Cum se utilizează instantanee și clone ZFS

Cum se utilizează instantanee și clone ZFS

Dacă ați decis să utilizați ZFS pe dispozitivele dvs. de stocare, felicitări! Folosiți unul dintre cele mai complexe și mai bogate sisteme de fișiere de pe planetă. Și dacă vreodată decideți să stocați date pe termen lung, cum ar fi fotografii de familie și videoclipuri, luați în considerare serios ZFS. Într-o configurație redundantă, cum ar fi patru hard disk-uri oglindite, garantează absolut că nu veți pierde niciodată un bit de date din cauza putrezirea bitului sau alte forme de degradare a stocării în timp, erori ale computerului și așa mai departe. ZFS poate vindeca și recupera datele automat. Algoritmi complexi, hashuri și Copaci Merkle garantează integritatea datelor.

Cu toate acestea, în acest tutorial de ce ZFS este cea mai bună alegere pentru arhivarea datelor pe termen lung nu este acoperită. În schimb, se discută despre ceea ce pot face instantaneele și clonele pentru dvs.

Ce sunt instantaneele și clonele ZFS?

Un instantaneu este pur și simplu o imagine exactă a stării datelor dvs. într-un anumit moment. De exemplu, să presupunem că lucrați la un site web complex. Stocați toate codurile, bazele de date și imaginile pe setul de date ZFS. Schimbați designul site-ului web, modificați unele imagini, modificați unele dimensiuni de aspect și modificați un cod pentru a face toate acestea potrivite. Dacă doriți să reveniți la designul anterior, va trebui să reveniți la toate aceste modificări individual. Cu ZFS, puteți pur și simplu să faceți un instantaneu al designului actual, să faceți toate modificările pe care doriți să le faceți și, dacă nu sunteți mulțumit de noul design, pur și simplu reveniți la instantaneul anterior. Și da, este adevărat, există Git, GitHub și chiar niște editori de cod care includ capacitatea de a face un instantaneu și de a reveni. Dar cu ZFS include și următoarele caracteristici:

  • Instantaneele sunt globale. Acestea creează un instantaneu al tuturor datelor incluse în proiectul dvs.
  • Instantaneele și restabilirile sunt aproape instantanee, indiferent cât de mare este proiectul dvs. (chiar dacă are sute de gigaocteți).

Nu există nicio limită la numărul de instantanee. Puteți avea „Design 1”, „Design 2” și „Design 3” și puteți comuta liber între ele, puteți face modificări și puteți crea un nou instantaneu: „Design 2 – Îmbunătățit”.

Clone

În timp ce instantaneele sunt, în principiu, stări de date înghețate la care vă puteți întoarce, clonele sunt ca niște ramuri care încep dintr-un punct comun. Pentru a o înțelege mai bine, imaginați-vă acest scenariu: creați un videoclip pentru o campanie publicitară. Apoi, faceți un instantaneu al acestui videoclip (de fapt, al setului de date ZFS în care vă stocați videoclipul). Acum, clonați acest instantaneu de trei ori. Dă „Clona 1” unui angajat, „Clona 2” unui alt angajat și „Clona 3” celui de-al treilea angajat. Acum pot lucra fiecare în propriul spațiu individual și pot face schimbările dorite.

De ce este util acest lucru? Videoclipurile pot ocupa cantități uriașe de spațiu pe disc. Filmul brut de înaltă rezoluție poate necesita sute sau mii de GB de stocare. Dacă videoclipul principal are nevoie de 500 GB de stocare și trei persoane trebuie să cloneze și să lucreze la modificări divergente, acest lucru ar necesita peste 1500 GB de stocare.

Cu ZFS, instantaneul și trei (sau mai multe) clone nu vor necesita mai mult de 501 GB de stocare. Blocuri de date care nu se modifică (toate clonele au acest lucru în comun) sunt stocate o singură dată. În acest fel, doar diferențele pe care fiecare editor le adaugă sunt stocate ca date suplimentare. Într-un scenariu din lumea reală, este posibil să aveți nevoie de ceva de genul a 650 GB de date pentru toate cele trei clone. Este o utilizare eficientă a stocării și a resurselor, iar datele sunt izolate corespunzător, astfel încât fiecare editor să poată lucra după conținutul său.

Desigur, este util pentru multe alte scenarii în care trebuie să ramificați același conținut în mai multe direcții diferite, chiar dacă cerințele de spațiu pe disc nu sunt o problemă.

Comenzi utilizate pentru a lucra cu instantanee ZFS

În timp ce alte distribuții Linux pot utiliza acest sistem de fișiere / manager de volum, Ubuntu oferă cel mai bun suport, până în prezent, pentru ZFS.

Deoarece nu toți utilizatorii au un disc întreg disponibil pentru a oferi ZFS, poate fi util să știți că puteți crea și un pool pe o partiție goală cu o comandă precum sudo zpool create pool_name /dev/sda3, Unde /dev/sda3 este numele dispozitivului celei de-a treia partiții de pe primul dvs. disc.

După ce instalați pachetele corespunzătoare și creați primul set de date ZFS, acesta este modul în care creați un instantaneu.

Mai întâi, aflați numele setului de date ZFS pe care doriți să-l faceți instantaneu.

Lista de clone a instantaneelor ​​Zfs

În acest exemplu, numele setului de date este data iar numele instantaneului va fi snap1. Înlocuiți aceste valori în următoarea comandă cu ceea ce se aplică în cazul dvs. Pentru a crea un instantaneu, introduceți:

Dacă în cazul dvs. setul de date este denumit videosși doriți să apelați instantaneul first, comanda ar fi:

Pentru a reveni la modificări și a restabili setul de date la conținutul exact pe care îl avea atunci când ați realizat instantaneul, utilizați:

Când nu mai aveți nevoie de un instantaneu, ștergeți-l cu:

Comenzi utilizate pentru a lucra cu clonele ZFS

Presupunând că aveți un instantaneu numit „data @ snap1”, clonați-l cu:

Instantane Zfs Clone Exemplu de conținut al clonării

Pentru a șterge o clonă:

Și puteți, de asemenea, să faceți clone instantanee.

În viitor, când doriți să vă amintiți toate instantaneele și clonele pe care le-ați creat, utilizați:

Zfs Instantane Clone Listează toate seturile de date

Concluzie

Aceasta acoperă toate operațiunile de bază pe care le puteți face cu instantanee și clone ZFS. Poate fi util să știți că fiecare set de date are un director ascuns numit „.zfs”. Cu o comandă de genul ls /data/.zfs/snapshot/snap1/, puteți vedea starea fișierelor într-un instantaneu. Deoarece acționează ca un director obișnuit (numai în citire), puteți copia și fișiere individuale dintr-un instantaneu în cazul în care nu este nevoie să reveniți la întregul instantaneu.