Cum știe Google unde este routerul dvs. WiFi?

Cum știe Google unde este routerul dvs. WiFi?
⏱️ 4 min read

Tocmai când ați crezut că locația dvs. pe această planetă nu a fost atât de evidentă pentru fiecare companie cu care intrați în contact online, mergeți pe Google Maps și constatați că cumva Google știe exact unde este casa dvs. și își arată locația cu un mic punct albastru.

Acesta este un mic truc de geolocalizare și nu, nu trebuie să vă dați consimțământul pentru acest lucru. Singurul lucru de care au nevoie este să încerce să se conecteze la routerul WiFi și să coreleze contactul cu o locație. Într-o eră în care smartphone-urile sunt omniprezente, aceasta este o sarcină foarte ușoară.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

De ce este utilizat WiFi pentru geolocalizare?

WiFi este o tehnologie radio solidă care funcționează în orice vreme, cu foarte puține interferențe. Acest lucru este în contrast puternic cu tehnologia GPS prin satelit, care ar putea fi afectată de acoperirea norilor și de alte aspecte care pot interfera cu călătoria lungă a semnalului din spațiul cosmic. Din această cauză (împreună cu faptul că, de obicei, oamenii nu își mută punctele de acces WiFi fără voie), tehnologia Wi-Fi poate fi mai fiabilă decât GPS pentru geolocalizare, în special în centrele urbane.

Încercați acest experiment într-o zi cu smartphone-ul: Deschideți Google Maps și permiteți-i să utilizeze WiFi pentru a vă urmări locația. Vedeți cât de repede se întâmplă asta. Acum, încercați să opriți antena WiFi. Uneori, diferența de timp este minusculă, dar dacă antena GPS este de rahat, așa cum o face și a mea, folosirea WiFi-ului pentru a determina locația dvs. este nu numai mai rapidă, ci oferă rezultate mai precise într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Cum știe Google unde sunt punctele de acces?

Din punct de vedere tehnic, adresa la care este înregistrată adresa IP (adică adresa de facturare pe care o aveți cu ISP-ul dvs.) nu este cunoscută. Ruterul dvs. nu oferă Google indicații privind locația sa geografică. De fapt, nici măcar nu își prezintă adresa IP decât dacă un dispozitiv reușește să se conecteze la aceasta (ceea ce înseamnă că, dacă aveți nevoie de o parolă pentru a vă conecta la rețeaua dvs., nu difuzați adresa IP pentru ca lumea să o vadă). Cum funcționează Google locația dvs. atunci?

Majoritatea oamenilor nu se obosesc să oprească antenele de pe telefoanele lor, așa că au de obicei GPS și WiFi simultan. Deoarece un router wireless își transmite SSID-ul (numele rețelei WiFi) ca parte a „salutului” pe care îl trimite, există acum o modalitate de a-l identifica, altfel decât prin adresa IP (care, probabil, se va schimba oricum la un moment dat în viitor).

O altă modalitate este prin adresa MAC unică a routerului. Acum că Google are o modalitate de a vă identifica routerul, are nevoie doar de o locație cu care să îl asociați. Un trecător cu un telefon Android va face asta destul de frumos. Tot ce trebuie Google este să scoată locația GPS a telefonului în momentul conectării la router și acum are locația aproximativă a routerului. Și acum, alți trecători fără antene GPS de ultimă generație pe telefonul lor își pot găsi rapid locațiile.

Cum opresc asta?

Din punct de vedere tehnic, nu există o modalitate reală de a opri routerul să devină un far pentru serviciile de geolocalizare. Sunteți blocat cu rolul involuntar de a fi farul tuturor celorlalți, indiferent dacă vă place sau nu. Întrucât smartphone-urile nu încearcă să se conecteze la routere care nu difuzează existența lor atunci când trimit o solicitare de probă, este posibil să vă opriți doar oprind routerul de la difuzarea SSID-ului său wireless.

Pe de altă parte, aceasta înseamnă că va trebui să adăugați manual rețeaua wireless de fiecare dată când vă conectați la aceasta. Pe telefoanele Android, aceasta înseamnă apăsarea butonului plus din partea de jos a listei rețelelor fără fir din „Setări -> WLAN”. Te vei sătura de asta destul de repede.

wifilocation-ssidadd

Asocierea semnalului radio al punctului de acces cu o locație nu înseamnă neapărat că oamenii vă urmăresc pe dvs. sau pe datele dvs., cu excepția cazului în care conexiunea este necriptată. Pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că routerul dvs. necesită o parolă pentru a vă conecta fără fir.

Dacă aveți alte sfaturi pentru oamenii curioși, asigurați-vă că ne spuneți totul despre asta într-un comentariu!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x