Cum se remediază o fotografie neclară

Cum se remediază o fotografie neclară
⏱️ 5 min read

Estomparea nedorită dintr-o fotografie este enervantă. Poate lua o imagine grozavă și o poate distruge, fie din cauza unei erori de operator, fie a mișcării subiectului care nu a putut fi controlată. În timp ce estomparea poate fi utilizată cu un efect artistic deosebit atunci când este folosită intenționat, estomparea accidentală este mult mai puțin de dorit. O parte din această neclaritate poate fi remediată cu programe de editare a imaginilor, cum ar fi GIMP și Photoshop.

Ce contează ca Blurry?

Când descrieți o fotografie ca „neclară”, aceasta este o categorie destul de largă. Înseamnă că subiectul nu este clar, da. Dar există mai multe tipuri de estompare. Identificarea tipului de neclaritate este importantă pentru a ști cum să o remediem.

  • Încețoșarea mișcării rezultă din mișcarea subiectului sau a camerei în timpul expunerii.
Câinele s-a mișcat semnificativ în timpul capturii, astfel încât pare neclar în imaginea finală. Observați caracteristica de curgere a estompării mișcării.
  • Focalizarea neclară provine din concentrarea pe partea greșită a subiectului.
fix-blurry-photos-focus-blur-example
Partea din spate a monedei centrale este focalizată, mai degrabă decât partea din față. Observați neclaritatea moale și creșterea treptată a neclarității caracteristică neclarității de focalizare.

Ne vom concentra pe îmbunătățirea neclarității focalizării în acest tutorial. Blurul de mișcare poate fi de asemenea fixat într-o anumită măsură. Cu toate acestea, necesită diferite tehnici și instrumente mai avansate pentru a obține cele mai bune rezultate.

Remediați o fotografie neclară cu masca Unsharp

Modul clasic de a clarifica fotografiile este cu un filtru numit „Unsharp Mask”. istoria numelui contraintuitiv este interesant, dar fiți siguri: clarifică imaginile.

1. Deschideți imaginea în GIMP sau Photoshop. Vom folosi GIMP pentru acest exemplu.

fix-blurry-photos-open-image-in-gimp

2. Selectați „Unsharp Mask” din meniul „Filtre”. În GIMP 2.10, acest lucru se află sub „Filtre -> Îmbunătățire -> Ascuțire (mască Unsharp).” În Photoshop îl veți găsi în „Filtre -> Ascuți -> Masca Unsharp”.

fix-blurry-photos-select-unsharp-mask

3. Aceasta va afișa un panou cu unele setări implicite. Puteți ajusta aceste setări pentru a vă clarifica mai bine imaginea.

fix-blurry-photos-unsharp-mask-settings

  • Cantitate controlează puterea măștii. Cu cât este mai mare cantitatea, cu atât mai mult contrast va fi adăugat la imagine. Este important să setați corect această valoare. Prea scăzut și nu veți vedea niciun efect; prea mare și veți vedea efecte hidoase.
  • Rază controlează ceea ce contează ca o „margine” în scopuri de ascuțire. Valorile razei mici vor clarifica detaliile fine, în timp ce valorile mari ale razei se vor aplica marginilor mai mari. Raza este ușor de setat prea sus, așa că țineți mâna constantă.
  • Prag definește câte niveluri de luminozitate trebuie să se schimbe de la un pixel la altul pentru a defini o margine. Cu cât este mai mare valoarea, cu atât mai puțin se consideră ca o margine. Valorile mai mici vor ascuți mai multe margini, în timp ce valorile mai mari fac opusul.

Deoarece fiecare imagine este diferită, setările optime pentru fiecare imagine vor fi, de asemenea, diferite. Nu există o „cea mai bună” setare. Veți câștiga experiență prin practică. Aplicarea prea multă ascuțire va duce la un aspect neatrăgător cu contrast ridicat pe care probabil veți dori să îl evitați.

4. Aplicați un amestec de setări pentru a vă simți cel mai bine claritatea imaginii. Aceasta este o artă și nu o știință, așa că experimentați.

În timp ce experimentați, este posibil să doriți să vedeți o comparație a imaginilor dvs. clarificate și neclarificate. Bifând caseta „Previzualizare” activată și dezactivată, puteți comuta între cele două imagini. De asemenea, puteți face clic pe „Split View” pentru a vedea o comparație side-by-side. Instrumentul de vizualizare divizată este disponibil numai în GIMP.

instrument de fixare a fotografiilor neclare-divizare-vizualizare

Remediați o fotografie neclară cu filtrul High Pass

O altă metodă de ascuțire este filtrul de trecere înaltă, care aplică o metodă diferită de detectare a muchiilor.

1. Mai întâi, copiați stratul făcând clic dreapta pe strat și alegând „Duplicate Layer” din meniul contextual.

fix-blurry-photos-duplicate-layer

2. Cu noul strat selectat, alegeți „Filter -> Enhance -> High Pass” în GIMP sau „Filter -> Other -> High Pass” în Photoshop.

fix-blurry-photos-select-high-pass-filter

3. Reglați setările până când puteți vedea marginile pe care doriți să le ascuțiți, apoi faceți clic pe „OK” pentru a aplica.

fix-blurry-photos-high-pass-filter-settings

4. Schimbați modul de amestecare pentru strat la „Suprapunere” din meniul derulant.

fix-blurry-photos-select-blending-mode-menu

fix-blurry-photos-select-overlay-blending-mode

Pentru un control mai detaliat, puteți regla opacitatea stratului de trecere înaltă după schimbarea modului de amestecare.

Concluzie

fix-blurry-photos-oversharpened-example

Începătorii frecvent depășesc imaginile. Utilizați imaginea de mai sus ca ghid. Imaginea ar trebui să fie mai puțin neclară, dar să nu aibă un contrast dureros sau ridicat. Încercați pentru ochiul mijlociu și evitați fundul.

Fixarea neclarității în fotografii este o artă. Este nevoie de o mână atentă și răbdătoare. În ciuda puterii incredibile a computerelor de astăzi, nu toate neclaritățile pot fi remediate. Estomparea extremă va rămâne nefixabilă, probabil pentru totdeauna. Când nu există suficiente date pentru a crea o imagine clară, computerul nu-și poate imagina doar una. Dar estomparea ușoară poate fi recuperată în multe cazuri.

Credit de imagine: Ru_dagon

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x