Cum se utilizează terminalul macOS: un ghid pentru începători

Cum se utilizează terminalul macOS: un ghid pentru începători
⏱️ 6 min read

Nu există nimic mai inducător de frică pentru un utilizator obișnuit decât să trebuiască să utilizeze terminalul macOS. Acest lucru se datorează în parte faptului că nu pare îmbietor și este adesea considerat un „instrument de hacker”, deși nimic nu poate fi mai departe de adevăr.

În această postare, vă arătăm cum să utilizați terminalul macOS, cum îl puteți personaliza după bunul plac și dacă există alternative mai bune pe piață.

Vă prezentăm terminalul macOS

Pe scurt, terminalul macOS este o modalitate de a vorbi cu computerul la un nivel mai profund decât ai putea realiza printr-o interfață grafică de utilizator (GUI). Este un rest de afișaje pre-grafice, deși este vital pentru multe sarcini zilnice și avansate.

Veți utiliza un terminal cu un „shell” specific. Acesta este un interpret, un limbaj de comandă și un limbaj de scriptare într-unul singur. Nu trebuie să știți mai mult decât shell-ul pe care îl folosește terminalul dvs. Pentru utilizatorii de MacOS Catalina și mai târziu, veți utiliza fișierul Z shell (zsh). Sistemele mai vechi vor folosi Bash shell.

Utilizarea terminalului vă poate ajuta să realizați multe sarcini de bază (și nu atât de de bază). De exemplu:

  • Creați rapid ierarhii de fișiere și foldere.
  • Răsfoiți pe web cu puțină muncă.
  • Conectați-vă la site-ul dvs. din terminal dacă executați un site web.
  • Utilizați administratorii de pachete pentru a instala și actualiza software-ul de la terminal.
  • Multe modalități de programare în terminal, interpretorul Python fiind un exemplu.
  • Rulați programe și din Terminal.

Cu toate acestea, înainte de a putea face orice, trebuie să știți cum să vă deplasați. Vom acoperi acest lucru în continuare.

Cum se navighează terminalul macOS

Terminalul în sine este simplu de utilizat. Bara de titlu vă va arăta detalii despre utilizatorul și directorul curent, iar ecranul de solicitare este locul unde tastați comenzi și citiți rezultatul.

Un ecran terminal de bază.

De asemenea, puteți deschide file noi în terminalul macOS și acestea reprezintă ferestre de shell separate.

Deschiderea unor file noi în Terminal.

Acest lucru se extinde și la ferestrele noi.

Deschiderea mai multor ferestre cu terminalul.

Vorbim mai multe despre unele dintre celelalte ecrane din terminalul macOS mai târziu. Deocamdată, să analizăm modul de utilizare.

Comenzi de bază Shell pe care trebuie să le cunoașteți

Conceptul de bază al utilizării terminalului macOS este că dați comenzi pentru a vă deplasa pe hard disk și a efectua o acțiune. Ca atare, există un set de bază de comenzi pe care doriți să le scrieți în propria memorie.

Comanda Acțiune
cd <directory> Mutați la directorul sau calea numită.
ls Afișează folderele din directorul de lucru curent sau unul pe care îl denumiți.
rm <object> Eliminați (adică ștergeți) un fișier sau director numit. Dacă utilizați opțiunea -r, aceasta va elimina toate fișierele și folderele dintr-un director.
mkdir <object> Aceasta creează un director cu un nume specificat în directorul de lucru curent.
touch <object> Aceasta creează un fișier în directorul de lucru curent. Nu uitați să lipiți și extensia de fișier pe fișierul numit.
sudo <action> Dacă doriți să executați o acțiune așa cum ar face un administrator root, sudo este comanda de care aveți nevoie. De fapt, este un program, nu o comandă. Chiar și așa, este periculos de utilizat, deci ar trebui utilizat cu precauție.

Aceste comenzi vă vor conduce rapid în jurul sistemului de fișiere și vă vor ajuta să efectuați acțiuni simple. Există, de asemenea, multe alte comenzi, iar programele specifice vor adăuga propriile comenzi. De exemplu, dacă doriți să găsiți versiunea curentă instalată a Python, ați introduce python --version în terminal și apăsați Enter.

Cum se personalizează terminalul macOS

În starea sa implicită, Terminalul este un instrument bland și monocrom care nu pare a fi primitor. Dacă vă îndreptați către Preferințe (folosind Comanda + ,), aveți o mulțime de instrumente care vă ajută să personalizați terminalul macOS.

Ecranul Preferințe terminal.

Aici puteți schimba tipul și dimensiunea fontului, schema de culori, stilul cursorului și multe altele.

Avem un articol complet despre personalizarea terminalului, inclusiv despre cum să vă editați profilul zsh ca un profesionist – merită citit odată ce aveți elementele de bază în jos.

Alternative la terminalul implicit

Pentru majoritatea utilizatorilor, terminalul macOS este un instrument solid și puternic. La urma urmei, este ceea ce poate face pentru tine, nu cum arată. Cu toate acestea, unii utilizatori preferă o aplicație Terminal diferită în funcție de nevoile lor.

De exemplu, iTerm2 este o alegere populară pentru mulți, deoarece vă permite să utilizați panouri separate și să efectuați căutări.

Sigla iTerm2.

De fapt, am analizat în trecut o grămadă de alternative la terminalul macOS. Chiar și așa, mai sunt încă de ales – Upterm și MacTerm sunt, de asemenea, populare.

În concluzie

Dacă doriți să găsiți o modalitate mai rapidă de a lucra cu macOS, Terminalul este o modalitate excelentă de a face acest lucru. Cu o mână de comenzi, puteți închide rapid hard disk-ul cu o cantitate mai mare de putere la îndemână decât v-ar putea oferi o interfață grafică.

Dacă doriți să aflați mai multe despre shell-ul zsh în general, avem un articol care să vă ajute. Vei folosi Terminalul mai mult după ce ai citit acest articol? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos!

Legate de:

  • Cum să vă actualizați Mac-ul folosind Terminal
  • Cum se deschide orice folder de pe terminalul Mac
  • Cum se actualizează aplicațiile folosind Terminal pe un Mac

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x