Cum se resetează parola de root în Linux

Cum se resetează parola de root în Linux
⏱️ 4 min read

În Linux, utilizatorii obișnuiți și superutilizatorii au acces la servicii prin autentificare prin parolă. În cazul în care un utilizator obișnuit nu își poate aminti parola, un superutilizator poate reseta parola unui utilizator obișnuit chiar de la terminal. Totuși, dacă superutilizatorul (sau utilizatorul root) își pierde parola?

Pentru a recupera parola pierdută a unui superutilizator (sau utilizator root), se face destul de diferit. Cu toate acestea, această metodă de recuperare a unei parole pierdute permite oricărui utilizator rău intenționat cu acces fizic la gazda dvs. Linux să câștige proprietatea completă.

În acest articol vom analiza modul de recuperare a unei parole root pierdute în Linux în două moduri diferite.

Notă: metoda de resetare a parolei root este similară pentru majoritatea distribuțiilor. În acest articol folosim Ubuntu. De asemenea, vom folosi „parola de root” pe parcursul tutorialului, dar se poate referi și la parola unui superutilizator.

1. Resetați parola rădăcină pierdută din meniul Grub

1. În primul rând, pentru a recupera o parolă rădăcină pierdută, trebuie să repornim gazda Linux, presupunând că nu vă puteți aminti parola pentru root (sau superutilizator).

2. Odată ce apare pagina GRUB, selectați rapid opțiunea „* Advanced options for GNU / Linux” apăsând tasta săgeată în jos și butonul Enter.

3. Apăsați acum e pentru a edita comenzile.

Trebuie să-l modificați sau să-l schimbați din modul „numai citire” în modul „citire-scriere”. Găsiți linia care începe cu „Linux”. După aceea, căutați „ro” și schimbați-l „rw”. Adăuga init=/bin/bash la sfârșitul liniei.

grub-edit-kernel-loading-menu

4. Apăsați F10. Aceasta va afișa un ecran cu o solicitare.

grub-boot-bash-screen

5. Montați sistemul de fișiere rădăcină în modul citire-scriere:

6. Acum puteți reseta parola rădăcină pierdută utilizând următoarea comandă:

Alternativ, puteți schimba parola super-utilizatorului cu comanda:

grub-bash-screen-reset-password

După ce ați terminat, tastați:

pentru a părăsi promptul și a reporni computerul.

2. Resetați parola rădăcină pierdută folosind Live CD

Dacă aveți un Linux Live CD (sau USB), atunci puteți porni în el și îl puteți utiliza și pentru a reseta parola root. În exemplul nostru vom folosi un CD Ubuntu Live.

1. Descărcați cea mai recentă versiune de Ubuntuși creați un CD / USB Live bootabil din acesta. Porniți sistemul din acesta.

2. Pe ecranul de afișare selectați „Încercați Ubuntu”. Acest lucru vă va aduce pe desktop-ul Live CD.

ubuntu-live-cd-try-ubuntu

3. Deschideți terminalul și tastați următoarea comandă pentru a deveni root:

4. Apoi, trebuie să aflăm locația partiției de pe hard disk. Utilizați următoarea comandă:

În majoritatea cazurilor va fi „/ dev / sda1”, deși poate diferi în funcție de modul în care este partiționat hard diskul.

5. Montați partiția hard disk a sistemului de recuperat folosind următoarea comandă:

ubuntu-livecd-mount-partition

6. În acest moment trebuie să ne închidem în directorul „mnt / recovery”. Ceea ce înseamnă acest lucru este că ne prefacem că suntem în sistemul de fișiere Linux obișnuit. Acest lucru este pur și simplu cunoscut sub numele de chrooting.

7. Folosiți următoarea comandă pentru a vă reseta parola de root:

sau noi:

pentru a reseta parola unui superutilizator.

8. După finalizare, ieșiți din shell-ul chroot:

9. Demontați partiția rădăcină:

și ieșiți din rădăcină:

10. În cele din urmă, eliminați Live CD-ul și reporniți în sistemul Linux.

Schimbarea parolei root în Linux este ușoară, deși necesită să vă aventurați pe tărâmul întunecat al liniei de comandă. Rețineți că oricine are acces la computerul dvs. poate utiliza această metodă pentru a vă reseta parola superutilizatorului sau a rootului. O măsură de precauție pe care o puteți lua este să criptați întregul hard disk, astfel încât să nu poată fi pornit sau montat atât de ușor.

Vrei să continui să sapi în Linux. Avem un ghid pentru configurarea Bluetooth pe Linux. De asemenea, puteți vedea lista noastră de instrumente pentru a vă crea propria distribuție Linux!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x