Cum se instalează software mai nou în Debian

Cum se instalează software mai nou în Debian

⌛ Reading Time: 5 minutes

Debian este o distribuție excelentă pentru Linux, în special pentru servere. Este, de asemenea, o distribuție excelentă pentru a rula pe un computer desktop obișnuit sau laptop. Foarte rar întâlniți o eroare la acest sistem de operare, iar pachetele se integrează extrem de bine unul cu celălalt.

De exemplu, puteți trece cu ușurință la un alt manager de afișare / conectare, puteți adăuga un alt mediu desktop sau puteți schimba alte componente cheie ale stivei de software. În schimb, este posibil să aveți conflicte ciudate la alte distribuții atunci când încercați să comutați pachetele implicite.

De ce Debian are software vechi

Iată versiunea scurtă, fără prea multe detalii tehnice. Odată ce majoritatea erorilor cunoscute sunt eliminate, pachetele sunt înghețate într-o anumită versiune. Majoritatea nu vor primi niciodată upgrade-uri de caracteristici, ci doar remedieri de securitate. În acest fel, nu sunt introduse noi erori, iar distribuția poate rămâne „stabilă”. A fi stabil înseamnă că ceea ce a funcționat într-un anumit mod acum un an va funcționa exact la fel anul viitor pe aceeași versiune de Debian. Avantajul este că obțineți un sistem de operare care (aproape) nu se „rupe” niciodată. Puteți introduce cele mai recente soluții de securitate și fiți siguri că laptopul sau computerul dvs. vor funcționa foarte bine a doua zi.

Nu pierzi mult prin faptul că nu ai cea mai recentă versiune a tuturor. Majoritatea software-ului nu se schimbă dramatic în decursul a doi ani. Dar unele programe se schimbă într-adevăr des și aduc îmbunătățiri importante.

Uneori, este posibil să aveți nevoie chiar de cea mai recentă versiune a ceva. Acesta poate fi cazul unei noi plăci video pe care ați cumpărat-o, care nu funcționează fără cel mai recent driver. Pentru astfel de situații, Debian are un depozit special în care puteți actualiza anumite software-uri pe care trebuie absolut să le aveți.

Ce sunt backporturile Debian?

Iată cum Pagina web oficială a backporturilor Debian descrie ce înseamnă back-porting:

Backporturile sunt pachete preluate de la următoarea versiune Debian (numită „testare”), ajustate și recompilate pentru utilizare pe Debian stabil.

Acest depozit nu este activat în mod implicit, dar pașii pentru a face acest lucru sunt destul de simpli.

Cum se activează depozitul Backports pe Debian

Deschideți un emulator de terminal și găsiți numele de cod al instalării Debian:

debian-backports-lsb-release

Notă: în acest exemplu numele de cod este „stretch”. Dacă la momentul citirii acesteia numele de cod este diferit, de exemplu „buster”, înlocuiți fiecare apariție în care vedeți „stretch” cu „buster”.

Managerul de pachete APT Debian stochează lista de depozite de unde poate descărca software-ul într-un fișier. Vizualizați și editați acest fișier cu următoarea comandă:

La sfârșitul fișierului, adăugați următoarea linie:

Pe Debian Buster linia ar fi: „deb http://deb.debian.org/debian buster-backports principal contrib non-free.

debian-backports-editing-source-list

Este posibil ca lista de surse APT să nu includă cuvintele „contrib” și „non-free”. În acest caz înseamnă că nu aveți câteva pachete disponibile. Printre alte lucruri, cum ar fi arhivatorul RAR sau platforma de jocuri Steam, veți găsi drivere pentru placa video, adaptorul Wi-Fi și alte componente hardware în „non-free”. Dacă aveți nevoie de acestea, de exemplu pentru a juca jocuri video 3D sau dacă Wi-Fi nu funcționează, activați „contrib” și „non-free”. Pur și simplu adăugați cuvintele la sfârșitul fiecărui rând, după „principal”. Următorul este un text pe care îl puteți copia și lipi:

Fișierul sources.list poate conține, de asemenea, adrese URL diferite în loc de „deb.debian.org”. Utilizați „deb.debian.org”, deoarece are unele avantaje. Vă redirecționează dinamic către un server apropiat. Deoarece nu vă va redirecționa întotdeauna către același server, există un alt avantaj. Dacă utilizați o adresă statică, cum ar fi „ftp.uk.debian.org/debian/”, dacă serverul nu funcționează, nu veți putea descărca pachete pentru acel moment.

Cu „deb.debian.org”, acest lucru nu ar trebui să mai fie o problemă. Ajută foarte mult, mai ales dacă activați actualizările automate. Cu un server static, ați putea observa că computerul dvs. nu a fost actualizat automat de zile sau săptămâni, în timp ce serverul era offline.

Ecran gol după rularea „sudo apt edit-sources”

La unele instalații este posibil să lipsească fișierul implicit „/etc/apt/sources.list”. În acest caz sudo apt edit-sources va afișa un ecran gol. Depozitele pot fi stocate într-un fișier la „/etc/apt/sources.list.d/base.list”. Cu următoarele comenzi, puteți vedea fișierele din acel director și conținutul acestora:

Când editați fișierul surselor implicite cu sudo apt edit-sources, nu repetați liniile pe care le vedeți aici. Adăugați doar ceea ce lipsește. Copiați liniile din acele fișiere, adăugați-le la „/etc/apt/sources.list” și apoi ștergeți fișierele din „/etc/apt/sources.list.d/”.

Cum se instalează software din Debian Backports

Puneți managerul de pachete să preia modificările recente și să actualizeze baza de date:

debian-backports-sudo-apt-update

Pe Debian 9, denumit în cod Stretch, pentru a instala un driver Nvidia mai nou din backporturi, veți folosi această comandă:

În Debian 10, denumit cod Buster, comanda ar fi:

debian-backports-apt-showing-version-strings

Nu este necesar să utilizați -V parametru, dar este util în acest caz. Acest lucru face ca APT să afișeze șiruri de versiuni ale pachetelor pe care le va instala. Facilitează identificarea pachetelor care vor fi extrase din backporturi și care vor fi extrase din depozitele obișnuite. Pachetele care conțin șirul „bpo” provin din backporturi.

Găsiți versiunile disponibile pentru un pachet

Nu toate pachetele au backporturi disponibile. Doar cele care au caracteristici importante sau necesare în versiunile noi sunt de obicei backportate. Puteți verifica rapid dacă puteți instala o versiune mai nouă pentru un pachet cu următoarea comandă:

debian-backports-apt-policy

În acest caz, puteți vedea că versiunea 384 a driverului proprietar al Nvidia este disponibilă în depozitul obișnuit Debian. O versiune superioară, 390, este disponibilă în backporturi.

Lista Debian a pachetelor backportate vă poate ajuta, de asemenea, să verificați dacă un pachet are un backport disponibil. Nu uitați să reglați adresa URL în viitor cu numele de cod al lansării Debian curente. „https://packages.debian.org/stretch-backports/allpackages” va fi “https://packages.debian.org/buster-backports/allpackages.

Concluzie

Luați în considerare actualizarea unei metode de urgență din backporturi. Aceasta înseamnă că nu exagerați. Instalați doar pachetele de care aveți cu adevărat nevoie, altfel s-ar putea să vă faceți sistemul instabil sau să generați conflicte între pachete.