Cum se setează și se listează variabilele de mediu în Linux

Cum se setează și se listează variabilele de mediu în Linux

Înainte, pentru a utiliza Linux, trebuia să vă familiarizați imediat cu linia de comandă. Mediile desktop precum GNOME și KDE au făcut ca utilizarea Linux să fie mult mai ușoară pentru începători. Puteți utiliza Linux mult timp fără să cunoașteți o singură comandă de terminal.

În cele din urmă, totuși, veți dori să faceți ceva care va necesita utilizarea liniei de comandă și, odată ce vă scufundați aici, va trebui în cele din urmă să aflați despre variabilele de mediu. Acest lucru ar putea părea un termen arcane, dar variabilele de mediu sunt ușor de înțeles.

Ce sunt variabilele de mediu?

Variabilele de mediu vă permit să setați opțiuni pentru diferite programe fără a fi nevoie să editați fișierul de configurare al unei aplicații date. Acestea sunt la nivelul întregului sistem, deci nu au efect doar în programe, ci și în shell-uri și chiar și în procesele copil.

Acestea sunt folosite pentru a ajuta diverse comenzi să știe unde este directorul dvs. principal, care este numele dvs. de utilizator și shell-ul pe care îl utilizați în prezent. De asemenea, puteți seta diverse opțiuni, cum ar fi culorile terminalelor, utilizând variabile de mediu.

Listarea variabilelor de mediu

În practică, probabil că veți petrece mult mai mult timp setând diferite variabile de mediu decât enumerându-le. Acestea fiind spuse, există momente în care rezolvați o problemă, când va fi foarte util să știți cum sunt setate anumite variabile sau dacă sunt setate deloc.

Aceasta vine în două părți. Puteți lista toate variabilele de mediu curente sau puteți alege să priviți doar valoarea unei singure variabile. Pentru a enumera toate variabilele de mediu setate în prezent, rulați printenv comandă fără argumente:

Acest lucru vă va oferi o imagine de ansamblu la nivel înalt a diferitelor variabile de mediu. Puteți utiliza acest lucru pentru a vedea ce a fost setat sau îl puteți folosi cu un alt instrument precum grep pentru a căuta anumite șiruri de text.

Dacă doriți doar să vedeți care este valoarea unei anumite variabile, rulați printenv cu numele variabilei la alegere ca argument:

Dacă în schimb doriți să verificați câteva variabile diferite, treceți-le pe toate ca argumente precum următorul exemplu:

Pentru a transmite valoarea unei variabile de mediu, faceți referire la aceasta cu $ caracter precum următorul exemplu:

Setarea variabilelor de mediu

Setarea unei variabile de mediu este, de asemenea, destul de ușoară. Folosiți numele fără $ operator și atribuiți utilizând = operator. De exemplu, pentru a seta „EXAMPLE_VAR” la „salut”, veți executa următoarele:

Acum puteți accesa această variabilă ca mai sus folosind $ operator.

Aceasta va seta doar variabila pentru sesiunea dvs. curentă. După ce vă deconectați sau reporniți computerul, această variabilă va dispărea. Acest lucru este bun pentru testare sau dacă trebuie doar să setați temporar o anumită valoare.

Set Lista Variabile de mediu Set Linux

Pentru a vă asigura că aceste variabile de mediu persistă, trebuie să le plasați în fișierul de configurare corespunzător. Puteți utiliza fișierul „/ etc / environment” pentru variabilele la nivel de sistem, în timp ce „/ etc / profile” setează variabilele shell.

Pentru propria dvs. utilizare personală, puteți seta variabile în „~ / .bashrc” sau într-un fișier similar dacă utilizați un shell diferit. Pentru a le seta, utilizați același format ca mai sus.

Concluzie

Cu instrumentele de linie de comandă de mai sus, ar trebui să aveți elementele de bază pentru aproape orice trebuie să faceți cu variabilele de mediu. Puteți începe personalizând părți din shell sau alte opțiuni de pornire, apoi extindeți de acolo.

Desigur, dacă sunteți nou în Linux, trebuie să știți mai mult decât variabile de mediu pentru a vă deplasa în linia de comandă. Pentru a menține totul corect, aruncați o privire la ghidul nostru pentru memorarea ușoară a comenzilor Linux.

Scroll to Top