Cum se verifică suma de verificare MD5, SHA-1 și SHA-256 în Windows 10

Cum se verifică suma de verificare MD5, SHA-1 și SHA-256 în Windows 10
⏱️ 4 min read

Dacă tocmai ați descărcat un fișier de pe Internet, vă recomandăm să verificați dacă fișierul descărcat nu a fost modificat. La urma urmei, cine știe genul ăsta de lăudărie nefastă pe care ar fi putut să o facă un hacker? Verificând suma de control MD5, SHA-1 sau SHA-256 a unui fișier, puteți verifica integritatea acestuia și vă puteți asigura că fișierul nu a fost corupt sau modificat.

Ce este o sumă de verificare?

O sumă de verificare este un șir scurt, unic care rezultă din rularea unui algoritm de criptare pe un fișier dat. Algoritmul analizează toți biții care alcătuiesc un fișier și, pe baza acestor biți unici, creează o sumă de control. Această sumă de verificare se va modifica dacă se modifică chiar și un singur bit din fișier. Aceasta înseamnă că, comparând două sume de verificare, vă puteți asigura că fișierul nu a fost deteriorat sau modificat. Este un mod util de apărare împotriva corupției fișierelor sau a interferențelor rău intenționate în descărcările dvs.

Cei mai frecvent utilizați algoritmi pentru sumele de control în MD5. SHA-1 și SHA-256 sunt, de asemenea, disponibile și se bazează pe algoritmi siguri criptografic. Dacă puteți alege dintre cele trei, utilizați SHA-256.

Cum folosiți o sumă de verificare?

calculate-checksum-md5

Pentru a utiliza o sumă de verificare, mai întâi va trebui să știți care este suma de verificare a unui fișier dat. Acest lucru va trebui să vă fie furnizat de aceeași sursă care a furnizat fișierul. Veți rula fișierul descărcat prin același algoritm de sumă de control folosind unul dintre instrumentele de mai jos. După ce ați făcut acest lucru, veți compara cele două șiruri. Dacă șirurile se potrivesc, fișierul nu s-a schimbat. Dacă șirurile nu se potrivesc, ceva despre fișierul dvs. este diferit de fișierul original.

Verificați sumele de verificare MD5, SHA-1 și SHA-256 în Windows 10

Cel mai bun mod de a rula sumele de control în Windows 10 este cu un instrument numit Utilitatea MD5 & SHA Checksum. Acesta va calcula sumele de verificare MD5, SHA-1 și SHA-256 pentru un fișier dat simultan și vă va permite să comparați rezultatul cu datele furnizate.

1. Descărcați Utilitatea MD5 & SHA Checksum de pe site-ul dezvoltatorului.

2. Faceți dublu clic pe fișierul descărcat pentru a lansa programul.

md5-sha-checksum-utility-open

3. Faceți clic pe butonul „Browse” pentru a selecta fișierul pe care doriți să îl verificați.

md5-sha-checksum-utility-1

4. Găsiți suma de control furnizată pentru fișierul descărcat. Nu toate fișierele descărcate au sume de verificare disponibile, dar dezvoltatorii open-source sau conștienți de securitate vor furniza frecvent o sumă de verificare. Copiați suma de control în clipboard, apoi faceți clic pe butonul „Paste” din MD5 & SHA Checksum Utility.

md5-sha-checksum-utility-2

5. Dacă suma de verificare este aceeași cu suma de verificare calculată de aplicație, veți primi un mesaj de succes. Aceasta înseamnă că fișierul pe care îl aveți este identic cu fișierul care a fost verificat anterior.

md5-sha-checksum-utility-4

Dacă suma de control este diferită, veți primi un mesaj de eroare. Aceasta înseamnă că fișierul s-a schimbat cumva de când a fost calculată ultima sumă de verificare.

md5-sha-checksum-utility-bad-match

Verificarea sumelor de verificare în File Explorer

Dacă verificați frecvent sumele de control, s-ar putea să fiți interesat de HashTab. Aplicația instalează o filă suplimentară în fereastra Proprietăți din File Explorer. Datorită faptului că este încorporat în Explorer, Hashtab poate calcula sumele de control în loc fără a necesita o aplicație separată. În mod implicit, calculează valorile hash CRC32, MD5 și SHA-1. Algoritmi de hash suplimentari pot fi activați în setările Hashtab.

1. Descărcați și instalați HashTab de pe site-ul dezvoltatorului.

2. Faceți clic dreapta pe fișierul împotriva căruia doriți să rulați o sumă de control și alegeți „Proprietăți” din meniul contextual.

hashtab-properties-menu

3. Faceți clic pe fila etichetată „File Hashes” din partea de sus a ferestrei pentru a vedea hash-urile MD5, SHA-1 și CRC32 pentru fișierul selectat.

hashtab-file-hashes-tab

4. Copiați și lipiți suma de verificare cu care doriți să comparați în caseta de dialog „Comparare hash”.

hashtab-hash-comparison-box

5. Dacă hash-ul se elimină, veți vedea o bifă verde.

hashtab-good-hash-check

Dacă hash-ul nu se potrivește, veți vedea un X roșu.

hashtab-bad-hash-check

Concluzie

Dacă doriți să verificați integritatea unui fișier pe care l-ați descărcat, sumele de verificare vă vor ajuta să faceți acest lucru. Puteți utiliza utilitarul MD5 & SHA Checksum ca aplicație independentă pentru calcularea și compararea sumelor de verificare MD5, SHA-1 și SHA-256 sau puteți utiliza HashTab pentru un instrument de verificare a sumelor de control integrat în File Explorer.

Credit de imagine: Ceas criptografic Beyer prin Wikimedia Commons

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x