Cum se schimbă prioritatea rețelei în Windows

Cum se schimbă prioritatea rețelei în Windows
⏱️ 4 min read

Dacă aveți atât Wi-Fi, cât și Ethernet, este posibil să fi observat că Windows trece automat la Ethernet atunci când este conectat. Acest lucru se întâmplă din cauza priorității de rețea automată pe care Windows o atribuie tuturor adaptoarelor sale de rețea. În general, acest lucru este bun. Cu toate acestea, dacă doriți să forțați o anumită rețea peste cealaltă, atunci sunteți forțat să dezactivați celălalt adaptor de rețea.

De exemplu, când există o problemă cu conexiunea în bandă largă, încerc să folosesc date mobile prin tethering USB. Cu toate acestea, de cele mai multe ori Windows refuză să utilizeze noua conexiune din cauza priorității sale mai mici în comparație cu adaptorul Ethernet obișnuit pentru desktop. Pentru a remedia problema, trebuie să schimb prioritatea rețelei.

Dacă aveți mai multe adaptoare de rețea și doriți să forțați o conexiune de rețea peste cealaltă, atunci ar trebui să luați în considerare modificarea priorității rețelei, mai degrabă decât dezactivarea adaptorului. Iată cum să o faci.

Notă: pentru a seta prioritatea, vom folosi numere pozitive mai mari decât zero. Cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mică prioritatea.

Schimbați prioritatea rețelei prin setările adaptorului

1. Deschideți aplicația Setări făcând clic pe butonul „Toate setările” din Centrul de notificări sau căutând-o în meniul Start. În aplicația de setări, accesați „Rețea și Internet -> Stare” și faceți clic pe „Schimbați opțiunile adaptorului” care apare în panoul din dreapta.

2. Acțiunea de mai sus va deschide pagina adaptorului de rețea din panoul de control. Găsiți adaptorul de rețea pentru care doriți să măriți prioritatea, faceți clic dreapta pe el și selectați opțiunea „Proprietăți”.

modificați-rețeaua-prioritate-selectați-proprietăți

3. În fereastra de proprietăți selectați opțiunea „Internet Protocol Versiunea 4 (TCP / IPv4)” și faceți clic pe butonul „Proprietăți”.

modificați-rețeaua-prioritate-selectați-ipv4-proprietăți

4. Opțiunea de prioritate a rețelei este ascunsă sub setările avansate. Faceți clic pe butonul „Avansat”.

schimbare-rețea-prioritate-clic-avansat

5. Debifați opțiunea „Automatic Metric” și introduceți un număr mai mic de 10. Faceți clic pe butonul „OK” pentru a salva modificările. Doar pentru demonstrație, introduc cel mai mic număr posibil – „1” – pentru prioritatea rețelei mele.

În general, Windows folosește numere de prioritate peste 20, deci orice sub 20 de prioritate ar trebui să fie în regulă. Dacă nu, îl puteți schimba oricând cu ceva mai mic.

schimbare-rețea-prioritate-set-prioritate

6. Închideți toate celelalte Windows și reporniți sistemul pentru ca modificările să intre în vigoare.

Asta e tot. De acum înainte, rețeaua cu prioritate superioară va fi favorizată față de celelalte rețele active. Dacă vreți vreodată să reveniți înapoi, bifați caseta de selectare „Metrică automată” la pasul 5.

Comandă PowerShell pentru a schimba prioritatea rețelei

Dacă doriți, puteți utiliza și cmdleturile PowerShell pentru a modifica prioritatea rețelei. De fapt, dacă vă simțiți confortabil folosind PowerShell, este mai ușor decât prima metodă. Tot ce trebuie să faceți este să găsiți indexul interfeței și să setați prioritatea.

1. Pentru a modifica prioritatea rețelei prin PowerShell, trebuie să aveți privilegii administrative. Căutați PowerShell în meniul Start și selectați opțiunea „Run as administrator”.

schimbați-rețeaua-prioritate-powershell-ca-administrator

2. Trebuie să aflăm indexul interfeței adaptorului de rețea țintă. Pentru aceasta, executați comanda de mai jos și PowerShell va lista toate adaptoarele de rețea. Veți vedea numărul de index al interfeței în secțiunea „ifIndex”. Rețineți numărul de index al interfeței adaptorului dvs. de rețea. În cazul meu este 17.

modificați adaptorii-listă-prioritate-rețea

3. După ce aveți numărul de index al interfeței adaptorului de rețea țintă, utilizați comanda de mai jos în timp ce înlocuiți „INTERFACE_INDEX” cu numărul real de index al interfeței și „PRIORITY” cu numărul de prioritate real care este egal sau sub 10.

change-network-priority-powershell-set-priority

4. Pentru a verifica modificările, executați Get-NetIPInterface cmdlet. După cum puteți vedea, prioritatea rețelei s-a schimbat de la 25 la 10.

schimbare-rețea-prioritate-prioritate-schimbată

5. Reporniți sistemul pentru a aplica modificările.

6. În viitor, dacă doriți ca Windows să aibă grijă de prioritatea rețelei, pur și simplu executați comanda de mai jos. Nu uitați să înlocuiți INTERFACE_INDEX cu indexul de interfață real al adaptorului de rețea.

Dacă vă confruntați cu probleme sau doriți să vă împărtășiți gândurile și experiențele, comentați mai jos.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...