Cum se instalează CentOS pe un Raspberry Pi

Cum se instalează CentOS pe un Raspberry Pi
⌛ Reading Time: 4 minutes

Fiind unul dintre cele mai populare computere cu o singură placă de pe piață, Raspberry Pi este un pilon principal în casele majorității utilizatorilor de Linux. Fie că este vorba de aplicații de server de acasă, computere pentru copii, învățare Linux sau alte abilități, puteți găsi cu siguranță o utilizare pentru Pi. Având în vedere popularitatea sa ca server de acasă, vă vom arăta cum să instalați CentOS pe Raspberry Pi pentru a crea un server de acasă solid.

Obținerea imaginii CentOS

Imaginile specifice Raspberry Pi din CentOS proiectul este ascuns puțin în pagina de descărcări. Pentru cea mai bună experiență, vă recomand să utilizați CentOS 7. Din pagina principală CentOS, faceți clic pe „CentOS Linux”.

Faceți clic pe „7 (2003)”. Acest număr de versiune se poate schimba în timp.

Alegeți oricare dintre oglinzi care vă este cel mai aproape în pagina oglindă și vi se va prezenta o listă de opțiuni din care să alegeți. Există un cuplu care este important pentru acest proiect: patru în momentul scrierii care spun „RaspberryPi” în nume. Pentru cazul meu, îl voi lua pe cel care spune „RaspberryPi-Minimal-4”, în timp ce îl instalez pe un Raspberry Pi 4b. Asigurați-vă că alegeți cel mai potrivit cazului dvs. de utilizare.

Centos On Raspberry Pi Mirror
Centos On Raspberry Pi În Nautilus

Intermitentul cardului SD

Pentru majoritatea utilizatorilor, Balena Etcher este probabil cea mai bună alegere pentru intermitentul cardurilor SD Raspberry Pi. Una dintre părțile cheie este că va clipi direct din arhivele xzip pe care le descărcați pentru majoritatea imaginilor Raspberry Pi.

Procesul intermitent este ușor. Lansați aplicația, selectați fișierul sursă (arhiva CentOS în acest caz), portul cardului SD și faceți clic pe „Start Flashing”.

Centos On Raspberry Pi Flashing

Va trece doar puțin timp până când totul va fi terminat și veți putea porni de pe cardul SD pe Pi.

Pornirea CentOS pe Raspberry Pi

Cu aceste imagini, ar trebui să fie la fel de simplu ca pornirea și așteptarea până când ajungeți la promptul de comandă. Dacă ați reușit să instalați fie versiunea KDE, fie versiunea GNOME, veți fi accesat direct la ecranul de conectare.

Datele de conectare implicite sunt:

  • Nume utilizator: root
  • Parola: centos

O notă importantă: schimbați parola de root și creați imediat un utilizator care nu este root. Dacă nu faceți acest lucru, există șanse decente ca cineva (aka hacker) să știe acest lucru și să intre în sistemul dvs. cu acces root. Asta nu e bine. Comenzile pentru crearea unui nou utilizator sunt după cum urmează:

Schimbarea parolei de root: passwd

Crearea unui nou utilizator:

Înlocuiți numele de utilizator și parola preferate. Această comandă va crea un utilizator în wheel sau sudo grup, permițându-vă să schimbați complet utilizatorii și să evitați conectarea ca root. După ce faceți acest lucru, asigurați-vă că utilizați fișierul su comanda pentru a comuta utilizatorii la utilizatorul nou creat astfel:

Înlocuiți numele de utilizator al utilizatorului pe care tocmai l-ați creat. De acolo, asigurați-vă că pachetele dvs. sunt actualizate cu comanda de actualizare:

Instalarea unui mediu de lucru grafic

Aceasta este una dintre cele mai ușoare părți. Puteți vedea grupurile software disponibile cu următoarea comandă:

Alegeți pe care doriți să îl instalați. Voi instala GNOME, dar și Plasma KDE este disponibilă.

Acest lucru pare să depindă de Raspberry Pi pe care îl utilizați. Pe Pi 4b, nu am putut obține systemd să sară în interfața grafică chiar dacă a spus că rulează. Kilometrajul dvs. poate varia.

Acum că ați învățat cum să instalați CentOS pe Raspberry Pi, puteți crea acum un server IRC sau puteți configura un Tor Proxy sau o punte Wi-Fi. Cea mai simplă dintre toate este crearea unui server web personal.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.