Cum se utilizează Retropie Shaders pentru a emula afișajele CRT

Cum se utilizează Retropie Shaders pentru a emula afișajele CRT
⏱️ 4 min read

Ecranele LCD moderne sunt diferite de vechile ecrane fuzzy CRT pe care au fost inițial jucate jocurile. Ecranele LCD sunt prea clare, iar grafica originală s-a bazat pe calitatea fuzzy a ecranelor CRT pentru a vinde cu adevărat grafica.

În acest articol vă ajutăm să obțineți experiența retro completă cu Retropie, stația de lucru preferată a tuturor pentru emularea jocului Raspberry Pi, cu aplicarea atentă a umbrelor încorporate.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Îmbrățișează Fuzz-ul

Este adevărat, monitoarele LCD sunt mult prea curate pentru jocurile retro. La începutul istoriei jocurilor video, ecranele pe care le jucam erau CRT-uri (tuburi cu raze catodice), plicuri mari de sticlă cu un ecran cu fosfor în interior, pe care fotonii erau trageți și direcționați de magneți uriași. Pixelii erau mici puncte strălucitoare, iar producătorii de jocuri au lucrat cu limitările afișajului, mai degrabă decât împotriva lor. Fuzz-ul acoperea o multitudine de păcate, ca să spun așa, astfel încât să puteți scăpa de multe dacă afișajul nu era clar.

Dar acum, desigur, avem afișaje LCD. Dintr-o dată, grafica nu arată atât de elegantă și detaliată.

retropie-shaders-manicminer-orig

Jucarea jocurilor pe un LCD este minunată, fără rost să o negăm, dar îi lipsește un anumit lucru. Din fericire, producătorii de emulații de jocuri sunt conștienți de acest lucru și au programat în unele moduri pentru a atenua această lipsă de afișaje vechi de gunoi. Umbrele încorporate vor afișa ecranul în timp real într-o varietate de moduri interesante, cu condiția să știți unde sunt și să le activeze.

Retroarch este subsistemul de emulare subiacent al Retropie, dar anumiți alți emulatori din sistem își folosesc propriile umbrere. Ne vom uita și la Retroarch și la cea mai notabilă excepție care este Commodore 64. Alte emulații au propriile setări, dar odată ce știi ce să cauți, poți face asta pentru tine.

În Retropie, meniul shaders este ascuns în meniul Retroarch, accesibil prin intermediul jocului în timp ce se află în interiorul unui joc. Apăsați tastele „Selectare” și „X” de pe pad (sau orice altceva aveți pe cele mapate pe controler) și intrați în sistemul de meniu Retroarch.

Retroarch Shaders

Odată ajuns în meniul Retroarch, comenzile sunt aceleași: faceți clic pe un element cu „A” și faceți o copie de rezervă cu „B.” Veți vedea o mulțime de opțiuni de configurare, dar din fericire le putem ignora pe toate.

Mergeți direct pentru a selecta „Quick Menu -> Shader Options -> Load Shader Preset”.

Toate umbrele individuale sunt în dosarul marcat Umbrele, dar presetările sunt compuse din combinații ale umbrelor individuale. Pentru a alege un shader, selectați-l în meniu, apoi veți reveni la Opțiunile Shader, iar shader-ul va fi aplicat.

Apăsați „B” pentru a accesa meniul rapid, apăsați în jos pe pad-ul „D” pentru a reveni în partea de sus a ecranului și apăsați „Reluați conținutul” pentru a reveni la jocul dvs.

Trebuie să experimentați, dar unele shadere adaugă linii de scanare (imitând modul în care CRT-urile scanează imaginea pe ecran).

retropie-shaders-mariokart-scanlines

Alții adaugă tablouri de puncte la imagine.

retropie-shaders-starwars-pixels

Nu toate sunt concepute pentru a încurca imaginea. Unele sunt de fapt concepute pentru a face grafica pixelată să funcționeze mai bine pe ecranele LCD. Unele dintre ele o fac mai clară și mai strălucitoare prin netezirea marginilor aliasate (pixel) ale graficelor bitmap în linii aproape asemănătoare vectorilor.

retropie-shaders-zelda-hq2

Alții adaugă „distorsiuni de butoi” care imită curbura ecranelor retro TV CRT.

retropie-shaders-zelda-barrel

C64 VICE

Alți emulatori din sistem fie nu folosesc Retroarch, fie nu au umbrere. Cei care funcționează diferit: emulatorul C64 VICE, de exemplu.

retropie-shaders-crazycom-orig

Puteți accesa meniul emulatorului apăsând tasta A de pe gamepad.

Am ajuns la „Setări video -> Filtru de redare”.

Alegeți „Emulare CRT”. Înapoi cu butonul „B”.

Acum puteți selecta comenzile de emulare CRT pentru a modifica setările pe placul dvs. Este foarte satisfăcător să joci, aproape un joc în sine. Puteți regla nuanța Scanline (faceți-le mai întunecate sau mai deschise), Blur (evident moliciunea), faza Oddline și offsetul impar (care sunt foarte greu de descris, dar se încurcă cu offsetul de culoare în modul în care o fac CRT-urile).

După ce sunteți mulțumit de setări, apăsați butonul A pentru a reveni din meniuri înapoi la joc.

Concluzie

După cum puteți vedea, există multe modalități de a vă ridica nivelul de nostalgie pentru jocurile retro. Dacă aveți întrebări despre Retropie sau umbrele sale, vă rugăm să ne anunțați în comentariile de mai jos,

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x