Cum se instalează Linux pe Windows 10 cu WSL

Cum se instalează Linux pe Windows 10 cu WSL
⏱️ 9 min read

Pentru o experiență Linux completă, nu există nici un substitut pentru o instalare completă. Dar dacă sunteți un utilizator Windows care dorește mai mult Linux în viața dvs., subsistemul Windows pentru Linux (WSL) este un loc minunat pentru a începe. Vă oferă un kernel Linux într-o mașină virtuală ușoară care rulează chiar alături de Windows și poate interacționa cu sistemul său de fișiere. Punerea în funcțiune a unei distribuții Linux pe mașina dvs. Windows este destul de ușoară, fie că învățați doar Linux, fie că doriți să utilizați un mediu de dezvoltare Linux, deci merită să vă încercați dacă sunteți curioși. Aici veți afla cum să instalați Linux pe Windows 10 cu WSL.

Ce vei primi

Veți ajunge cu o mașină virtuală Linux pe care o puteți rula pe Windows. Puteți obține Ubuntu, Debian, Kali, openSUSE și SLES și le puteți instala și rula în același timp. În cea mai mare parte, puteți face orice într-o instalare WSL pe care o veți face pe o instalare Linux separată, cum ar fi utilizarea shell-ului Bash, rularea instrumentelor din linia de comandă sau instalarea aplicațiilor Linux (linia de comandă). Puteți comuta rapid între Linux și Windows și, cel mai important, puteți accesa fișierele și programele Windows din interiorul shell-ului Linux.

Ceea ce nu obțineți este o interfață grafică. WSL este doar pe linia de comandă, deci va trebui să învățați câteva comenzi de bază Linux.

Instalarea și configurarea WSL

Va trebui să rulați o versiune actualizată de Windows 10 pentru ca acest lucru să funcționeze, dar aceasta este doar singura cerință. Instrucțiunile de mai jos vă vor configura cea mai recentă versiune a subsistemului Windows pentru Linux (WSL2, începând din iunie 2020), deși va trebui să țineți instalarea Linux actualizată utilizând:

Notă: pașii 1, 2 și 3 utilizează linia de comandă PowerShell pentru a activa caracteristica WSL. Dacă preferați să utilizați GUI, introduceți „Caracteristici Windows” în bara de căutare Windows, găsiți „Subsistem Windows pentru Linux” și bifați caseta. Totuși, se recomandă utilizarea PowerShell.

1. Deschideți PowerShell. Asigurați-vă că utilizați „Rulați ca administrator”.

2. Lipiți următorul script:

Wsl Start Enable

3. Dacă vă solicită să reporniți, faceți asta. În caz contrar, continuați.

4. Deschideți Microsoft Store și căutare pentru ca „Linux” să vă vadă toate opțiunile. Aici vom instala Ubuntu.

Wsl Porniți Microsoft Store

5. Faceți clic pe butonul „Instalare”.

Wsl Porniți Microsoft Store Ubuntu

6. Așteptați să se descarce, apoi lansați Ubuntu. În viitor, puteți face acest lucru din meniul Start.

7. Configurați orice combinație de nume de utilizator / parolă doriți. Nu trebuie să fie la fel ca datele de conectare Windows.

Wsl Porniți Microsoft Instalați numele de utilizator Ubuntu
Cum se instalează Linux pe Windows 10 cu WSL

8. Actualizați-vă instalarea folosind:

Wsl Start Upgrade 2

9. Dacă doriți să instalați pachete, puteți utiliza:

Wsl Start Install Npm

Comenzi Linux de bază

Wsl Start Ubuntu Browse Create

Dacă sunteți familiarizați cu navigarea de bază pe linia de comandă Linux, puteți săriți puțin în jos. În caz contrar, următoarele sunt câteva comenzi de bază pe care trebuie să le cunoașteți pentru a vă deplasa într-o linie de comandă Linux.

Utilizarea WSL cu Windows

Dacă doriți, puteți utiliza instalarea Linux ca sistem propriu pe Windows, cu fișiere și programe complet separate. Este în regulă și este posibil să doriți de fapt niște fișiere stocate pe Linux pentru avantajele sale de viteză, dar unul dintre avantajele mari ale WSL este acela că puteți interacționa cu fișierele și folderele Windows montând în mod eficient unitatea pe sistemul dvs. Linux. Acest lucru vă permite să utilizați Linux cu orice aveți pe Windows, păstrând astfel toate lucrurile în același loc.

Utilizarea comenzilor Linux într-un shell Windows precum PowerShell sau promptul de comandă este ușoară. Folosiți doar:

De exemplu, dacă doriți să listați tot conținutul directorului dvs. curent utilizând comanda Linux, introduceți doar:

Aceasta va executa comanda Linux pe Windows fără a deschide sistemul de operare propriu-zis.

Dacă doriți să porniți întregul sistem de operare din interiorul PowerShell sau cmd, este ușor. Pur și simplu alergați:

sau

Wsl Porniți Microsoft Ubuntu Powershell Access

În cele din urmă, însă, probabil că vă veți întreba cum să accesați directoarele Windows din interiorul sistemului Linux. Cheia aici este că Windows este montat în esență ca o unitate externă pe sistemul Linux, așa că Linux îl poate folosi ca spațiu de stocare, făcându-l aproape același lucru cu utilizarea sistemului de operare pentru a edita fișiere pe o unitate flash.

1. Deschideți terminalul Linux (Ubuntu, în acest caz) ca administrator Windows.

Wsl Start Lansează Ubuntu

2. Accesați unitatea Windows C: introducând:

Wsl Porniți Ubuntu Dir 2

Pentru a confirma că l-ați accesat, rulați:

pentru a vedea fișierele și folderele.

3. Încercați să creați un director. Alerga:

Wsl Porniți Ubuntu Dir 3

Deschideți File Explorer și verificați unitatea C: pentru a confirma că Ubuntu a creat un folder acolo.

4. Introduceți directorul tastând:

Wsl Start Cd Test Dir 5

5. Creați un fișier folosind:

Wsl Start Test Dir 6

6. Editați fișierul folosind:

Wsl Start Test Dir 6nano

Introduceți câteva cuvinte, apoi apăsați Ctrl + O a salva și Ctrl + X a iesi.

7. Verificați din nou sistemul de fișiere Windows. Ar trebui să vedeți un fișier text cu conținutul pe care l-ați introdus.

Wsl Porniți Ubuntu Windows Test

8. Dacă doriți, puteți naviga la orice alt folder sau document de pe unitatea Windows și editați-l folosind Ubuntu.

Acum să presupunem că doriți să accesați fișierele Linux din Windows sau poate doriți doar o reprezentare GUI a sistemului de fișiere. Nici o problema. Navigați la directorul Linux pe care doriți să îl vedeți și introduceți:

. la sfârșit reprezintă directorul curent și, dacă îl includeți, explorer.exe va lansa o fereastră Windows Explorer care vă arată fișierele Linux.

De fapt, puteți lansa alte aplicații Windows și puteți rula comenzi Windows și de pe Linux. De exemplu:

lansează blocnotes.

Ce altceva poti face?

Acum, că știi cum să instalezi Linux pe Windows 10 și cum interacționează cu Windows, poți face aproape orice vrei. Puteți rula limbaje de programare, rulați servere locale, puteți utiliza un IDE Windows pentru a lucra în shell-ul Linux, puteți rula mai multe distribuții Linux în același timp sau pur și simplu jucați cu Linux pentru a vă simți confortabil cu linia de comandă. Prețul eșecului este destul de mic. Dacă deranjați ceva, resetarea sau reinstalarea distribuției Linux este destul de ușoară.

Credite de imagine: Tux

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x