Cum se utilizează stilurile de pagină pentru a crea documente mai bune în LibreOffice

Cum se utilizează stilurile de pagină pentru a crea documente mai bune în LibreOffice
⏱️ 7 min read

Software-ul modern de birou a evoluat printr-o serie de instrumente care vă pot simplifica eforturile de creare a documentelor. Dacă v-ați săturat să schimbați stilul și formatul fiecărui paragraf, pagină, diapozitive etc., atunci când creați documentul, puteți utiliza stilurile de pagină pentru a vă ușura munca. În acest tutorial, veți afla cum să configurați stilurile de pagină ale procesorului de text LibreOffice.

Notă: LibreOffice este gratuit, open source și compatibil cu mai multe platforme. Acest tutorial se va baza pe LibreOffice 7.

Ce sunt stilurile de pagină

Stilurile de pagină ne permit să definim elemente precum margini, grila de pagini subiacentă și file și indentări, astfel încât acestea să poată fi aplicate în mod consecvent între pagini. De asemenea, ne permite să adăugăm în mod automat elemente de design, precum margini, anteturi, subsoluri și numere de pagină. Și, deși elementele de bază sunt … de bază, aceste stiluri pot deveni mai complexe și puteți rula mai multe versiuni – și chiar setați cum se succed – pe măsură ce creați documente mai complexe.

Notă: odată ce stăpâniți sistemul Stiluri de pagină, puteți aborda cu încredere și stilurile de paragraf, deoarece acestea funcționează în același mod, doar cu elemente de text, cum ar fi indentări, spațierea liniilor și dimensiunile fontului, mai degrabă decât formatele de pagină.

Creați un stil nou

Instalarea standard vine cu o colecție de stiluri de pagină care acoperă lucruri precum pagini HTML, primele pagini, subsoluri, indici etc. Începem de la zero pentru a explora diferitele opțiuni. Mai târziu vom face modificări dinamice stilurilor.

Captură de ecran a meniului de serviciu stil nou în LibreOffice 7 Writer.

Pentru a începe, selectați „Vizualizare -> Stiluri” din meniu sau apăsați F11. Panoul Stiluri se va deschide în partea dreaptă a documentului. Are file pentru paragrafe, caractere, cadre, pagini, liste și tabele. Selectați pictograma Pagini. Veți vedea lista implicită a stilurilor de pagină. Puteți face dublu clic pe oricare dintre acestea pentru a le aplica pe pagina vizualizată în prezent.

Faceți clic dreapta în fereastra Stiluri și selectați „Nou …” pentru a crea un stil nou. Aceasta va deschide fereastra completă Stiluri de pagină. Începeți prin a da stilului un nume descriptiv.

Configurați pagina

Părțile configurabile sunt aranjate pe filele din partea de sus, începând cu Organizatorul. În fila Pagină, puteți seta dimensiunea paginii, marginile și defini aspectul. Dacă scrieți o scrisoare de mai multe pagini, puteți selecta „Dreapta și Stânga”, „Numai stânga” sau „Numai dreapta”. Toate aceste opțiuni vor avea aceleași margini pe marginile din stânga și din dreapta. Cu toate acestea, dacă doriți o carte sau o broșură, selectarea „Oglindă” vă va permite să definiți o marjă interioară și exterioară, care ar fi mai plăcută, de obicei cu o marjă mai largă la exterior decât la interior.

Captură de ecran care prezintă opțiunile de configurare a paginii principale din editorul Stiluri de pagină al LibreOffice 7.

Pe acest ecran puteți seta, de asemenea, stilul pentru numerele de pagină și, de asemenea, puteți defini un fel de grilă de bază pentru pagină, care vă permite să mențineți totul aliniat. Pentru a face acest lucru din urmă, selectați „Register-true” și apoi selectați „Text Text” din lista de stiluri. Dacă doriți să vedeți grila, selectați „Vizualizare -> Grilă și linii de ajutor … -> Afișare grilă”. Este destul de slab, dar este acolo!

Cu grila configurată pe pagină, puteți seta Stiluri de paragraf să se fixeze și pe grilă.

Următoarea filă, Zona, vă permite să setați fundalul paginii, care poate include culori, gradiente, hărți de biți și modele de semne de trapa.

Rafinarea fundalului

Fila Transparență setează nivelul de transparență pentru fundalul pe care tocmai l-ați setat. Poate fi definit folosind o singură valoare sau un gradient. Dacă selectați Gradient, opțiunile de început și sfârșit sunt setate la 0 la sută în mod implicit, deci va trebui să ajustați oricare dintre acestea pentru a vedea orice efect. Apăsați Aplicare pentru a vedea modificările din documentul dvs.

Captură de ecran de la LibreOffice 7 Writer care prezintă un gradient modificabil utilizat pe fundalul paginii.

Antet și subsol vă permit să definiți spațiul din partea de sus și de jos a paginii pentru elementele de mobilier, cum ar fi titlurile documentelor, numele autorului sau numărul paginii. Ambele conțin aceleași instrumente pentru setarea marginilor independent de marginile paginii.

După ce ați pornit anteturile și / sau subsolurile, puteți accesa pagina, faceți dublu clic în spațiul corespunzător și puteți începe să adăugați conținutul.

Borduri și coloane

Fila Border vă permite să configurați margini în jurul oricărei sau a tuturor laturilor zonei de conținut, cu umplutură pentru a vă asigura că conținutul nu rulează în margine și o opțiune umbră.

Captură de ecran care arată configurarea paginii LibreOffice 7 cu lățimi variabile ale coloanei.

Coloanele vă permit să definiți modul în care textul va circula prin paginile dvs., inclusiv setarea jgheabului între coloane și chiar definirea lățimilor coloanei individuale și configurarea liniilor pentru a le separa.

În cele din urmă, fila Notă de subsol vă permite să definiți modul în care notele de subsol sunt poziționate într-o pagină. Aici puteți defini spațiul maxim permis pentru o notă de subsol (Dacă va fi trecută, se va revărsa în spațiul de notă de subsol de pe pagina următoare) și separatorul pentru a o separa de documentul principal.

În orice moment al editării acestor setări, puteți apăsa Aplicați pentru ca modificările să se reflecte în documentul curent. Dând clic pe OK, se vor aplica modificările și se va închide fereastra.

Configurarea lanțurilor

Înapoi în fila Organizator, după ce am creat mai multe stiluri de pagină, putem stabili acum modul în care reacționează unul față de celălalt. De exemplu, dacă aveți un stil de pagină de titlu, este posibil să doriți ca acesta să fie urmat de un stil de pagină care nu este de titlu, unde selectorul de stil următor este util. Aceasta va seta automat pagina după o pagină de titlu cu un anumit stil. Acest lucru este foarte util într-un document lung.

Puteți modifica în mod evident Stilul de pagină al unei pagini făcând clic dreapta oriunde în pagina activă, alegând Stil de pagină și selectând un stil diferit. Stilurile de pagină ale LibreOffice economisesc timp și vă permit să creați documente mai consistente și cu aspect profesional, fără a fi nevoie să intrați în setările pentru fiecare pagină. De asemenea, puteți modifica fontul implicit al documentului pentru o mai mare coerență.

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x