de Kamil Tustanowski

Cum vă poate ajuta „Gravity Falls” să vă învățați copiii noțiunile de bază ale criptografiei

Cum va poate ajuta „Gravity Falls sa va invatati copiii

E miercuri seara. Cei doi fii și fiica mea sunt gata. Apăs pe play și începem o călătorie care ne duce pe toți mai departe decât am anticipat vreodată.

Am urmărit primul episod din Căderi de gravitație. Imaginile, personajele, intriga și umorul sunt de prim rang și cu siguranță ne-am dorit mai mult, dar … am văzut ceva la sfârșitul creditelor. Ceva la care nu ne așteptam. Ceva care a făcut ca vizionarea acestei serii să fie mult mai interesantă și mai captivantă.

Un encrypted message.

Iată cum am descifrat codurile. Și ne-am distrat foarte bine făcând asta de unul singur. Fără a verifica nimic din toate acestea pe internet. Dacă v-am captat interesul, vă recomand să nu mai citiți și să încercați să faceți acest lucru singur. Apoi, vă puteți întoarce și a citi mai jos soluțiile și explicațiile mele de mai jos.

ZHOFRPH WR JUDYLWB IDOOV

Eram siguri că acesta era un mesaj. După aspectul ei, credeam că este criptat cu un fel de cifru de substituție.

Criptarea utilizând cifrul de substituție înlocuiește practic literele cu alte litere pe baza unei reguli generale. Decriptarea se face aplicând această regulă invers textului criptat. Acest tip de cifre nu mai sunt folosite, deoarece sunt ușor de rupt, adică cu criptoanaliza. Puteți găsi mai multe detalii despre asta pagina wiki.

La început am fost prea entuziasmați de poveste pentru a ne concentra asupra cifrelor încă. Tocmai am recunoscut că cifrele există și nu am știut cum să le decriptăm. Am crezut că le vom sparge mai târziu, dar …

După un episod, fiul meu a avut o idee. Voia să urmărească intro-ul emisiunii. Înapoi. am crezut why not ? Ghici ce! Când îl urmăriți înapoi la un moment dat, puteți auzi un mesaj ascuns:

Trei litere înapoi

Hmm … three letters back. În mod normal, acest lucru nu ar avea niciun sens. Dar am avut cifre pe care nu știam să le decodăm. Pentru noi acest lucru avea un sens perfect.

Bună ziua domnule Cezar

Cifrul Cezar este unul dintre cele mai vechi cifre cunoscute și mai simple. Este un tip de cifră de substituție în care fiecare literă din textul clar este „deplasată” un anumit număr de locuri în jos alfabet. De exemplu, cu o schimbare de 1, A ar fi înlocuit cu B, B va deveni C și așa mai departe. Metoda poartă numele lui Iulius Caesar, care se pare că a folosit-o pentru a comunica cu generalii săi. Citeste mai mult aici.

Am imprimat alfabet englezesc pentru toată lumea din aici și decriptarea a început:

ZW pentru că dacă ne mișcăm 3 scrisori înapoi de la Z ajungem cu W
HE

BY pentru că dacă ne mișcăm 1 scrisoare înapoi pe care ajungem A iar următorul 2 noi trebuie sa count de la sfârșitul alfabetului, așa că în cele din urmă este Y

După un timp am știut asta ZHOFRPH WR JUDYLWB IDOOV este defapt Bine ați venit la căderile gravității.

Copiilor mei le-a plăcut.

Cand ei erau manually decriptarea mesajelor următoare M-am gândit că aceasta este o oportunitate excelentă de a le arăta efectiv ceea ce fac la locul de muncă. În felul în care le este mai ușor de înțeles.

Am început nou Swift Playground deoarece oferă o modalitate minunată de a lucra cu codul. Și am început să codez. Am scris asta doar pentru distracție, așa că te rog să nu judeci?:

Când s-a făcut decodarea manuală, mă așez cu copiii mei în fața unui computer. Am explicat că codul meu face aceleași lucruri pe care le făceau atunci când decriptează mesaje. Dar, în loc să faceți acest lucru manual, este automat și poate fi folosit de multe ori. Nu au înțeles codul, aș fi surprins dacă ar înțelege, dar sunt destul de sigur că au primit the idea.

KZKVI QZN WRKKVI HZBH: „ZFFTSDCJTSTZWHZWFS!”

Totul a fost grozav până la episod 7. Am început să decodificăm primul cuvânt și:
KZKVIHWHSF
Oh-oh, norocul nostru s-a epuizat. Era clar că cifrul s-a schimbat. Din fericire a existat o clue în mesaj am decriptat pentru episod 6 :

DOMNUL. CEASARIAN VA FI IEȘIT ÎN SĂPTĂMÂNA VIITORĂ DOMN. ATBASH VA SUBSTITUIT

Ceasar cipherAtbash cipher

Bună ziua domnule Atbash

Cifrul Atbash este un cifru de substituție cu o cheie specifică în care literele alfabetului sunt inversate. Adică toate ‘A sunt înlocuite cu’ Z, toate ‘B sunt înlocuite cu’ Y și așa mai departe. A fost inițial folosit pentru alfabetul ebraic, dar poate fi folosit pentru orice alfabet. Citeste mai mult aici. Șirurile criptate Atbash pot fi găsite chiar și într-o Biblie. Puteți citi mai multe despre acest lucru în aici.

De data aceasta a consumat ceva mai mult timp, deoarece a trebuit să verificăm indexul de caractere de la început și apoi să găsim litere cu acest index numărate de la sfârșitul alfabetului. Din nou, copiii mei decriptează acest lucru manual:
KP deoarece index de K este 11 iar când numărăm 11 de la sfârșitul alfabetului obținem P
ZA
KP
VE
IR
KZKVIPAPER Acest lucru a avut din nou sens.

După câteva minute, fiica mea s-a apropiat de mine și m-a întrebat dacă a decriptat corect mesajul. Ea a facut. Dar acest lucru nu a fost cel mai interesant. Am observat că a scris ceva pe pagina alfabetului tipărit. Deasupra indexurilor alfabetului 1, 2, 3, …, 26 a adăugat numere de index inversate 26, 25, 24, …, 1.

Datorită acestui fapt, nu a mai trebuit să numere de la sfârșitul alfabetului. Noi, programatorii, numim asta optimization. Am fost uimit că a început deja să-și îmbunătățească setul de instrumente pentru a ușura munca.
Din nou am pregătit o mică bucată de cod care a reușit să decodeze mesajele:

14–5–24–20 21–16: „6–15–15–20–2–15–20 20–23–15: 7–18–21–14–11–12–5–19 7–18– 5–22–5–14–7–5 ”

Totul a fost bun până la episod 14. Apoi, din cifrul albastru s-a schimbat din nou. De data aceasta nu am obținut niciun indiciu. Sau poate doar a ratat-o?

Ei bine … poate nu chiar fără niciunul clue. Cel mai mare număr în text cifrat a fost 24 cel mai mic a fost 2. Literele alfabetice au indexuri din 1 la 26. Pe baza acestui fapt, am făcut o presupunere educată că:
1A
2B

26Z

Cand 14–5–24–20 decodat la NEXT știam că presupunerea noastră era corectă.

A fost un pic mai enervant pentru că nu am vrut să elimin mesajul de la niciun personaj când a fost decodat. Dacă nu funcționează pentru dvs. – eliminați neacceptat non-aplhanumeric-characters sau adăugați în prezent caractere neacceptate .replacingOccurrences. Cum am spus. Nu judeca?

5–19–23–6–21–16 18–9–6 4–16–19 22–12–15–10–20–19–25–19

Am eșuat din nou când am încercat să decriptăm primul cuvânt din mesajul din episod 20.
5–19–23–6–21–16ESWFUP

Cifrul s-a schimbat. Dar nu am renunțat ușor. Hint există un, criptatclue, care spune cum să decodezi acest mesaj. Dar vă las asta. Este prea distractiv să lucrezi la aceste lucruri.

Vă rugăm să rețineți că această serie are two seasons umplut cu mysteries and encrypted messages. Nu te vei plictisi.

Sfarsit?

Acum, când știu că copiilor mei le place să se joace cu criptografie, am câteva idei desprenext step. Cu siguranță nu este ultima dată când lucrează cu cifre și mesaje criptate.

Mulțumesc pentru lectură! Sper că am putut să te interesez puțin cu asta. Dacă încercați acest lucru împreună cu copiii dvs., vă rugăm să adăugați un comentariu despre asta. Sunt foarte curios dacă a fost la fel de distractiv pentru tine ca și pentru noi.