de Amir Ghafouri

De ce am învățat să codez în loc să urmez o carieră în domeniul financiar

De ce am invatat sa codez in loc sa urmez

Anul trecut m-am confruntat cu o decizie majoră de viață și carieră: să mă angajez să urmăresc o desemnare Chartered Financial Analyst sau să îmi petrec timpul învățând să codez online pe un site web numit Routech. Institutul CFA a existat de zeci de ani, iar desemnarea sa a fost căutată de unii dintre cei mai de succes oameni de afaceri din lume. Routech a existat de doar câțiva ani cu câțiva membri token care au susținut că au obținut locuri de muncă ca dezvoltatori de software junior.

Am petrecut 4 ani studiind afaceri la Universitatea de Vest, am absolvit cu onoruri și am acumulat un munte de datorii de împrumut studențesc pe parcurs. Scorul meu GMAT a fost în percentila 95, dacă aș vrea vreodată să urmez un MBA. De ce aș renunța la domeniul meu de studiu academic înainte de a-mi începe chiar cariera?

După consultarea cu prietenii, familia și alți profesioniști, sfaturile pe care le-am primit au fost unanime. Învățarea codificării online și devenirea unui dezvoltator de software fără o diplomă în informatică sau orice alt domeniu în inginerie a fost o discuție nebună. Ar trebui să mă grăbesc și să mă înregistrez la examenul de nivel I CFA.

Software-ul devine crucial pentru crearea de valoare

Citisem celebrul eseu Marc Andreessen De ce software-ul mănâncă lumea, și 5 ani mai târziu, mesajul său părea doar mai adevărat.

Cea mai mare companie industrială din America, General Electric, tocmai anunțase că își mută sediul. Se instalase în centrul tehnologic din Boston într-un efort de a se transforma într-o companie de top 10 de software până în 2020. CEO-ul Jeff Immelt avea câteva credințe revoluționare. El era convins că datele pe care le-ar putea captura în timp ce își foloseau utilajele ar putea deveni mai valoroase decât utilajele în sine. GE avea nevoie să se gândească la concurenții săi ca la Amazon și IBM. Mai târziu în acel an, el va anunța asta toți angajații noi ar învăța să codeze (dar nu știam asta la momentul respectiv).

Ca New York Times elaborat, „Angajații din întreaga companie au făcut pelerinaje la San Ramon pentru informări tehnologice, dar și pentru a se bucura de cultură. Ordinele lor de mers sunt de a încerca să adapteze vrăjitoria digitală și să se grăbească obiceiurile din Silicon Valley la lumea producției industriale a GE ”.

Deloitte avea a lansat un laborator blockchain iar JP Morgan își construia propriile sale platformă blockchain. La Goldman Sachs, avea procentul de angajați care aveau experiență în anumite domenii ale tehnologiei a crescut de la 5% la 25% în ultimii ani. Acest lucru nu a luat în considerare nici măcar dezvoltatorii de software care au lucrat pentru startup-urile investind într-un ritm din ce în ce mai rapid.

Economistul stabilit acea, „Nu cu mult timp în urmă, 600 de persoane lucrau pe un etaj vast tranzacționând acțiuni … Acum, Goldman are 2 persoane care tranzacționează acțiuni și alți 200 de ingineri software care lucrează pe sisteme care, de fapt, își fac treaba pe cont propriu. Investițiile bancare tradiționale sunt coapte și pentru schimbare …Pașii costisitori și redundanți sunt tăiați sau, din nou, automatizați. ”

Bloomberg a avut-o propriile gânduri pe această temă: „De ce ar lăsa Goldman să intre pe aceștia din afară? Are nevoie de ele. Marile inovații ale timpului nostru nu apar dintr-un turn de sticlă Henry Cobb cu vedere la râul Hudson. Ies din companii precum Kensho. Goldman trebuie să învețe de la ei – să înțeleagă cum funcționează, cum gândesc și cum intenționează să demonteze aproape orice industrie în care Goldman câștigă bani, inclusiv a sa. ”

Companiile de software precum Facebook și Google au ajuns la vârful pieței de valori într-o perioadă foarte scurtă de timp, eliminându-i pe titularii care aveau nevoie de decenii pentru a ajunge acolo.

De ce am invatat sa codez in loc sa urmez
Grafic din Bloomberg

Și a fost greu să susținem că acele evaluări erau nejustificate. Software-ul pe care aceste companii îl construiseră le permitea fiecăruia dintre angajații lor să creeze mult mai multă valoare.

1611973330 547 De ce am invatat sa codez in loc sa urmez
Această diagramă a fost a postat pe Twitter de CB Insights cu legenda: „De aceea, fiecare companie dintr-o industrie din vechea școală încearcă să se reimagineze ca o companie de tehnologie în zilele noastre?”

Software-ul face din lume un loc mai bun

Mă bazez pe software în fiecare zi pentru a mă deplasa, pentru a-mi organiza ziua, pentru a comunica cu prietenii, pentru a rămâne în legătură cu rudele și, în general, pentru a mă elibera de a face sarcini repetitive și greoaie. Internetul a democratizat accesul la informații și cunoștințe, iar eu îl foloseam pentru a citi și a afla despre orice îmi doream.

Dar știam că aceste beneficii nu sunt nimic în comparație cu ceea ce face pentru alți oameni și cu ce ar putea face în viitor. Chris Dixon a scris un articol numit Unsprezece motive pentru a fi entuziasmați despre viitorul tehnologiei, care a agregat unele dintre aceste potențiale descoperiri. El discută despre modul în care ar putea conduce autoturismele reduce ratele frecvenței accidentelor cu 80% (1,25 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza rănilor cauzate de mașini). El descrie algoritmi de detectare a cancerului care ar putea depășesc patologii umani. Ne spune despre drone care ar putea livra consumabile medicale la sate îndepărtate.

1611973330 113 De ce am invatat sa codez in loc sa urmez
Lumea noastră în date

„În acest moment, un războinic Masai pe un telefon mobil în mijlocul Keniei are comunicații mobile mai bune decât președintele în urmă cu 25 de ani. Dacă folosește un telefon inteligent folosind Google, are acces la mai multe informații decât a făcut președintele SUA acum doar 15 ani. ” – Peter Diamandis

Mulți dezvoltatori de software nu au învățat să codeze la o universitate tradițională

Am citit multe despre acești oameni. Fostul bancher de investiții Goldman Sachs Preethi Kasireddy a scris despre părăsind slujba ei ca capitalist de risc la Andreessen Horowitz să se înscrie într-un bootcamp de codificare. A devenit dezvoltator de software la Coinbase la scurt timp după aceea. Fostul pro-poker Haseeb Qureshi a descris cum a venit prin Bootcamp de codare App Academy pentru a deveni dezvoltator de software la Airbnb. Apoi am auzit de un tip pe nume Andrew Charlebois. El a folosit Routech pentru a trece de la dulgher cu experiență zero la tehnologie la dezvoltator de software la o agenție de publicitate globală în mai puțin de 5 luni.

Am început să mă uit la ofertele de locuri de muncă pentru dezvoltatorii de software și am observat că mulți păreau imparțiali față de o anumită diplomă de licență. Unele companii ar lăsa în mod explicit orice mențiune asupra unei diplome în secțiunea de cerințe și, în schimb, și-au exprimat preferința pentru portofoliile open-source.

De asemenea, am început să merg la evenimente tehnologice în care am întâlnit pentru prima dată dezvoltatori software reali și CTO-uri. Mulți – dacă nu chiar cei mai mulți – mi-au spus că nu au studiat niciodată informatică sau inginerie la o universitate.

Toate acestea au fost confirmate când am găsit rezultate din sondajul Stack Overflow din 2016, care a avut peste 50.000 de dezvoltatori de software. Mai mult de jumătate dintre respondenți nu au o diplomă de licență în informatică sau o disciplină conexă, iar 13% au afirmat că sunt în întregime autodidact.

1611973331 740 De ce am invatat sa codez in loc sa urmez

Decizia mea

Am continuat să aplic la o gamă largă de locuri de muncă mai tradiționale. Am vrut să-l potolesc pe tatăl meu, dar am fost, de asemenea, îngrijorat că aș rămâne fără economii înainte să pot obține un loc de muncă ca dezvoltator de software.

În ciuda acestui fapt, calea de urmat a fost clară: am crezut că software-ul este viitorul și am vrut să învăț cum să ajutăm la construirea unora dintre ele. Chiar dacă nu aș deveni profesionist, cel puțin aș fi în sfârșit în stare să-mi înfășur capul cu privire la modul în care toată magia era posibilă. Nu voiam să mă bazez pe ceva pe care nici măcar nu făcusem niciodată un efort să-l înțeleg. De fapt, s-a simțit iresponsabil să facă acest lucru.

Învățarea codării

Am petrecut 8 luni, 24/7, învățând să codez. Am urmat curricula Routech și am citit cărți de genul Javascript elocvent. Am urmărit videoclipuri Udemy și Udacity, am răspunsuri pe Google StackOverflow, am pus întrebări în camera de chat Routech. Și am mers la cât mai multe ateliere ale Școlii Node și întâlniri Coffee’n’Code cât am putut.

După 8 luni, am pus la punct un portofoliu de aplicații web simple din partea clientului. De asemenea, începusem să învăț despre aplicațiile web de pe server și persistența datelor. Am început să aplic pentru posturi de dezvoltator de software junior. A fost uimitor cât de mult am primit interesul, în ciuda faptului că am fost complet transparent cu privire la lipsa mea de abilități și experiență.

În cele din urmă, un startup numit Șiret m-a adus la un interviu. M-au întrebat după aceea dacă aș fi dispus să fac un proces plătit de două săptămâni. La sfârșitul celor două săptămâni, CTO mi-a spus că vor să mă angajeze. Eram foarte junior, dar au simțit că am potențialul de a învăța rapid și de a deveni rol.

Astăzi

Lucrez cu normă întreagă la Shoelace ca dezvoltator de software de peste un an. Am învățat repede de când lucrez cu alți dezvoltatori experimentați cărora le pot cere ajutor. Mi-au prezentat instrumente și modele care m-ar fi dus mult mai mult să aflu singuri.

Cel mai important, lucrul la o aplicație care este de fapt în producție m-a expus la unele dintre aspectele mai practice ale dezvoltării de software. Am aflat despre planificarea sprintului, lucrul cu specificațiile unui manager de produs, controlul versiunilor, testarea, revizuirea codului, implementarea, înregistrarea erorilor și monitorizarea aplicațiilor. Toate acestea erau lucruri la care nu mă gândisem niciodată cu adevărat în timp ce învățam să codific singur.

La începutul acestui an, am construit o aplicație web numită Spotifest pentru a-mi ajuta pe prieteni și pe mine să creăm liste de redare Spotify bazate pe gama de festivaluri de muzică. Nimic nu se simte mai bine decât a construi ceva și a-i urmări pe oameni cum îl folosesc pentru a deveni mai rapid sau mai bun la ceva ce făceau manual înainte.

Vizionarea companiei crește

Când am început să lucrez la Shoelace, eram al treilea angajat cu normă întreagă. Acum angajăm și în curând vom avea 18 persoane. Am putut asista la o mică echipă care a venit cu idei noi în fiecare zi și apoi a dezvoltat rapid produs pentru a atrage noi utilizatori și a strânge capital de risc.

La începutul acestui an, am fost acceptați în Programul de semințe 500 Startups. Fondatorii companiei noastre ne-au oferit tuturor ocazia să petrecem o lună trăind în San Francisco și lucrând la birourile de acolo. Experimentarea energiei Silicon Valley și a zonei Bay pentru prima dată a fost exaltant!

1611973331 269 De ce am invatat sa codez in loc sa urmez
Companiile canadiene din lotul 500 în ziua de demonstrație din San Francisco (mă așez într-o glugă roșie pe cale să bat din palme).
1611973332 397 De ce am invatat sa codez in loc sa urmez
Restul echipei urmărește live stream-ul demo-ului online înapoi în Toronto, la biroul nostru din incubatorul tehnologic Ryerson DMZ.
1611973332 429 De ce am invatat sa codez in loc sa urmez
Stând cu unii dintre colegii mei după o zi la conferința Shopify’s Unite din San Francisco.

Nu sunt sigur că voi alege să-mi câștig existența ca dezvoltator de software pentru totdeauna, dar știu că abilitatea mea de a codifica va fi întotdeauna un atu semnificativ. Cred că fiecare companie devine o companie de tehnologie. Un număr din ce în ce mai mare de roluri va necesita cel puțin o înțelegere de bază a dezvoltării de software pentru a lua decizii strategice și pentru a gestiona echipele în mod eficient.

Viața este grozavă și mă bucur atât de mult că am făcut efortul de a face acest lucru. Remedierea erorilor poate fi stresantă, iar scrierea testelor unitare poate fi obositoare. Dar, în general, îmi place foarte mult această nouă capacitate de a-mi aduce ideile la viață cu codul.

Ca Paul Graham a spus: „În 1970, un președinte de companie însemna cel puțin cineva de cincizeci de ani. Dacă aveau tehnologi care lucrau pentru ei, erau tratați ca un grajd de curse: prețuit, dar nu puternic. Dar pe măsură ce tehnologia a devenit mai importantă, puterea tocilarilor a crescut pentru a o reflecta. Acum nu este suficient ca un CEO să aibă pe cineva inteligent pe care să-l poată întreba despre probleme tehnice. Din ce în ce mai mult, trebuie să fie ei înșiși acea persoană. ”

Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să-mi dai niște palme pentru ca mai mulți oameni să-l vadă.

Si tu poti urmărește-mă pe Twitter aici. Mulțumiri!