Cum se instalează VirtualBox pe Ubuntu

Cum se instalează VirtualBox pe Ubuntu

⌛ Reading Time: 5 minutes

Deoarece este un program multiplataforma, VirtualBox poate fi rulat pe mai multe sisteme de operare. Aceasta înseamnă că va funcționa perfect pe Linux, la fel ca în Windows. În plus, interfața grafică cu utilizatorul ar trebui să fie aproape identică pe toate platformele.

Să vedem cum putem instala și rula mașini virtuale pe Ubuntu cu VirtualBox.

Instalați VirtualBox

Instalați VirtualBox prin aplicația Software Center Ubuntu. Cu toate acestea, utilizați terminalul aici. Este mai universal, funcționează la fel oriunde și puteți vedea ce se întâmplă.

După deschiderea unui emulator de terminal, puteți instala cu ușurință virtualbox cu această comandă:

În mod normal, „virtualbox-qt” ar trebui instalat automat alături de alte dependențe. Acesta este pachetul care ne arată o interfață grafică pentru VirtualBox. Dacă, dintr-un anumit motiv, îl găsiți lipsă, îl puteți instala manual cu sudo apt install virtualbox-qt.

VirtualBox ar trebui să apară acum în meniul de aplicații. În mediul desktop implicit al Ubuntu, trebuie doar să apăsați tasta Super (de obicei pe cea cu sigla Windows). Tastați „virtualbox” și faceți clic pe pictogramă pentru a lansa programul. În alte medii desktop, cum ar fi LXDE (Lubuntu), VirtualBox apare în categoria „Instrumente de sistem”.

virtualbox-ubuntu-lxde-application-launcher

Creați o mașină virtuală nouă

După lansarea utilitarului, în colțul din stânga sus veți vedea un buton etichetat „Nou”.

virtualbox-ubuntu-application-main-window

După ce faceți clic pe acest buton, sunteți ghidat prin câțiva pași simpli pentru a crea prima mașină virtuală. În primul rând, totuși, trebuie să descărcați un fișier ISO bootabil. De exemplu, de pe acest link puteți descărca un fișier Imagine live Debian cu mediul dvs. desktop preferat. „Live” înseamnă că îl puteți încerca chiar și fără sau înainte de instalare.

Dacă timpul și lățimea de bandă a internetului nu permit descărcarea câtorva gigaocteți, puteți descărca un fișier imagine ISO foarte mică Ubuntu pentru un test rapid.

După ce ați numit noua mașină virtuală și ați selectat tipul și versiunea sistemului de operare, faceți clic pe „Următorul”.

virtualbox-ubuntu-new-virtual-machine-name-and-operating-system

Sistemele de operare care includ o interfață grafică pentru utilizator vor avea nevoie de cel puțin 2 GB RAM. Distribuțiile de server bazate pe text pot rula cu 1 GB RAM. Rețineți totuși că, dacă treceți glisorul peste linia verde, lucrurile pot încetini dramatic.

virtualbox-ubuntu-new-machine-allocate-memory

În pasul următor puteți crea noul disc virtual pe care va fi instalat sistemul de operare. Când doriți doar să testați un sistem de operare live, fără a instala, puteți sări peste acest pas și să alegeți „Nu adăugați un hard disk virtual”.

virtualbox-ubuntu-new-machine-create-disk

Dacă creați un disc virtual, va trebui să alegeți formatul de fișier al discului. Puteți lăsa răspunsul implicit bifat dacă nu intenționați să utilizați acest disc virtual cu alte programe de virtualizare.

virtualbox-ubuntu-new-machine-hard-disk-file-type

Când sunteți întrebat despre tipul de alocare a discului virtual, ar trebui să alegeți „Dimensiune fixă”. Aceasta oferă cea mai bună performanță de citire / scriere. Deși, dacă preferați dimensiunea discului VM să înceapă mic și să crească pe măsură ce îl utilizați, selectați opțiunea „Alocată dinamic”.

virtualbox-ubuntu-new-machine-storage-allocation

Apoi alegeți numele pentru fișierul care va găzdui discul virtual. După ce ați decis dimensiunea, faceți clic pe „Creați” și finalizați configurarea mașinii virtuale.

virtualbox-ubuntu-new-machine-virtual-disk-size-file

În cele din urmă, faceți clic pe săgeata verde etichetată „Start” pentru a porni aparatul.

virtualbox-ubuntu-start-virtual-machine

La prima lansare a unei mașini virtuale, vi se va solicita să selectați un disc de pornire. Acesta este pasul în care faceți clic pe pictograma dosar mic cu o săgeată verde (partea din dreapta jos a ferestrei). După ce navigați și selectați fișierul ISO pe care l-ați descărcat, puteți porni aparatul.

virtualbox-ubuntu-select-startup-disk

Mod alternativ de a adăuga ISO bootabil la mașina virtuală

Dacă închideți accidental acest prompt, acesta nu va mai fi afișat din nou. În acest caz, procedura de adăugare a unui ISO bootabil este diferită. Faceți clic dreapta pe mașina virtuală și faceți clic pe „Setări -> Stocare” în prima coloană. În coloana din mijloc, sub „Controler: IDE”, putem vedea o pictogramă mică pe CD etichetată „Gol”. În a treia coloană din dreapta veți vedea „Unitate optică”, iar în extrema dreaptă a acesteia, o pictogramă mică pe CD. Faceți clic pe acesta și navigați la fișierul ISO. Când ați terminat, faceți clic pe OK pentru a salva setările. Aparatul va porni acum din imaginea ISO.

virtualbox-ubuntu-add-iso-to-virtual-cdrom

Concluzie

În acest moment puteți rula aproape orice sistem de operare pe gazda noastră Ubuntu. Puteți chiar să instalați Android în VirtualBox.