de Dalia Simons

Dacă doriți să deveniți lider în tehnologie, urmați acest sfat

În ultimii doi ani de când am devenit conducător tehnic la Wix, am întâlnit întrebări despre cum am obținut acest rol. Trebuie să fiu sincer și să spun că nu l-am căutat în mod activ, dar uitându-mă în urmă aș dori să împărtășesc câteva sfaturi pentru dezvoltatorii care doresc să devină Tech Lead.

Cred că rolul liderului tehnologic este greu de definit și diferă între oameni.
Pentru mine este vorba în principal de mentorat: ajutarea inginerilor din echipă să se îmbunătățească. Aceasta înseamnă să-i ajute cu proiectarea, revizuirea codului și învățarea lor cea mai bună modalitate de a comunica cu alte echipe și de a face impresie.

Când am început în industrie, singura carieră pe care o știam era managementul. Astăzi este deja clar că managementul este un rol diferit de cel dinainte, și puteți avansa și devenind un conducător tehnic sau un arhitect.

Daca doriti sa deveniti lider in tehnologie urmati acest sfat
Devenind un lider tehnologic

Cred că cheile pentru a deveni un lider tehnologic bun este să puneți întrebări și să vă extindeți cunoștințele în timp ce sunteți prietenoși și conștienți din punct de vedere social. Iată sfaturile mele de top:

Înțelegeți cu adevărat la ce lucrați.

Înțelegeți pe deplin cerințele produsului, designul sistemului dvs. și diferitele tehnologii pe care le utilizați. Chiar dacă nu ați făcut parte din procesul decizional, puneți întrebările: de ce au fost alese tehnologii specifice? De ce a fost preferat acest design?

ad-banner

Cunoașteți toate părțile sistemului, inclusiv părțile la care lucrează alte persoane. Nu este nevoie să citiți fiecare comitere efectuată. Dar trebuie să știți la ce lucrează colegii dvs. și ce face partea lor din sistem.

Spune ce ai în minte.

Este mai greu pentru oamenii timizi să învețe și să devină lideri. Trebuie să stai întotdeauna la masă la întâlniri și să-ți faci auzită părerea. Încearcă și implică-te în conversații.

Provocați deciziile luate de alți oameni și nu vă fie teamă să întrebați arhitecții sau tehnologii de ce au făcut o alegere specifică. Oamenii de succes primesc dezbaterea și sunt întotdeauna bucuroși să-și explice alegerile.

Oamenii tehnici pot și ar trebui să conteste deciziile de produs. Ar trebui să aveți întotdeauna în vedere clienții și să vă asigurați că ceea ce lucrați le oferă valoare.

Când vedeți ceva greșit – rezolvați-l.

Nu stați în picioare atunci când credeți că se face o greșeală. Informați politicos persoana responsabilă și întrebați ce părere are despre asta. S-ar putea să constatați că vă înșelați, dar de multe ori veți ajuta la rezolvarea unei probleme. Dacă persoana responsabilă nu are timp să o remedieze, vă puteți oferi să vă contribuiți. În acest fel poți învăța o altă zonă a codului și vei fi apreciat pentru că ești un jucător de echipă.

Am avut de câteva ori când m-am integrat cu alte proiecte și nu credeam că designul lor este corect. Le-am spus că nu înțeleg pe deplin de ce au ales acest design și le-am cerut să mi-l explice. De cele mai multe ori avea sens după ce au explicat, pentru că nu eram pe deplin conștient de toate limitările și preocupările. Cu toate acestea, de câteva ori am reușit să ajut, subliniind preocupări de care nu erau conștienți.

Chiar dacă îngrijorarea ta este greșită, este bine să o ridici: vei înțelege mai bine designul și preocupările, iar opiniile tale vor fi apreciate.

Oferă-te voluntar pentru muncă suplimentară atunci când poți.

Din când în când, va veni o oportunitate de a fi voluntar pentru un proiect secundar sau pentru o altă sarcină. Fiți persoana care face voluntariat, chiar dacă nu sunteți sigur că puteți îndeplini sarcina. Acesta este modul de a crește, veți învăța capacitățile care vă lipsesc și poate veți avea ocazia să lucrați cu oameni pe care nu îi cunoașteți încă.

Câteva exemple pe care le avem la Wix:

  • Fii responsabil de prelegerile săptămânale organizate pentru inginerii backend,
  • Asigurați-vă că Post mortems sunt create și partajate pentru probleme de producție,
  • Integrarea GDPR în întreaga companie.

Personal m-am oferit voluntar pentru a ajuta inginerii care scriu discuții pentru conferințe, deoarece mi-a dat posibilitatea să lucrez cu diferiți ingineri cu care nu interacționez de obicei.

Daca doriti sa deveniti lider in tehnologie urmati acest sfat
Voluntar pentru muncă suplimentară

Investiți în realizarea conexiunilor.

Unii oameni se referă la pauzele de cafea ca o pierdere de timp, dar cred că sunt cruciale. Când întâlnești oameni și creezi o conexiune socială, creezi o relație care te va ajuta în viitor.

Ca ființe umane, suntem mult mai fericiți să ne ajutăm prietenii. Cu cât ai mai mulți prieteni și conexiuni, cu atât poți obține mai repede ajutor atunci când ai nevoie de el. Acest lucru ajută proiectele de integrare să meargă mai ușor dacă cunoașteți oamenii cu care vă integrați.

Aceasta este, de asemenea, o mare oportunitate de a intra în conversații pe care alți dezvoltatori le au despre designul lor. S-ar putea să auziți despre noi oportunități care vă pot avansa cariera. Cu cât te cunosc mai mulți oameni, cu atât vei avea mai multe oportunități.

Săptămâna trecută am auzit o conversație a inginerilor pe care nu-i cunoșteam și mi-am dat seama că nu știu de un produs la care lucram. Așa că m-am alăturat politicos și am reușit să le economisesc mult timp în timp ce fac conexiuni noi.

1611135006 210 Daca doriti sa deveniti lider in tehnologie urmati acest sfat
Investiți în realizarea conexiunilor

Profitați de oportunități.

Oportunitățile îți vor veni, fie în interiorul companiei tale, fie de la companii care doresc să te angajeze.

Când vine o oportunitate bună, ar trebui să o apuci. Nu lăsați sindromul imposter să vă refuze o mare avansare. Trebuie să crezi că dacă ți s-ar oferi șansa – o poți realiza. S-ar putea să existe o curbă de învățare, dar învățarea de noi abilități este modul în care creștem.

Dacă auziți de o bună oportunitate care vă place și nu vi s-a oferit, întrebați dacă o puteți avea. S-ar putea să primiți un răspuns negativ, dar există întotdeauna șansa să obțineți un răspuns pozitiv.

Prima mea poziție de conducător tehnic mi-a fost oferită de un proiect care trecea printr-o mare rescriere și credea că aș putea ajuta. A fost o treabă mare, dar am profitat de această ocazie. Mi-am deschis multe uși pentru alte roluri tehnologice în companie.

1611135006 6 Daca doriti sa deveniti lider in tehnologie urmati acest sfat
Profitați de oportunități

A deveni lider înseamnă a lua inițiativă și a le arăta colegilor și managerilor tăi capacitățile tale.

A deveni lider tehnic implică toate cele de mai sus și a avea o înțelegere profundă a tehnologiei și a designului.

Dacă jucați rolul unui lider tehnologic în rolul dvs. actual, veți deveni unul. Crede în tine și în capacitățile tale și vei reuși.

Ești binevenit să mă urmărești stare de nervozitate 🙂 Mulțumesc că ai citit!