Cum se remediază eroarea lipsă a fișierelor .dll în Windows

Cum se remediază eroarea lipsă a fișierelor .dll în Windows
⏱️ 6 min read

Nu este nimic mai frustrant decât să lansezi un program pe care îl folosești tot timpul, doar pentru a fi confruntat cu un mesaj de eroare. În aceste situații, este foarte probabil ca mesajul de eroare să facă trimitere la extensia de fișier „.dll”. Deoarece majoritatea oamenilor nu au nici o idee despre ceea ce este un fișier DLL, cu atât mai puțin ceea ce face, acest lucru poate pune utilizatorii în modul panică completă. Din fericire, sistemul de operare Windows are câteva modalități încorporate de a rezolva această problemă comună.

Ce este un fișier .dll?

O DLL (biblioteca de legături dinamice) este un fișier care conține cod și date care pot fi utilizate de mai multe programe în același timp. Aceste fișiere împărtășesc abilități și atribute între numeroase programe pentru a vă face computerul să funcționeze mai eficient. Practic, fișierele DLL optimizează performanța computerului dvs., reducând spațiul pe disc eliminând necesitatea de fișiere duplicate care fac același lucru și utilizează mai eficient memoria RAM.

Deoarece fișierele DLL sunt foarte frecvente și utilizate în mod constant, acestea sunt adesea sursa de erori. Fișierele DLL lipsă sau corupte pot fi sursa frustrării sau, mai rău, o defalcare completă a productivității. Logica ar sugera că, dacă Windows vă anunță lipsa unui fișier DLL, cea mai bună soluție ar fi descărcarea acestuia. Cu toate acestea, acest lucru este ceva ce doriți să evitați.

Fișierele DLL găsite pe Web sunt de obicei depășite, ceea ce înseamnă că nu vă vor rezolva problema. Cel mai rău scenariu ar fi că fișierul DLL descărcat ar fi infectat cu malware. Acest lucru poate provoca probleme grave din cauza funcționării fișierelor DLL. Deoarece sunt partajate între numeroase programe, ați putea introduce o infecție la nivel de sistem. Din fericire, există modalități de a repara, actualiza și repara fișierele DLL fără a fi nevoie să recurgeți la descărcarea lor de pe Internet.

Verifică pentru actualizări

Uneori, un program nu va rula, deoarece vă lipsește o actualizare crucială a software-ului. Din fericire, Windows facilitează localizarea și aplicarea actualizărilor atât pentru Windows, cât și pentru aplicațiile pe care le-ați instalat.

dll-windows10-update

Windows 10 este destul de insistent în aplicarea actualizărilor, indiferent dacă doriți sau nu. Cu toate acestea, dacă întâmpinați o problemă, vă recomandăm să verificați și să vedeți dacă există actualizări disponibile manual. Pentru a face acest lucru, tastați windows update settings în câmpul de căutare încorporat în bara de activități și faceți clic pe primul rezultat. Aceasta va deschide o nouă fereastră care vă va permite să verificați dacă există actualizări disponibile. Dacă Windows găsește actualizări, acesta vă va spune când sunt programate pentru instalare. Dacă doriți să le instalați imediat, pur și simplu faceți clic pe butonul „Instalați acum”.

dll-windows7-update

În versiunile anterioare de Windows, procesul de actualizare nu era aproape la fel de automatizat ca în Windows 10. Pentru a căuta actualizări, faceți clic pe butonul Start, tastați Windows Update în bara de căutare și apăsați „Enter”. În fereastra Windows Update veți vedea că actualizările sunt împărțite în „important” și „opțional”. Aici puteți face clic pe butonul „Instalați actualizări” sau pe linkul de actualizări pentru a selecta manual ce actualizări vor fi aplicate.

Utilizați Verificatorul de fișiere de sistem

Dacă efectuarea unei actualizări la nivel de sistem nu a rezolvat problema, Windows are o soluție în manșon. Această soluție potențială este numită Verificator de fișiere de sistem. Este un utilitar care identifică și restabilește corupțiile găsite în Windows. Utilizarea Verificator fișier sistem necesită utilizarea promptului de comandă. Deși acest lucru poate speria unii utilizatori, rularea System File Checker este foarte ușoară.

Pentru a începe, deschideți cursorul în bara de căutare Start. În Windows 10, caseta de căutare poate fi accesată direct din bara de activități, în timp ce bara de căutare din versiunile mai vechi de Windows se găsește după ce faceți clic pe butonul Start. Cu cursorul în bara de căutare, tastați Command Prompt și apăsați Enter. Faceți clic dreapta pe „Prompt comandă” din rezultatele căutării. Dacă utilizați un dispozitiv cu ecran tactil, apăsați și țineți apăsat pe „Prompt comandă”. Dacă faceți acest lucru, va apărea un meniu derulant. De acolo, selectați „Rulați ca administrator”.

dll-sfc1

Fereastra de comandă ar trebui să apară acum pe ecran. Tastați următoarele:

Rețineți că există un spațiu înainte de fiecare „/” Apăsați „Enter” pentru a executa comanda. Aveți răbdare, deoarece acest lucru poate dura puțin timp. Odată ce operațiunea sa încheiat, tastați următoarele:

dll-sfc2

Încă o dată, notați spațiul dinaintea apăsării „/” Apăsați „Enter” pentru a executa comanda. Acest lucru poate dura ceva timp, deci gândiți-vă să preparați o ceașcă de cafea. Odată ce operațiunea sa încheiat, încercați să faceți orice ați încercat să faceți când ați primit mesajul de eroare. Cu puțin noroc, System File Checker vă va rezolva problema.

Alte situații în care Verificatorul de fișiere de sistem vă poate ajuta

dll-blue-screen-death

System File Checker este un utilitar Windows care a fost inclus în sistemul de operare de la lansarea Windows 98. Deși este utilizat în mod obișnuit pentru a remedia erorile fișierelor DLL, System File Checker poate fi utilizat și atunci când se confruntă cu o mare varietate de probleme.

De exemplu, luați faimosul „Ecran albastru al morții”. Acest ecran comunică o eroare de sistem fatală care împiedică Windows să funcționeze. Verificatorul de fișiere de sistem poate identifica corupțiile și le poate remedia. În plus, luați în considerare rularea System File Checker atunci când programele și aplicațiile se blochează sau se comportă anormal. În cele din urmă, dacă observați că anumite caracteristici Windows nu funcționează corect, Verificatorul de fișiere de sistem ar putea să rezolve problema.

Ați întâmpinat vreodată probleme cu fișierele DLL? Dacă da, cum le-ați remediat? Spuneți-ne în comentarii!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x