de Tushar Agrawal

De ce aplicațiile web progresive sunt viitorul dezvoltării web

De ce aplicatiile web progresive sunt viitorul dezvoltarii web
Fotografie de Rami Al-zayat pe Unsplash

„Cheia este să îmbrățișăm întreruperea și să ne schimbăm devreme. Nu reacționați la el zeci de ani mai târziu. Nu poți lupta împotriva inovației. ” – Ryan Kavanaugh

În ultimul timp, a existat o mulțime de buzz în jurul PWA-urilor, mulți susținând că este viitorul dezvoltării web, în ​​special în ceea ce privește dispozitivele mobile. În esență, o aplicație web progresivă (PWA) este pur și simplu o aplicație web care utilizează tehnici web moderne pentru a oferi utilizatorilor o experiență nativă asemănătoare aplicației. Acestea sunt aplicații web cu îmbunătățire progresivă pentru a implementa caracteristici precum stocarea în cache, sincronizarea în fundal și notificările push.

Chiar dacă PWA-uri au existat de mai bine de doi ani, răspunsul este destul de dezamăgitor. Puțini jucători mari au adoptat această filozofie, dar majoritatea nu au adoptat-o ​​prea mult. Chrome și Mozilla sunt probabil cele mai bune browsere pentru a vă testa PWA-urile, deoarece Apple nu a ajuns încă în aceste lucruri.

PWA – Este chiar bun?

Pe de o parte, avem aplicații native care sunt, fără îndoială, rapide și eficiente în majoritatea cazurilor. Pe de altă parte, există site-uri web care sunt cam lente și cu probleme de conectivitate, se agravează.

Proiectul de pagini mobile accelerate (AMP) condus de Twitter și Google a fost lansat în 2016 pentru a rezolva doar acele probleme de conexiune lentă. PWA-urile funcționează impecabil în toate scenariile posibile. Cu o conexiune bună, nu există niciodată o problemă. Problema este când nu avem conexiune și suntem întâmpinați cu pagina de eroare.

De ce aplicatiile web progresive sunt viitorul dezvoltarii web

Dar acest lucru poate deveni cel mai enervant dacă avem o conexiune lentă. Pagina pare să se încarce și tot ce vedem este un ecran gol. Așteptăm, așteptăm și așteptăm, dar pagina nu pare să se încarce niciodată. Aici PWA vine în ajutorul nostru. Cea mai bună parte despre PWA – obțineți cea mai bună experiență de utilizator posibilă în conectivitate lentă, precum și lipsă de conectivitate (da, ați citit-o bine ..).

De ce este logic să folosiți PWA

Potrivit unui studiu, un utilizator mediu își petrece 80% din timpul său total în aplicații doar pe trei dintre aplicațiile sale (pentru mine Chrome, Quora și Medium).

Celelalte aplicații rămân inactive pentru cea mai mare parte a timpului, consumând o porțiune prețioasă din memorie. Mai mult, costă de aproximativ zece ori dezvoltarea unei aplicații, mai degrabă decât crearea unui site web pentru aceeași. Costul poate deveni mult mai mare dacă intenționați să dezvoltați și să mențineți baze de cod separate pentru diferite platforme, cum ar fi Android, iOS și web.

Caracteristici ale aplicației native pe care le pot utiliza PWA-urile

  • Notificări
  • Ecran complet
  • Funcționează offline
  • Ecranul de pornire este acceptat, oferindu-i o aplicație mai asemănătoare

PWA-urile pot folosi multe alte astfel de caracteristici. Punctele de mai sus sunt doar pentru a vă oferi un indiciu despre ceea ce sunt capabile PWA-urile. Cu toate acestea, există câteva caracteristici tradiționale de care doar aplicațiile native se bucură de acum.

Funcții de aplicații native pe care PWA-urile nu le pot utiliza de acum

  • Nu există acces sau este foarte restrictiv la diferiți senzori hardware
  • Alarme
  • Acces la agenda telefonică
  • Modificarea setărilor sistemului

PWA-urile evoluează destul de repede și putem spera să vedem aceste caracteristici să intre în acțiune destul de curând.

Două componente majore ale unui PWA

Manifestul aplicației
Este un fișier JSON care definește o pictogramă a aplicației, modul de lansare a aplicației (independent, ecran complet, în browser etc.) și orice astfel de informații conexe. Se află în rădăcina aplicației dvs. Este necesar un link către acest fișier pe fiecare pagină care trebuie redată.

Acesta este adăugat în secțiunea de cap a paginii HTML:
<link rel=”manifest" href="https://www.freecodecamp.org/manifest.json “>

Lucrător de servicii
Lucrătorul de servicii este locul unde se întâmplă majoritatea magiei. Nu este altceva decât cod JavaScript care acționează ca proxy-uri programabile, singurul responsabil pentru interceptarea și răspunsul la solicitările de rețea. Deoarece acționează ca un proxy și poate fi ușor programabil, aplicația trebuie să fie difuzată prin HTTPS pentru a păstra datele în siguranță.

Este demn de remarcat faptul că lucrătorul de serviciu cache cache răspunsul real, inclusiv toate anteturile HTTP, mai degrabă decât doar datele de răspuns. Aceasta înseamnă că aplicația dvs. poate pur și simplu să solicite rețea și să proceseze răspunsul fără niciun cod specific pentru a gestiona memoria cache.

Cum pot începe?

Cel mai bun lucru despre a începe este că este destul de ușor decât pare. De fapt, este foarte posibil să luați un site existent și să îl convertiți într-un PWA. Vă sugerez să urmăriți acest lucru dacă intenționați să dezvoltați un PWA.

Mulțumesc pentru lectură! Dacă ți-a plăcut, te rog să sprijini aplaudând și partajând postarea.