Cum se utilizează și se editează fișierul Hosts în Linux

Cum se utilizează și se editează fișierul Hosts în Linux

Dacă ați gestionat vreodată mai multe servere de pe o mașină Linux sau ați configurat un fel de laborator de acasă, atunci știți cât de util poate fi fișierul „hosts” în Linux. Cu toate acestea, este posibil ca unii dintre voi să nu știe că există, cu atât mai puțin cum să-l folosiți pentru a vă ușura viața. De aceea, vă îndrumăm în modul de utilizare și editare a fișierului hosts în Linux.

Ce este fișierul Hosts?

Fișierul „/ etc / hosts” este locul în care sistemul dvs. păstrează o hartă internă a adreselor IP -> nume de gazdă. Acest lucru nu necesită un server DNS, deoarece este stocat local pe computerul dvs. Acesta este un mod excelent de a gestiona lucruri precum servere interne sau alte dispozitive din rețeaua dvs. care necesită în mod obișnuit să introduceți o adresă IP. Folosesc acest lucru tot timpul pentru proiectele Raspberry Pi și pentru gestionarea mașinilor virtuale KVM utilizate în mod obișnuit.

Cum folosesc fișierul Hosts?

În primul rând, aruncați o privire la ceea ce este deja în fișierul hosts. Tastați următoarea comandă în terminal și apăsați Enter:

În rezultat, veți găsi două adrese IP care sunt concepute pentru ca mașina dvs. locală să se identifice. Dacă rulați ping localhost comanda, veți vedea că apare una dintre aceste adrese IP. Asta pentru că Linux generează automat aceste două intrări în fișierul hosts. Dacă doriți să adăugați mai multe intrări, tot ce trebuie să faceți este să urmați formatarea fișierului și veți fi gata să mergeți.

Editarea fișierului Hosts

Pentru a edita fișierul gazdelor, deschideți-l în editorul de text preferat. Puteți folosi Vim, Nano, Gedit, Kate sau oricine vă place cel mai mult. Ar trebui să vedeți conținutul în următorul format:

Deci, dacă am un server Pi Hole cu o adresă IP de 192.168.122.7, formatul meu ar fi cam așa:

Bineînțeles, depinde de cum doriți să-l numiți. Asta înseamnă că oricând doriți să vă adresați acelui server Pi Hole, fie că este via ping, ssh, sau alt instrument, nu trebuie să introduceți adresa IP. Puteți doar să tastați pihole.local în terminal. Este destul de economisitor de timp, mai ales dacă ajungeți la nume de gazdă mai scurte ale serverului.

De asemenea, este important să rețineți că nu trebuie să utilizați adresele „.com”, „.net” sau „.org”. Puteți chiar să-l apelați pihole, iar sistemul dvs. îl va recunoaște. Am folosit o adresă .local pentru a vă arăta modul „corect” de a face acest lucru, dar le puteți apela server dacă este singurul tău.

De asemenea, este util pentru mașinile virtuale de pe un server de virtualizare sau stație de lucru. Amintirea adreselor IP VM este o durere uriașă, iar utilizarea fișierului hosts este perfectă pentru a gestiona acest lucru. Cu adresa IP VM, 192.168.122.202, o voi lua și îmi voi edita fișierul gazdelor cu acest lucru:

Apoi, pot face ping acelei VM cu numele gazdei, ceea ce face mult mai ușor să îmi amintesc ce caut. Puteți vedea că, mai degrabă decât o adresă IP, fac ping la numele gazdei și asta apare în ieșirea comenzii. Sistemul are o hartă internă a IP-ului și a numelui de gazdă, deci este ușor să introduceți slotul în acel loc.

Încheierea

După cum puteți vedea, învățarea modului de editare a fișierului Hosts în Linux poate fi o abilitate utilă, deoarece vă permite să economisiți mult timp mai târziu. Dacă sunteți pe Windows, puteți, de asemenea, să editați fișierul Hosts și să-l utilizați exact în același mod ca cel menționat mai sus. Dacă sunteți în căutarea unui mod simplu de a bloca site-urile web, atunci aceste extensii Chrome pot face o treabă mai bună.

Legate de:

  • Ce este Shebang și cum se folosește această secvență de caractere în Linux
  • Cum se folosește comanda xargs în Linux
  • Cele mai bune 10 instrumente de compresie pentru Linux