de Błażej Kosmowski

De ce ar trebui să înveți Ruby on Rails în 2019

De ce ar trebui sa inveti Ruby on Rails in
Ruby (on Rails) este încă un jucător puternic în dezvoltarea web?

Fiecare tendință, tehnologie și chiar limbaj de programare are vârful în popularitate, care mai devreme sau mai târziu va scădea ușor sau cu o cantitate considerabilă. Dacă căutăm „starea limbii rubinei” în Google, cel mai probabil vom obține multe rezultate despre presupusa moarte a lui Ruby și scăderea popularității. Totuși, cred că adevărul este că Ruby se descurcă excelent și rămâne o tehnologie bună de ales în 2019.

Iată de ce:

1. Ruby este încă printre primele 10 limbaje de programare

Este foarte puțin probabil ca Ruby să moară în curând, deoarece este încă prezentat printre GitHub limbaje de programare de top din 2018. Ce mai e? Întreprinderilor mari le place GitHub și Airbnb folosesc continuu Ruby on Rails. Cu doar câteva zile în urmă, gigantul cloud computing AWS a adăugat Ruby la soluția sa de calcul fără server – AWS Lambda chiar lângă Java, C #, Python și Node.js, ceea ce dovedește poziția stabilă a limbajului.

Este posibil ca Ruby să fi încetinit (fără să se facă joc de cuvinte), dar este departe de a muri, mai ales din cauza cantității imense de proiecte existente care trebuie menținute și extinse.

2. Comunitatea este activă și de susținere

Cadrul Rails are peste 3.500 de colaboratori GitHub. Actualizările frecvente și noile pietre prețioase create de dezvoltatori asigură că aplicațiile create folosind cadrul pot fi dezvoltate mai ușor și livrate mai rapid.

Comunitatea activă împărtășește în mod regulat experiențe și probleme de depanare. Cu peste 300.000 de întrebări Stackoverflow este puțin probabil să vă fie foarte greu să găsiți o soluție pentru o problemă cu care vă confruntați. Nu numai Ruby, ci și Ruby on Rails a devenit matur de-a lungul anilor și documentația sa a devenit foarte detaliată și extinsă – un punct de plecare excelent pentru noii veniți.

Ruby nu este doar Rails. Soluții mai ușoare precum Sinatra, cadre care oferă abordări diferite precum Hanami, și chiar cadre pentru aprovizionarea evenimentelor cresc în popularitate și îmbunătățesc ceea ce Ruby poate oferi.

3. Ruby evoluează constant

Cu actualizări de cel puțin două ori pe an, creatorii Ruby se asigură că limba nu moare și evoluează constant. În ciuda faptului că problemele de performanță nu vor dispărea în curând din cauza unor caracteristici de bază ale Ruby (în special natura sa dinamică), lansarea Ruby 3 în 2020 este de așteptat să introducă mai multe îmbunătățiri care pot face Ruby semnificativ mai rapid.

4. Este cu adevărat grozav pentru startup-uri, instrumente interne, prototipuri și altele

Datorită sintaxei sale intuitive, simple și lizibile, rezultând o productivitate mult mai mare, Ruby a fost o potrivire excelentă pentru startup-uri sau orice companie care ar dori să livreze (și să extindă) produse software cât mai curând posibil. Dezvoltarea mai rapidă înseamnă economii mai bune (timp mai rapid pe piață), ceea ce este important pentru startup-uri cu un buget limitat. În acest fel, se pot investi mai mulți bani în dezvoltarea unor lucruri suplimentare, cum ar fi actualizarea caracteristicilor și marketingul.

Pe de altă parte, proiectele la scară largă pot beneficia de Ruby on Rails folosindu-l ca instrument de prototipare sau ca o modalitate eficientă de a oferi soluții de tip concept. Deoarece este relativ ușor și ieftin să construiești și să extinzi aplicații cu Ruby, este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru a construi instrumente interne / back-end, unde performanța nu este o prioritate.

Nu este neobișnuit să folosiți Ruby chiar și pentru aplicații mari, de înaltă performanță. De obicei, acest lucru necesită ingineri care să știe să creeze aplicații de înaltă performanță în Ruby, deoarece viteza nu este inerent inclusă în acest limbaj. De asemenea, ar putea necesita o oarecare scalare orizontală.

5. Ruby are recomandări bine stabilite pentru stilul codului

Ruby este un limbaj de programare matur și o tehnologie stabilă, care aduce mai mult la imagine decât să fie pur și simplu „la modă”. Este încă posibil să scrieți un cod greșit în Ruby, iar unii spun că este destul de ușor, deoarece limba este foarte flexibilă – permite obținerea aceluiași rezultat în mai multe moduri (nu întotdeauna cele mai frumoase).

Pe de altă parte, limbajul în sine permite scrierea unui cod frumos și lizibil – acest lucru este încurajat de un set bine stabilit de bune practici legate de implementare și testare. Un astfel de cod, dacă este scris corect, poate fi înțeles și întreținut cu ușurință de către colegii dezvoltatori, îmbunătățind în continuare stabilitatea și mentenabilitatea întregii soluții.

6. Fericirea dezvoltatorului

O cantitate vastă de biblioteci și resurse pentru învățare, o comunitate utilă și activă, bune practici bine stabilite și o sintaxă frumoasă și lizibilă – toate acestea fac din Ruby un limbaj de programare cu care este o plăcere să lucrezi. Este un limbaj orientat spre fericirea dezvoltatorului.

În majoritatea cazurilor, dezvoltatorii fericiți oferă clienților o valoare mai bună. În timp ce există alte limbi care încearcă să imite cele mai bune aspecte ale Ruby (cum ar fi Crystal), acestea sunt încă tehnologii imature care trebuie să se dovedească în mediile de producție.

Dar de ce încetinește Ruby?

Nu există un răspuns ușor la această întrebare, dar putem teoriza despre aceasta. Este probabil ca Ruby să aibă maturizat suficient și a început să piardă ceva impuls. O mulțime de soluții, biblioteci și tehnici au fost deja create sau concepute, astfel încât nevoia de noi nu este atât de semnificativă pe cât a fost odată. De asemenea, putem observa o ușoară scădere atunci când vine vorba de apariția de noi materiale de învățare – cel mai probabil din același motiv.

În plus, apariția de noi limbaje și cadre mai potrivite pentru aplicații / soluții particulare a forțat Ruby să împartă partea sa de tort cu noii jucători. Limbi care consumă mult mai puține resurse, limbi care oferă biblioteci eficiente pentru soluții specializate legate de ML / AI sau alte concepte noi și, în cele din urmă, limbi concepute în jurul procesării paralele – Ruby nu poate concura cu ele în acele zone, cel puțin încă nu. Cel mai bine este să folosiți întotdeauna instrumentul potrivit pentru lucrarea potrivită, iar Ruby nu este un instrument unic.

Concluzii

Chiar și în 2019, Ruby rămâne o alegere excelentă pentru nevoile dvs. de dezvoltare. Nu există nicio îndoială că este încă un limbaj relevant și atrage în continuare noi adepți și dezvoltatori.

Nu în ultimul rând, ceea ce trebuie reținut că nu există limbaje de programare „proaste” în sine, există doar limbi alese prost pentru anumite cazuri de utilizare. Așadar, dacă simțiți că Ruby pare să se potrivească perfect cu dvs., nu ezitați, este încă printre cele mai populare tehnologii de top.

Publicat inițial la selleo.com.