Cum se schimbă, se resetează și se înlocuiesc asociațiile de fișiere în Windows 10

Cum se schimbă, se resetează și se înlocuiesc asociațiile de fișiere în Windows 10
⏱️ 5 min read

Asocierile de fișiere sunt o parte vitală a unei experiențe Windows funcționale, deci asigurarea faptului că tipurile de fișiere potrivite se deschid automat cu software-ul potrivit este o necesitate. Dar dacă atribuiți o asociere greșită de fișiere sau doriți doar să o schimbați într-un program mai bun? Windows 10 s-a dovedit mai restrictiv decât versiunile anterioare în ceea ce privește asocierile de fișiere și poate fi deosebit de dificil dacă doriți doar să eliminați complet o asociere.

Din fericire, avem răspunsurile, care vă arată cum să schimbați, să resetați și să înlocuiți asociațiile de fișiere în Windows 10.

Cum să setați și să schimbați asociațiile de fișiere

În primul rând, lucrurile ușoare. Probabil că ați fost întrebat de o mie de ori de Windows când deschideți un fișier dacă doriți să îl asociați cu un anumit program. Poate că alegeți unul dintre programele sugerate și acesta este sfârșitul.

Dar programele sugerate de Windows nu sunt întotdeauna cele potrivite, deci cum alegeți exact ceea ce doriți?

Există două moduri de a face acest lucru:

Mai întâi, puteți face clic dreapta pe un fișier a cărui asociere doriți să o modificați, apoi selectați „Deschideți cu”. Dacă programul cu care doriți să-l deschideți nu există, faceți clic pe „Alegeți o altă aplicație” în partea de jos a ferestrei.

În noua casetă veți vedea aproape aceeași listă ca înainte, dar derulați în jos și faceți clic pe „Mai multe aplicații” pentru a apărea o listă extinsă. Selectați aplicația cu care doriți să asociați fișierul și bifați „Utilizați întotdeauna această aplicație pentru a deschide fișiere .xxx”.

schimbare-resetare-înlocuire-asociere-fișier-windows-10-utilizare-întotdeauna

Dacă aplicația pe care o doriți nu apare în listă, nu vă deranjați cu opțiunea „Căutați o altă aplicație pe acest computer”. Acest lucru va deschide fișierul cu programul ales numai în mod unic.

Pentru a vă gestiona corect asocierile de fișiere, faceți clic pe butonul Start, tastați „setările implicite ale aplicației” și faceți clic pe acesta în rezultatele căutării. Aici veți vedea o prezentare generală a asocierilor implicite de fișiere. Faceți clic pe oricare dintre programele din listă pentru a vedea celelalte opțiuni pentru funcția respectivă.

schimbare-resetare-înlocuire-asociere-fișier-windows-10-alegere-aplicație

Pentru a vedea o listă mai cuprinzătoare a asociațiilor de fișiere, derulați în jos și faceți clic pe „Alegeți aplicațiile implicite după tipul de fișier”. Aceasta vă va afișa o listă completă a tuturor tipurilor de fișiere disponibile și a aplicațiilor cu care sunt asociate.

Puteți face clic pe oricare dintre acestea, dar în multe cazuri veți constata că nu există opțiuni disponibile. Acest lucru se întâmplă cu tipuri de fișiere mai obscure, cum ar fi diferite formate de imagini ezoterice care se deschid doar cu software-ul de editare a imaginilor, cum ar fi Photoshop. Dacă aveți programul potrivit, dar nu apare ca o opțiune în lista de asociații, puteți forța asocierea utilizând promptul de comandă (consultați titlul următor).

schimbare-resetare-înlocuire-asocieri-fișiere-windows-10-aplicații-implicite

Dacă doriți, din ecranul principal „Aplicații implicite” puteți face clic pe „Resetare” pentru a reseta asociațiile de fișiere la valorile implicite recomandate de Microsoft. (Avertizare: Microsoft vă va indica, desigur, înapoi la utilizarea propriului software.)

Cum să resetați sau să ștergeți o asociere de fișiere în linia de comandă

Resetarea unei asocieri de fișiere la nimic este puțin mai complicată și va trebui să o faceți printr-un prompt de comandă ridicat.

Faceți clic pe Start, tastați cmd, faceți clic dreapta pe linia de comandă, apoi „Rulați ca administrator”.

Tip

în promptul de comandă (unde „nume de fișier” este numele aplicației pe care doriți să o disociați, iar „ext” este extensia, cum ar fi .jpg, bin, .mp3 sau orice altceva).

Dacă nu sunteți sigur de numele fișierului, introduceți „asoc” în promptul de comandă pentru a vedea o listă a tuturor asocierilor de tipuri de fișiere. Bitul pe care doriți să îl introduceți după „ftype” este întreaga parte după simbolul =.

De dragul exemplului, am decis să disociem extensia „wtv” de VLC, deci comanda pe care am tastat-o ​​a fost

schimbare-resetare-înlocuire-asociere-fișier-windows-10-ftype-cmd

După ce ați introdus comanda, tipul de fișier ar trebui să fie disociat / gol și puteți seta unul nou atunci când încercați să deschideți acel tip de fișier data viitoare.

Sau, dacă doriți să utilizați promptul de comandă pentru a asocia sau reasocia fișiere cu aplicații, urmați formatul de mai jos, înlocuind „wtv” și directorul cu extensia și directorul programului cu care doriți să îl asociați:

schimbare-resetare-înlocuire-asociere-fișier-windows-10-asociat-cmd

Concluzie

Acest lucru ar trebui să vă spună tot ce trebuie să știți despre asocierile de fișiere și să vă ofere control asupra programelor care merg cu extensiile. În timp ce metoda promptului de comandă poate fi puțin mai dificilă, este mai puțin restricționată decât fereastra „Aplicații implicite”, deci dacă programul pe care îl doriți nu apare acolo, puteți forța asocierea prin promptul de comandă de încredere.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x