Cum se instalează cele mai recente drivere Nvidia pe Ubuntu

Cum se instalează cele mai recente drivere Nvidia pe Ubuntu

⌛ Reading Time: 4 minutes

Dacă aveți o placă video Nvidia, aveți noroc. Au performanțe excepționale pe platforma Linux. Cu toate acestea, majoritatea sistemelor de operare bazate pe Linux vin cu driverul open-source preinstalat. Performanța este slabă, iar capacitățile 3D sunt de obicei inexistente. Pentru a profita la maximum de placa dvs. video, trebuie să instalați driverul proprietar Nvidia.

Instalați driverul Nvidia recomandat

Aceasta va instala un driver destul de recent, dar nu cel mai recent absolut. Dacă doriți un software hemoragic, treceți la secțiunea următoare.

Avantajele urmării procedurii din această secțiune sunt:

  • Este posibil ca plăcile video mai vechi (4+ ani) să nu funcționeze cu cel mai recent driver. Utilitarul va găsi și recomanda automat un driver mai vechi (dacă este necesar) care funcționează în continuare cu cardul dvs.
  • Aceste drivere sunt testate mai mult și au mai puține erori decât drivere de sângerare.
  • Este cel mai simplu mod de a instala un driver proprietar.
  • În majoritatea cazurilor, performanța este de top.

Dacă cardul dvs. are deja doi ani sau mai mult, este mai bine să mergeți cu șoferul recomandat. Dezvoltatorii au avut deja câțiva ani pentru a îmbunătăți software-ul pentru cardul dvs. Versiunile mai noi se ocupă de obicei de eliminarea erorilor și îmbunătățirea performanței pe cărțile mai noi.

Pe de altă parte, dacă cardul dvs. este extrem de nou, este posibil să aveți multe de câștigat folosind cel mai recent driver.

Pentru a continua, apăsați tasta Super cheie. Pe majoritatea tastaturilor, aceasta este cheia cu sigla Windows pe ea. Tastați „software” și faceți clic pe utilitarul „Software & Updates”. Pictograma sa este o cutie de carton cu un glob plat pe ea (prima pictogramă din imaginea următoare).

În bara de sus, accesați fila „Drivere suplimentare”. În majoritatea cazurilor, driverul open-source Nouveau este preselectat aici. Faceți clic pe „Utilizarea metapachetului driverului NVIDIA …” pentru a comuta la driverul proprietar. Apoi, faceți clic pe „Aplicați modificările” și așteptați instalarea driverului.

ubuntu-nvidia-additional-drivers

Reporniți și bucurați-vă de driverul de înaltă performanță, care vă va permite să utilizați toate capacitățile cardului.

Instalați cel mai recent driver Nvidia

Aveți un card foarte recent, lansat acum doar câteva luni. În acest caz, nu doriți să așteptați până când Ubuntu include un driver mai bun în depozitele lor principale. Pentru a obține cel mai recent software pentru cardul dvs., puteți utiliza un depozit de terți.

Deschideți un emulator de terminal și introduceți următoarea comandă:

ubuntu-nvidia-add-ppa

Actualizați informațiile despre depozitul de pachete.

Actualizați toate pachetele de pe sistemul dvs. Chiar dacă știți că aveți sistemul actualizat, nu treceți peste acest pas. Este important și ajută la evitarea unor scenarii în care pachetele din PPA pot intra în conflict cu alte pachete.

Aflați ce pachete de drivere proprietare sunt disponibile.

ubuntu-nvidia-list-of-drivers

Instalați cel mai recent, cel cu cel mai mare număr de versiune la final. De exemplu, în imaginea anterioară „nvidia-driver-415” este cea mai recentă. Înlocuiți numele acestui pachet în următoarea comandă, cu ceea ce este cel mai recent în cazul dvs.

Reporniți computerul, astfel încât noul driver să fie încărcat.

Actualizarea driverului dvs. Nvidia

Periodic, noile pachete vor fi lansate cu driverele Nvidia mai noi.

Important: înainte de a actualiza driverul, ar trebui să efectuați întotdeauna o actualizare generală a sistemului mai întâi cu sudo apt update && sudo apt upgrade.

Fără a urma acest pas, este posibil să primiți conflicte între pachetele mai vechi și cele mai noi de la PPA.

Merită menționat faptul că puteți utiliza și „Software & Updates” pentru a vă actualiza driverul. Este mai ușor să utilizați un program cu o interfață grafică pentru utilizator. Cu toate acestea, are un preț. Dacă există o problemă la instalarea driverului, nu puteți vedea care este eroarea.

Pentru a actualiza driverul de la terminal, listați mai întâi driverele disponibile:

Dacă este disponibil un driver mai nou decât ceea ce ați instalat, faceți upgrade la acesta cu:

Înlocuiți VERSION_NUMBER_HERE cu cel mai recent număr de versiune pe care l-ați văzut în rezultatul comenzii anterioare.

Cum se curăță driverul Nvidia

În unele cazuri este posibil să aveți conflicte de pachete care pot fi greu de rezolvat manual. Puteți elimina toate pachetele Nvidia (și conexe) din sistemul dvs. cu:

ubuntu-nvidia-purge-drivers

Reporniți și apoi încercați metoda preferată de instalare a unui driver Nvidia (recomandat, cel mai recent, de la terminal sau din „Software și actualizări”).

Concluzie

Performanța driverului propriu cu sursă închisă este la câțiva kilometri distanță de cel cu sursă deschisă. De fapt, cu majoritatea cardurilor și driverelor moderne, veți obține de obicei între 90% și 100% din performanța pe care o aveți pe Windows. Și cu stratul de compatibilitate Proton al Steam, care vă permite să jucați jocuri Windows pe Linux și există multe lucruri de care să vă bucurați.