DD-WRT vs. Tomato vs. OpenWrt: Care firmware pentru router este cel mai bun?

DD-WRT vs. Tomato vs. OpenWrt: Care firmware pentru router este cel mai bun?
⏱️ 5 min read

Alegerea unui firmware personalizat pentru routerul dvs. poate fi descurajantă. Există mai multe opțiuni pe care le veți auzi recomandate pe tot Internetul, iar documentația privind procesul real de instalare a firmware-ului tinde să fie rar. Aruncați termenii și acronimele care sunt aruncate și, în scurt timp, sunteți fericiți să rămâneți cu firmware-ul stocului routerului.

Nu trebuie să fie atât de dificil. Fiecare dintre cele trei programe majore open-source – DD-WRT, Tomato și OpenWRT – are propriile sale puncte forte și puncte slabe care îl fac ideal pentru o situație sau alta. Va trebui să luați în considerare caracteristicile de care aveți nevoie pentru rețeaua dvs. și dacă routerul dvs. este chiar acceptat de firmware. Aceștia ar trebui să fie cei mai importanți factori pe care îi țineți cont atunci când alegeți.

DD-WRT

DD-WRT este cu ușurință cel mai mare jucător în ceea ce privește firmware-ul routerului open-source. Au existat suficient de mult timp pentru a se stabili și acceptă mai multe routere decât oricine altcineva. Există chiar oameni care vând routere cu DD-WRT deja fulgerat pe ele. Este destul de sigur să spunem că intermitent DD-WRT pe majoritatea routerelor este o idee bună.

DD-WRT este un set complet de instrumente. Vine cu aproape tot ce ți-ai putea dori într-un router, precum și multe altele pe care probabil că nici măcar nu le vei privi. Acesta este simultan unul dintre cele mai mari puncte forte și puncte slabe ale DD-WRT. Pentru persoanele care caută un control maxim, multitudinea de opțiuni DD-WRT este o suflare binevenită de aer proaspăt. Dacă sunteți în căutarea unui simplu și direct, totuși, veți avea dificultăți în navigarea DD-WRT.

DD-WRT acceptă mai multe routere decât oricine altcineva. Drept urmare, au și cea mai mare comunitate, astfel încât găsirea de asistență pentru DD-WRT tinde să fie mai ușoară decât alte firmware-uri personalizate ale routerului. Chiar și routerele care nu sunt acceptate oficial tind să obțină versiuni de comunitate care sunt susținute în mod activ în forumurile DD-WRT.

Puncte tari

 • Suportă tone de routere
 • Comunitate imensă
 • Suport OpenVPN încorporat
 • Suport QoS
 • O gamă robustă de opțiuni

Puncte slabe

 • Poate fi copleșitor pentru utilizatorii noi
 • Poate fi greu să găsești versiuni noi pentru unele routere

Roșie

Roșie este cu ușurință cel mai eficient și mai ușor de utilizat firmware din această listă. Tomato a existat de ceva vreme și și-a câștigat reputația de a fi un firmware direct și fără prostii, care îți oferă funcțiile pe care le dorești și ai nevoie fără o grămadă de gunoi suplimentar. De asemenea, și-a câștigat reputația pentru accelerarea routerelor.

Roșie

Mai recent, proiectul AdvancedTomato a preluat firmware-ul clasic Tomato de către Shibby și a creat o interfață grafică elegantă și modernă care permite monitorizarea în timp real a statisticilor vitale prin grafice animate. Interfața AdvancedTomato este unul dintre cele mai bune puncte de vânzare ale sale, simplificând gestionarea rețelei și oferind o experiență mai plăcută vizual.

Tomato nu acceptă atât de multe routere ca și concurenții săi și până la proiectul AdvancedTomato, dezvoltarea a fost puțin împrăștiată. Dacă routerul dvs. este acceptat, ar putea fi exact opțiunea pe care o căutați, dar cu siguranță va trebui să verificați mai întâi.

Puncte tari

 • Interfață modernă
 • Viteze rapide
 • Amprentă minimă
 • OpenVPN încorporat
 • Monitorizare în timp real

Puncte slabe

 • Comunitate mai mică
 • Suport limitat pentru router

OpenWRT

OpenWRT este cel mai vechi proiect de sursă deschisă. Este precursorul ambelor DD-WRT și Tomato și și-a câștigat reputația de alegere puternică cu o mulțime de opțiuni. OpenWRT, așa cum este acum, este de fapt o fuziune a clasicelor OpenWRT și LEDE.

OpenWRT

OpenWRT ar putea fi cea mai bună opțiune pentru pasionații de software gratuit. Este singurul din această listă care nu include bloburi binare care nu sunt gratuite. În timp ce toate aceste trei firmware-uri se bazează pe Linux, OpenWRT este cel mai asemănător unei distribuții tradiționale.

Această deschidere are însă un cost. Există o mulțime de routere pe care OpenWRT pur și simplu nu le poate accepta pe deplin, deoarece necesită drivere non-libere pentru a rula. Tabelul hardware al proiectului conține mai mult de câteva intrări cu suport parțial și fără Wi-Fi funcțional datorită acestui fapt.

OpenWRT oferă un control chiar mai fin decât DD-WRT, dar asta vine și la prețul simplității. Acest firmware necesită anumite cunoștințe pentru a fi utilizat corect și destul de mult pentru a-l face util. OpenWRT este cel mai potrivit pentru oameni mai tehnici care știu exact ce vor.

Puncte tari

 • Tone de opțiuni
 • OpenVPN încorporat
 • Suport QoS
 • Abilitatea de a săpa în niveluri inferioare

Puncte slabe

 • Nu la fel de ușor de utilizat
 • Mai mult timp pentru a alerga
 • Suportă mai puține routere

Gânduri de închidere

Oricare dintre acestea alegeți, este mai probabil să vedeți o îmbunătățire vizibilă față de firmware-ul stocului routerului. Veți primi, de asemenea, funcțiile adăugate, cum ar fi asistența pentru clienți OpenVPN, care vă vor permite să faceți mai multe cu rețeaua dvs. Ca bonus suplimentar, toate acestea tind să fie mai sigure decât firmware-ul producătorului și primesc actualizări mai regulate, dacă alegeți să le instalați. Desigur, atunci când instalați un firmware personalizat, asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile dezvoltatorilor pentru a reduce riscul de a vă deteriora routerul.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x