele cunoscute, dar în funcție de aplicație, pașii pot fi diferiți. Vestea bună este că procesul de instalare este același cu orice altă aplicație Linux, așa că puteți urma pașii dezvoltatorului pentru a instala practic orice aplicație, cum ar fi VLC, Audacity, admin web etc.

Dacă lansați aplicația GUI Linux din meniul Start Windows 10, veți găsi intrările în lista „Adăugate recent” sau le puteți găsi, de asemenea, în folderul (numele distribuției) de sub intrarea distribuției Linux.

Meniul Start cu aplicațiile GUI Linux
Meniul Start cu aplicațiile GUI Linux

Pe măsură ce lansați aplicația, mașina virtuală se va învârti și va rula (în câteva secunde) fără a fi nevoie să aveți consola WSL deschisă. Veți observa, de asemenea, că bara de activități va afișa pictograma cu o siglă Linux, indicând că nu rulați o aplicație Windows 10.

Experiența utilizării unei aplicații grafice Linux pe Windows 10 pare nativă, dar nu este. Aplicația este redată cu toate stilurile vizuale Linux pentru cadru, meniuri și alte elemente și există chiar și o umbră în jurul cadrului și fiecare fereastră funcționează independent.

Gedit pe Windows 10
Gedit pe Windows 10

Cu toate acestea, este o conexiune desktop de la distanță, pe care Microsoft probabil o folosește cu caracteristica RemoteApp încorporată în sistemul de operare.

Instalați sau actualizați WSL pe Windows 10

Capacitatea de a rula aplicații GUI Linux necesită integrarea subsistemului Windows pentru Linux 2, ceea ce înseamnă că trebuie să aveți cea mai recentă versiune a caracteristicii și distribuției pentru a instala și rula aplicațiile.

Dacă aveți deja instalat WSL2, atunci va trebui să actualizați caracteristica.

Înainte de a instala sau actualiza WSL2, dispozitivul va trebui să ruleze versiunea 21364 sau o versiune ulterioară. Dacă nu sunteți, utilizați mai întâi acești pași pentru a înscrie computerul în programul Windows Insider pentru a face upgrade sistemului la cea mai recentă versiune din Canalul Dev, apoi continuați cu pașii de mai jos.

De asemenea, ca o condiție prealabilă, trebuie să instalați și driverul de previzualizare pentru a permite unui GPU virtual (vGPU) să utilizeze randarea OpenGL accelerată de hardware înainte de a instala aplicațiile. Iată link-urile de descărcare:

Instalați WSL2 pe Windows 10

Aceste instrucțiuni vă vor arăta cum să instalați WSL2 și distribuția Ubuntu Linux pentru a începe să rulați aplicații GUI.

Pentru a instala componente WSL2 pentru a rula aplicații GUI Linux, utilizați acești pași:

 1. Deschis start.

 2. Caută Prompt de comandă, faceți clic dreapta pe rezultatul de sus și selectați Rulat ca administrator opțiune.

 3. Tastați următoarea comandă pentru a instala WSL 2 și apăsați introduce:

  wsl --install

  Comanda de instalare WSL 2 și Ubuntu
  Prompt de comandă Comanda WSL

După ce ați finalizat pașii, componentele Linux necesare se vor instala automat, iar comanda va descărca și cea mai recentă versiune a distribuției Ubuntu Linux.

După instalare, trebuie doar să deschideți distro din meniul Start și să continuați cu instrucțiunile de pe ecran pentru a finaliza configurarea.

Dacă doriți să instalați o altă distribuție pentru a rula aplicații în loc de Ubuntu, puteți utiliza aceste instrucțiuni.

Actualizați WSL2 pe Windows 10

Dacă aveți deja instalat subsistemul Windows pentru Linux 2, doriți să vă asigurați că sunt instalate cele mai recente actualizări pentru a rula aplicațiile GUI.

Pentru a actualiza WSL2 pentru a descărca suportul GUI pentru aplicațiile Linux, urmați acești pași:

 1. Deschis start.

 2. Caută Prompt de comandă, faceți clic dreapta pe rezultatul de sus și selectați Rulat ca administrator opțiune.

 3. Tastați următoarea comandă pentru a actualiza subsistemul Windows pentru Linux 2 și apăsați introduce:

  wsl --update

  Comanda de actualizare WSL 2
  Consolă prompt de comandă cu comandă WSL

 4. Tastați următoarea comandă pentru a forța repornirea WSL2 și apăsați introduce:

  wsl --shutdown

După ce finalizați pașii, cea mai recentă versiune de WSL se va descărca automat. Apoi puteți folosi instrucțiunile de mai sus pentru a instala aplicații GUI Linux.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x