Cum se utilizează Scanline Sync și Cap FPS în RivaTuner

Verwendung von Scanline Sync und Cap FPS in RivaTuner
⏱️ 6 min read

În timp ce RivaTuner Statistics Server (RTSS) este cel mai bine cunoscut pentru a fi inclus în pachet cu MSI Afterburner și utilizat pentru monitorizarea și overclockarea GPU-urilor, RTSS are de fapt o anumită utilizare separată de Afterburner. Aici, discutăm acele funcții și vă învățăm cum să le utilizați pentru a limita FPS-ul (cadru pe secundă) sau pentru a activa Scanline Sync.

Ce este RivaTuner?

Serverul de statistici RivaTuner (de obicei prescurtată la RTSS) este o aplicație cunoscută pentru a fi livrată cu MSI Afterburner. Scopul pe care îl servește cu MSI Afterburner este de a permite afișarea pe ecran a framerate-ului și a altor valori de performanță, inclusiv utilizarea GPU și temperaturile.

Cu sau fără Afterburner, totuși, RivaTuner este capabil să aplice capacele FPS și să activeze Scanline Sync pe orice monitor.

Ce este un capac FPS?

FPS în acest context se referă la cadre pe secundă, iar pe computerele în care aveți un FPS care depășește rata de reîmprospătare (cum ar fi 100 FPS pe un panou de 60 HZ), sunteți mult mai predispus la distrugerea ecranului și FPS foarte variabil. Ambele pot fi dezorientante din punct de vedere vizual și un dezavantaj competitiv, dar aparent singura modalitate de a remedia problema în majoritatea jocurilor este de a activa o formă de V-Sync, care este mult mai consistentă din punct de vedere vizual, dar adaugă mult mai multă latență de intrare.

Folosind un capac FPS, puteți seta framerate în joc la doar la sau chiar sub rata de reîmprospătare a ecranului. Dacă jocul pe care îl jucați oferă un capac FPS, sunt mari șanse să folosiți acel capac în loc de RivaTuner, dar dacă doriți să aflați cum să utilizați RivaTuner pentru aplicații universale, continuați să citiți.

Ce este Scanline Sync?

Scanline Sync, la fel ca FreeSync și G-Sync, este o altă tehnologie care pare să înlocuiască standardul V-Sync. FreeSync și G-Sync sunt ambele caracteristici compatibile cu hardware, în timp ce Scanline Sync este utilizat în software pentru a obține un efect similar. Scanline Sync este deosebit de ideal pentru afișajele care nu au FreeSync sau G-Sync (de exemplu, televizorul din camera dvs. de zi, dacă doriți să jucați pe el fără ruperea oribilă a ecranului sau întârzierea intrării).

În cazul în care Scanline Sync diferă de alte alternative V-Sync este de fapt sugerat în numele său. Spre deosebire de alte tehnici, care funcționează cu cadre complete cât mai mult posibil, Scanline Sync vă permite de fapt să alegeți o anumită linie de scanare, una în care ruperea ecranului este aproape garantată, dar conținută. Cu reglajele potrivite, această linie de scanare poate fi mutată aproape de pe ecran și oferă o alternativă fără lacrimi, fără întârziere la V-Sync.

Ar trebui să folosesc un capac FPS sau Scanline Sync?

În timp ce RivaTuner oferă atât limitarea FPS, cât și Scanline Sync, nu le puteți utiliza pe ambele simultan.

Principalul mod de a decide între cele două caracteristici este să aruncați o privire asupra hardware-ului dvs. existent.

Capacele FPS vor funcționa pe cele mai multe sisteme cu cele mai puține probleme și este preferat Scanline Sync dacă aveți deja un monitor FreeSync sau G-Sync. În acest caz, treaba Scanline Sync este deja realizată de monitor (și GPU compatibilă), deci este inutilă.

Scanline Sync este cel mai bine folosit pentru a compensa lipsa FreeSync și G-Sync, dar vine și cu o captură: utilizarea ridicată a GPU (~ 80% +) sub Scanline Sync poate introduce o distrugere majoră a ecranului unei imagini. Dacă doriți să rulați jocuri pe un ecran de 60 Hz cu Scanline Sync și aveți suficientă putere de GPU, aceasta nu ar trebui să fie o problemă. Dar, dacă aveți vreunul, vă recomandăm cu tărie să refuzați setările sau să utilizați în schimb un capac FPS.

Cum se setează un capac FPS în RivaTuner

Mai întâi, deschideți RivaTuner Statistics Server. Dacă nu apare imediat, căutați pictograma sa în meniul de pornire. Trecând cu mouse-ul peste acea pictogramă ar trebui să vă afișeze versiunea RivaTuner și, făcând clic dreapta, se va deschide un meniu contextual care afișează „Afișare”, care va dezvălui fereastra principală.

Din fereastra principală, faceți clic pe profilul „Global” și setați o limită de frecvență aleasă de dvs., potrivită în mod ideal cu frecvența de monitorizare a monitorului.

Fereastra principală Rivatuner Scanline Sync

Asigurați-vă că „Nivelul de detectare a aplicației” este setat la Scăzut sau mai mare și că sunteți bine: ați setat un nivel global FPS. Dacă vreți vreodată să îl eliminați, pur și simplu oprirea RivaTuner va face treaba.

De asemenea, puteți face clic pe butonul verde „Adăugați” din colțul din stânga jos al ferestrei aplicației pentru a seta limitele FPS per aplicație. În următoarea captură de ecran, am făcut acest lucru cu hl2.exe pentru a limita acea aplicație la 120 FPS, deoarece un 144 stabil nu este ușor de realizat cu această configurare.

Rivatuner Scanline Sync Per Game Fps Cap Exemplu

Cum se configurează Scanline Sync în RivaTuner

Pentru a utiliza Scanline Sync în RivaTuner, limita de framerate trebuie setată mai întâi la 0, deoarece cele două funcții se exclud reciproc. Nu vă faceți griji, deoarece acest lucru nu va seta literalmente cadrele la 0 – doar dezactivează funcția de limitare FPS, astfel încât Scanline Sync să poată fi utilizat.

Rivatuner Scanline Sync Disable Fps Cap

Acum, când limita Framerate este setată la 0, este timpul să setați Scanline Sync. Numărul pe care îl veți seta în acest câmp nu este o limită de cadru, ci mai degrabă coordonatele pentru linia de rupere. Rezultatele dvs. exacte vor varia în funcție de dimensiunea și rezoluția afișajului dvs. și va trebui să reglați manual această valoare în trepte de 10, deoarece nu există o opțiune unică.

Cel mai bun loc pentru a începe este să luați rezoluția verticală (de exemplu, 1080 pixeli pe un ecran 1080p sau 1440 pixeli pe un ecran 1440p) și să scădeți acest număr cu 150 până la 200. Pentru un afișaj standard 1080p, vă recomandăm să începeți de la 930 ca linie de bază și reducând după cum este necesar până când ați obținut rezultatul dorit.

Legate de:

  • GPU AMD vs. Nvidia: Cine ar trebui să vă furnizeze placa grafică în 2021?
  • Cardul grafic nu funcționează? Iată cauzele și remedierile
  • Cum să (overclockează) în siguranță placa grafică a computerului

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x