Cum se utilizează Protontricks pentru a obține jocuri Steam dificile să funcționeze pe Linux

Cum se utilizează Protontricks pentru a obține jocuri Steam dificile să funcționeze pe Linux

⌛ Reading Time: 5 minutes

Dacă ați încercat să explorați ce a avut de oferit Linux în jocuri de la „marea presiune” din 2018 până în 2019 pentru a dezvolta porturi și soluții alternative pentru cât mai multe titluri Windows / Mac, veți ști despre contribuția infamă a Steam la acest efort în forma Protonului. În același timp, dacă încercați să rulați unele dintre cele mai dependente titluri, veți observa rapid că Proton nu este complet spick și span atunci când vine vorba de netezirea tranziției de la Windows la Linux pentru o serie de jocuri.

În cazurile în care jocurile îți aruncă erori atunci când încerci să le rulezi cu Proton, există un mic instrument minunat numit „protontricks” care face mai ușor să-i faci să se comporte.

Cum functioneaza

Protontricks este un utilitar bazat pe terminal care automatizează o mare parte din oboseala pe care altfel ar trebui să o parcurgeți dacă ați folosi winetricks (un script de ajutor pentru mediul WINE) pentru a rezolva problemele dintr-un joc Steam. Utilitarul folosește inteligent scripturile pentru a face procesul cât mai ușor posibil.

De multe ori, când Proton-ul Steam nu reușește să ruleze un joc, este din cauză că aplicației lipsește o dependență pe care Steam nu a instalat-o. Straturi Protontricks deasupra winetricks-urilor pentru a vă permite să depășiți cu ușurință această problemă și să instalați direct multe dintre timpul de rulare de care aveți nevoie pentru a le începe direct în directoarele lor Steam fără probleme.

Să începem cu începutul

Înainte de a face ceva, asigurați-vă că Steam Play este activat corect și că aveți totul configurat corect pe clientul dvs. Pentru o scurtă descriere în acest sens, urmați acest ghid pentru a face mai întâi jocurile Windows să funcționeze pe Linux

Protontricks este disponibil pentru anumite situații în care Steam nu poate face jocul să ruleze chiar și după toate acestea.

Instalarea dependențelor

Dependențe Protontricks

Deși practic toți oamenii care rulează Linux au deja WINE instalat, permițându-le să fie gata să ruleze mai multe aplicații Windows, nu toată lumea are Winetricks. Pentru a utiliza protontricks, trebuie să instalați mai întâi acest lucru.

Pe sistemele Linux Mint / Ubuntu / Debian / MX, de exemplu, utilizați:

Pe Manjaro, ar trebui să fie inclus, dar, în caz contrar, accesați „Sistem -> Adăugare / eliminare software” și căutați „vin”. Veți obține o listă de pachete. Asigurați-vă că sunt instalate atât „vin”, cât și „vinicole”.

Dacă executați orice altă distribuție, puteți obține winetricks folosind aceste comenzi generice:

În plus față de vinicole, veți avea nevoie pipx pentru a face să funcționeze protocoanele.

Arch Linux / Manjaro:

Debian / Ubuntu / Mint / MX:

Instalarea Protontricks

Acum că ați reușit să instalați toate aplicațiile preliminare, este timpul să instalați helperul în sine. Pentru aceasta, asigurați-vă că începeți un terminal nou curat și nu îl utilizați pe cel pe care l-ați folosit pentru a instala orice altceva.

Tot ce trebuie să faceți acum este să tastați:

Asta este! Acum este timpul să înțelegem cât de puternic poate fi acest mic instrument și de ce a meritat să trecem prin toate aceste probleme.

Utilizarea Protontricks pentru a instala jocuri lipsesc .NET Runtimes

Protontricks este conceput special pentru momentele în care încercați să porniți un joc și generează o eroare care vă spune că un anumit timp de rulare nu este instalat. De obicei, este o versiune de cadru .NET. În orice caz, trebuie să rulați jocul cel puțin o dată, erorile și toate, înainte ca protontricks să-și poată face magia.

Mai întâi trebuie să aflați ce lipsește jocului. Când încercați să îl rulați, luați act de ce versiune de .NET se plânge de faptul că nu are.

După aceea, trebuie să căutați ID-ul Steam al jocului. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este tastând următoarele în terminal:

Căutarea nu distinge majuscule și minuscule și acceptă nume parțiale. Un exemplu atât de căutare cu cazuri necorespunzătoare, cât și de un nume parțial poate fi văzut în imaginea de mai jos.

Căutare Protontricks

După ce ați găsit ID-ul și ați prins versiunea de .NET pe care o necesită, va trebui să comandați instalarea „dotnet” urmată de numărul de versiune pe care l-ați găsit fără niciun punct sau spațiu. Iată un exemplu de astfel de comandă care ar funcționa cu Elite Dangerous:

După aceasta, protontricks va crea un director de compatibilitate pentru joc în folderul Steam corespunzător pentru dvs. și va încerca să instalați versiunea de .NET Framework pe care o doriți. Va plânge și vă va oferi o mulțime de erori înfricoșătoare în legătură cu faptul că trebuie să faceți acest lucru cu un prefix WINE pe 64 de biți, dar le puteți ignora în siguranță.

Corectarea altor probleme

Există o serie de jocuri care încă nu ar putea funcționa după această mică corecție „magică”. Este posibil ca jocul pe care încercați să îl rulați să nu lipsească nici măcar un timp de execuție .NET.

Protontricks Protondb

Pentru cazuri speciale, vă recomand să mergeți la ProtonDB și îți caut jocul acolo. Utilizatorii își aduc adesea propriile remedieri care implică protocoale sau comenzi de pornire pe care le puteți pune în proprietățile jocului dvs. pentru biblioteca Steam. Nu este întotdeauna un caz de „tastați această comandă și violà!” dar s-ar putea să ai noroc și să găsești ceva care implică câteva minute de modificări, fie folosind comenzi protontricks, fie spelunking prin câteva fișiere.

Unele dintre sugestii sunt complicate și este posibil să nu funcționeze pe sistemul dvs. particular, dar dacă sunteți insistent să faceți un anumit joc să lucreze pe Linux și sunteți dispuși să petreceți câteva ore făcând acest lucru, acesta este cel mai bun depozit de informații pentru persoanele care nu au noroc cu metodele obișnuite.

Rețineți că, chiar dacă jocul dvs. rulează, performanțele sale pot fi extrem de inferioare comparativ cu Windows. Din anumite motive, un număr bun de jocuri rulează bine la un singur jucător și apoi complet împușcat în uitare de îndată ce încercați orice fel de funcție multiplayer.

Deși nu este perfect, jocurile pe Linux devin mai puțin un proces de inducere a furiei și sunt dezvoltate mai multe instrumente pentru a face acest lucru și mai ușor. Protontricks este probabil una dintre cele mai simple, dar elegante modalități de a elimina rapid plictiseala pe care altfel ai experimenta-o doar cu winetricks.

Aveți instrumente proprii care să vă ajute să vă jucați jocurile pe Linux? Spuneți-ne dacă doriți să ne uităm la unul dintr-un comentariu!

Legate de:

  • Cum să joci jocuri Steam pe telefonul tău cu Steam Link
  • Cum se instalează Steam pe Chromebook
  • Cum să partajați jocurile Steam cu familia

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.