Cum se optimizează indexul Windows pentru o căutare mai bună și mai rapidă pe desktop

Cum se optimizează indexul Windows pentru o căutare mai bună și mai rapidă pe desktop
⏱️ 4 min read

Ori de câte ori efectuați o căutare în meniul Start sau în File Explorer, rezultatele vă sunt generate sau oferite datorită funcției de indexare din Windows. Deși căutarea sau indexarea Windows este destul de rapidă, uneori poate întârzia sau face computerul puțin mai lent atunci când navigați prin File Explorer. Acest lucru se întâmplă din cauza cantității de conținut pe care serviciul de indexare trebuie să o reducă pentru dvs. Lucrul bun este că puteți optimiza cu ușurință Indexul Windows și puteți îmbunătăți performanța de căutare.

Reconstruiți indexul în Windows 10

Nu este în fiecare zi, dar vor exista momente în care căutarea Windows acționează amuzant și nu afișează rezultatele așa cum ar trebui. Mai mult, căutarea poate fi, de asemenea, teribil de lentă. Când vă confruntați cu aceste tipuri de probleme, este mai bine să reconstruiți indexul în Windows 10.

Pentru a face acest lucru, deschideți meniul utilizatorului puternic apăsând comanda rapidă de la tastatură „Win + X”, apoi selectați opțiunea „Panou de control”.

Acțiunea de mai sus va deschide Panoul de control. Aici, găsiți și faceți clic pe opțiunea „Opțiuni de indexare”.

gestionați-indexarea-win10-selectați-opțiunile-indexare

Odată ce fereastra Opțiuni de indexare a fost deschisă, puteți vedea toate folderele pe care Windows le indexează. Pentru a reconstrui indexul de căutare Windows, faceți clic pe butonul „Avansat” care apare în partea de jos a ferestrei.

gestionați-indexarea-win10-clic-avansat

În fereastra Advanced Options, faceți clic pe butonul „Reconstruiți”.

gestionați-indexarea-win10-faceți clic-reconstruiți

De îndată ce faceți clic pe buton, Windows vă va afișa un simplu mesaj de avertizare. Pur și simplu faceți clic pe butonul „OK” pentru a confirma acțiunea.

gestionați-indexarea-win10-confirmați-reconstituirea-indexului

Cu acțiunea de mai sus, Windows va renunța la cache-ul anterior de indexare și îl va reconstrui.

gestionați-indexarea-win10-index-reconstruirea

Indexarea poate dura ceva timp, în funcție de conținut. De fapt, dacă căutați ceva în meniul de pornire în timp ce indexul este construit, veți vedea un mic mesaj care spune „Rezultatele pot fi incomplete”.

gestionați-indexarea-win10-index-incomplet-meniu-start

Modificați ce indexuri Windows

Pe lângă reconstruirea indexurilor, puteți alege și alege ceea ce Windows poate indexa. De fapt, puteți vedea toate folderele care sunt indexate de Windows în fereastra principală a Opțiunilor de indexare. Acest lucru este destul de util dacă doriți ca Windows să indexeze folderul sau partiția folosită frecvent.

Pentru a adăuga sau a elimina locațiile indexului, deschideți fereastra Opțiuni de indexare, apoi faceți clic pe butonul „Modificare” care apare în partea de jos a ferestrei.

gestionați-indexarea-win10-faceți clic-modificați

Acțiunea de mai sus va deschide fereastra Locații de indexare. Aici, trebuie doar să selectați folderul sau partiția pe care doriți să o indexeze Windows din zona „Change Selected Locations” și apoi faceți clic pe butonul „Ok” pentru a salva modificările.

gestionați-indexarea-win10-adăugați-index-locație

Dacă doriți să eliminați o locație existentă din index, selectați acel folder sub „Rezumatul locațiilor selectate”. Această acțiune va afișa rapid folderul în câmpul de mai sus. Deselectați simplu caseta de selectare și salvați modificările făcând clic pe butonul „OK”.

gestionați-indexarea-win10-elimina-index-locație

Dezactivați complet funcția de indexare

Dacă credeți că funcția de indexare vă împiedică sistemul, atunci îl puteți dezactiva complet. Pentru aceasta, apăsați tasta „Win + R” services.msc și apoi apăsați butonul Enter.

manage-indexing-win10-services-run-command

Aici, în fereastra Servicii, găsiți și faceți dublu clic pe serviciul „Căutare Windows”.

gestionați-indexarea-win10-open-windows-service-căutare

Acțiunea de mai sus va deschide fereastra Proprietăți. Aici, faceți clic pe butonul „Stop” pentru a opri serviciul, selectați opțiunea „Disabled” din meniul derulant de lângă tipul Startup și apoi faceți clic pe butonul „OK”.

gestionați-indexarea-win10-disable-windows-search-service

Ați dezactivat cu succes funcția de indexare în Windows 10. Nu uitați că prin dezactivarea acestui serviciu nu mai puteți utiliza funcția de căutare din meniul Start sau din File Explorer.

Faceți comentarii mai jos, împărtășind gândurile și experiențele dvs. despre utilizarea metodelor de mai sus pentru a gestiona caracteristica de indexare în Windows 10.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x