Cum se realizează redimensionarea în lot a imaginilor utilizând gThumb în Linux

Cum se realizează redimensionarea în lot a imaginilor utilizând gThumb în Linux
⏱️ 4 min read

Dacă munca dvs. implică editarea imaginilor, veți fi de acord că există momente în care trebuie să efectuați o singură operație pe mai multe imagini. O astfel de operație este redimensionarea în lot a imaginilor. În timp ce majoritatea programelor de editare a imaginilor sunt capabile să redimensioneze mai multe imagini dintr-o singură dată, nu este întotdeauna ușor să găsești și să folosești funcția, mai ales dacă ești nou în aplicația pe care o folosești.

Și tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care am publicat tutoriale care vă ajută să învățați cum să efectuați o redimensionare batch folosind aplicații populare de editare a imaginilor – consultați tutorialele noastre pentru Converssen și Phatch. Extindând gama, în acest articol vom discuta despre modul în care puteți efectua operația folosind gThumb.

Notă: toate explicațiile se bazează pe versiunea 3.4.3 a gThumb, sistemul de operare subiacent fiind Ubuntu 16.04.

Pașii implicați

Având în vedere că tutorialul este centrat în jurul gThumb, va trebui mai întâi să vă asigurați că aveți aplicația instalată pe sistemul dvs. Dacă nu, îl puteți descărca / instala cu ușurință din Ubuntu Software Center (sau din software-ul GNOME dacă utilizați Ubuntu 16.04).

După ce ați terminat cu partea de instalare, deschideți setul de imagini (pe care doriți să le redimensionați) în gThumb selectând imaginile (apăsând „Ctrl + A”) și apoi selectând „Deschideți cu -> gThumb” din dreapta- faceți clic pe meniu. De exemplu, iată o captură de ecran de când am deschis setul de imagini în gThumb pe sistemul meu.

Acum, selectați imaginile (folosind „Ctrl + A” sau prin intermediul mouse-ului), astfel încât să poată fi aplicată o operație de lot pe ele.

gthumb-select-pics

Următorul pas este să deschideți meniul „Instrumente” și să selectați opțiunea „Redimensionare imagini …”.

gthumb-tools-menu

Aceasta ar trebui să deschidă o mică fereastră „Redimensionare” conținând diverse setări pe care le puteți modifica înainte de a efectua operația de redimensionare a lotului.

gthumb-resize-dialog

Să înțelegem aceste setări una câte una.

1. Puteți introduce noile dimensiuni în casetele de text „Lățime” și „Înălțime”. Ceea ce merită menționat aici este că în mod implicit aceste valori sunt procentuale – 100% înseamnă că nu s-au făcut încă modificări ale dimensiunilor. Acum, să presupunem că doriți să reduceți lățimea și înălțimea imaginilor la jumătate. Pentru aceasta puteți schimba valorile respective la 50 – aceasta înseamnă că dimensiunile au fost reduse la 50%. Cu toate acestea, cel mai adesea nu lucrăm cu procente atunci când avem de-a face cu imagini – lucrăm cu pixeli. Deci, ar trebui să comutați la „pixel” în meniul care afișează în prezent „%” și apoi să aplicați modificările.

2. Este ușor să deranjezi raportul de aspect (și să nu mai vorbim că consumă mult timp) dacă, de exemplu, calculezi manual înălțimea după ce ai schimbat lățimea la o anumită valoare. Deci, asigurați-vă că bifați caseta de selectare „Păstrați raporturile de aspect originale” până când, desigur, aveți un motiv imperios pentru a decide altfel.

3. În secțiunea „Destinație”, după cum vă așteptați, puteți specifica directorul țintă (unde vor fi stocate imaginile redimensionate).

4. Și, în sfârșit, secțiunea „Format” vă permite să specificați formatul fișierelor redimensionate. Opțiunile disponibile sunt JPEG, PNG, TGA și TIFF.

Iată setările de redimensionare pe care le-am folosit.

gthumb-resize-options-tweak

Acum, trebuie doar să faceți clic pe butonul „Executare” și operațiunea de redimensionare va fi executată pe baza setărilor pe care le-ați aplicat. Odată ce operațiunea este finalizată, gThumb va afișa conținutul folderului de destinație (sau cu alte cuvinte, imagini redimensionate).

gthumb-resizing-done

Concluzie

În timp ce gThumb este în esență o aplicație pentru vizualizarea și organizarea imaginilor, vă permite să faceți și câteva lucrări de editare de bază. În ceea ce privește operațiile de fișiere batch, în afară de redimensionare, aplicația vă permite, de asemenea, să rotiți imaginile, să le modificați formatul și să vă jucați cu metadatele lor.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x