Meteor, o platformă de dezvoltare presupusă moartă, este încă în viață și poate aduce o valoare masivă experienței dvs. zilnice de codificare.

Meteor a apărut la începutul anului 2012, zguduind lumea dezvoltării web. Posibilitatea de a colabora decalajul dintre server și clienții unui anumit site web sau aplicație web a fost cu adevărat tentantă.

Mulți experți au considerat că numai această capacitate ar fi trebuit să transforme platforma într-un standard industrial general. Cu toate acestea, opt ani mai târziu, mulți oameni susțin că Meteor este mort.

Chiar așa? Și există vreo justificare rațională pentru învățarea Meteorului? Acest articol vă va oferi un răspuns definitiv.

Meteor este mort! Trăiască Meteor!

Mulți dezvoltatori cred că Meteor este mort. Explicația populară este simplă: fiind introdusă în 2012, avea deja un set promițător de caracteristici în 2015, dar nu a reușit să le extindă semnificativ.

Este posibil ca unii dintre voi să fi auzit chiar și de problemele legate de finanțarea echipei de dezvoltare. Pentru mulți oameni, acest fapt singur este suficient pentru a uita o dată pentru totdeauna de platformă.

Cu toate acestea, realitatea este mult mai optimistă decât pare. Astăzi, dezvoltatorii Meteor primesc finanțare stabilă de la Tiny, unul dintre cele mai fiabile fonduri de investiții în IT. Istoricul versiunilor arată, de asemenea, că platforma de dezvoltare este departe de a fi moartă, cele mai recente iterații având o denumire mândră 1.10.1 lansată în februarie 2020.

Astfel, dacă ți-a plăcut întotdeauna Meteor în secret, dar ți-a fost frică să alegi platforma din cauza rapoartelor constante despre faptul că a murit, acum este ocazia perfectă de a urca în trenul hype.

Rapoartele despre moartea Meteorului sunt mult exagerate, iar posibilitatea succesului său este mult subestimată.

Simplitate fără precedent: caracteristicile cheie ale Meteorului

Acum că am clarificat starea Meteorului, este timpul să descriem câteva dintre caracteristicile sale ucigașe. Meteor este, fără îndoială, printre cele mai bogate în caracteristici și, în același timp, cadrele JavaScript ușor de utilizat astăzi.

Killer Feature 1: Unified Client and Server Development

Meteor, așa cum am menționat anterior, se remarcă prin capacitatea sa de a acoperi decalajul dintre server și client din orice proiect. Astfel, fiecare aspect al site-ului dvs. web poate fi dezvoltat numai prin JavaScript.

Avantajele acestei caracteristici sunt nelimitate în lumea dezvoltării moderne și sunt valoroase atât pentru începători, cât și pentru dezvoltatorii experimentați.

Mai presus de toate, această abordare permite dezvoltatorilor să creeze proiecte fără experiență cu alte limbaje de programare.

Astfel, un programator JavaScript talentat, dar fără experiență, poate întreține cu ușurință mai multe proiecte Meteor fără probleme. Dezvoltatorii cu experiență pot merge chiar mai departe, menținând ecosisteme întregi de servicii și produse prin intermediul platformei Meteor.

În consecință, adoptarea Meteor în compania dvs. poate fi un avantaj extraordinar pentru toate părțile implicate.

  • Programatorii dvs. vor putea să dezvolte mai mult și să petreacă mai puțin timp pe procesul epuizant de învățare a cadrelor suplimentare și a limbajelor de programare.
  • Clienții dvs. se vor bucura de prețuri mai mici pentru servicii.
  • Și veți obține profituri mai mari după adoptarea cadrului.

Dezvoltatorii independenți pot fi, de asemenea, principalii benefactori ai platformei de dezvoltare de astăzi. La urma urmei, abilitatea de a utiliza o singură limbă pentru programele personale vă va oferi posibilitatea de a lua mai multe proiecte independente.

Killer Feature 2: Transformarea aplicațiilor web în programe pentru smartphone-uri

Fiecare companie care dezvoltă o aplicație web specifică caută să aibă o versiune smartphone a produsului său. Avantajele unei astfel de strategii sunt destul de evidente: la urma urmei, toată lumea are astăzi un telefon Android sau iOS.

Cu toate acestea, companiile care caută versiuni de smartphone ale aplicațiilor lor se confruntă adesea cu problema costurilor de dezvoltare masive. Versiunile mobile ale aplicațiilor lor web sunt adesea recreate de la zero.

Dacă sunt norocoși, acest proces ar putea implica doar platformele din partea clientului. Cu toate acestea, cadrele de dezvoltare a smartphone-urilor sunt atât de divergente încât uneori atât clientul, cât și serverul trebuie extinse.

Suntem foarte siguri că ați văzut situații frustrante în care anumite aplicații web au clienți iOS sau Android doar pentru smartphone-uri. Lipsa de unitate în ceea ce privește cadrele este principalul vinovat în acest caz.

Meteor oferă o soluție elegantă și extensibilă la această problemă. Datorită integrării puternice a Meteor cu Apache Cordova, vă puteți transforma rapid aplicația web într-o aplicație pentru smartphone fără investiții semnificative.

Din punct de vedere pur tehnic, o astfel de tranziție este posibilă datorită capacităților de containere încorporate ale Meteor și Cordova. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți aplicația dvs. web într-un container pentru smartphone pre-dezvoltat.

O altă alegere critică de proiectare este abordarea pe care Meteor o ia cu datele. Meteor folosește date pe fir – serverul nu trimite cod HTML, ci date, care sunt apoi redate de client. Dacă designul aplicației dvs. web este deja compatibil cu ecranul tactil, puteți să introduceți imediat noul program în App Store sau Google Play Market cu Meteor.

Dacă nu este cazul, tot ce trebuie să faceți este să ajustați ușor designul folosind limbajul JavaScript. În esență, procesul ar fi similar cu dezvoltarea unei versiuni mobile a unui site web.

Încă o dată, o astfel de abordare vă va economisi sume de bani și timp fără precedent. În loc să trebuiască să angajați unii dezvoltatori dedicati de smartphone-uri, vă veți putea concentra pe deplin asupra aplicațiilor dvs. web. Această caracteristică este vitală și din punct de vedere pur estetic. Meteor este unul dintre cele mai bune instrumente atunci când vine vorba de uniformizarea designului produselor dvs.

Utilizarea unei platforme unificate vă va ajuta să stabiliți un aspect standardizat profesional în toate sferele de afaceri.

Killer Feature 3: Actualizări în timp real

Meteor este, de asemenea, capabil de actualizări în timp real sau așa-numita „reactivitate full-stack”. Modificările pe care le faceți apar imediat în toate bazele de date și șabloanele de stil. În acest fel, veți putea vedea imediat erori critice și verificați dublu caracteristicile fără a fi nevoie să actualizați plictisitor paginile web și anumite programe.

Această caracteristică este de o importanță vitală atunci când vine vorba de echipe mari. Actualizările imediate sunt vizibile pentru toți membrii echipei, creând un mediu perfect pentru dezvoltarea colaborativă. În cele din urmă, aplicațiile dvs. web și programele pentru smartphone vor beneficia în mod semnificativ de această caracteristică, deoarece simplifică remedierea erorilor.

Fără a intra în detalii, o modalitate de implementare a funcției este funcționalitatea de publicare / abonament.

// Code on the server side
const MyAwesomeData = new Mongo.Collection('myAwesomeData');
Meteor.publish('myAwesomeData', () => {
return MyAwesomeData.find() 
})

Creează o publicație pentru tot ce este în colecție myAwesomeData. Această funcție de publicare este solicitată ori de câte ori un client se abonează la aceasta. Deci, să creăm un abonament.

// Code on the client side
Meteor.subscribe('myAwesomeData')

Acum, toți abonații vor primi actualizări ori de câte ori este solicitată o publicație. De asemenea, putem primi date folosind un parametru specific.

// Code on the server side
Meteor.publish('myAwesomeData', (userName) => {
return Comments.find({ userName: userName })
})

Ultima bucată de cod preia date folosind un anumit nume de utilizator:

// Code on the client side
const userName="Jack Sparrow"
Meteor.subscribe('myAwesomeData', userName)

Caracteristica Killer 4: Gestionarea ușoară a pachetelor

Adesea, implementarea versiunilor modificate ale cadrelor de dezvoltare necesită o cheltuială semnificativă de timp și resurse. Cu toate acestea, Meteor este extrem de ușor de utilizat în acest sens, oferind unele dintre cele mai bune instrumente de gestionare a pachetelor de pe piață.

Astăzi, comunitatea dezvoltatorilor Meteor menține o bază de date gigantică de extensii pe Site-ul AtmosphereJs. Unele dintre extensiile populare includ instrumente pentru încorporarea ReactJS și Vulcan Bootstrap.

Pentru a instala un pachet Atmosphere, pur și simplu executați următoarea comandă meteor add nameOfThePackage:

meteor add react-meteor-data

Și pentru a șterge un pachet:

meteor remove react-meteor-data

Pentru a importa și a începe să-l utilizați în cod, ar trebui să utilizați prefixul “meteor /”:

import { useTracker } from 'meteor/react-meteor-data';

Mai multe informații găsiți aici: https://guide.meteor.com/using-atmosphere-packages.html#peer-npm-dependencies

Această caracteristică este deosebit de impresionantă având în vedere simplitatea sa. Procesul de instalare necesită doar un set de comenzi simple cu care aproape orice utilizator avansat de Windows sau Linux ar trebui să fie deja confortabil.

Chiar dacă sunteți un începător absolut, nu ar trebui să aveți absolut nicio problemă cu stabilirea unei baze chiar și pentru cele mai complexe programe.

Astfel, orice persoană poate crea rapid prototipuri de aplicații și le poate face bogate în caracteristici utilizând această bibliotecă robustă de extensii și instrumentele avansate de gestionare a pachetelor furnizate de unii dintre dezvoltatorii Meteor și comunitatea activă care înconjoară cadrul.

Killer Feature 5: Resurse de învățare extinse și documentație

Una dintre problemele cheie ale multor proiecte open-source este lipsa completă a documentației adecvate. Această problemă a dus la moartea a nenumărate proiecte promițătoare, deoarece dezvoltatorii externi au fost deseori obligați să-și proiecteze în mod esențial caracteristicile.

Nu vă faceți griji – este puțin probabil ca Meteor să fie victima acestei probleme. La urma urmei, site-ul platformei are un set puternic de tutoriale pentru începători și o subsecțiune întreagă este dedicată documentării.

Recomandăm aceste resurse atât începătorilor, cât și utilizatorilor avansați.

Dacă sunteți nou în dezvoltarea web, tutorialele Meteor vă vor ajuta să creați primele aplicații web (unul dintre cele mai importante momente include o clonă Whatsapp).

Dacă sunteți un dezvoltator avansat, tutorialele vă vor învăța rapid noțiunile de bază ale Meteor. După aceea, va trebui doar să verificați din când în când documentația pentru a rezolva unele probleme.

Killer Feature 6: Comunitate activă

Dacă nu găsiți informații pe site-ul Meteor, puteți recurge oricând la forumurile robuste.

Am vorbit pe larg despre moartea lui Meteor în prima secțiune a acestui articol. Puține fapte sfidează această afirmație la fel de mult ca și comunitatea de utilizatori Meteor.

După cum dovedește biblioteca de extensii masive a Meteor, cadrul primește sprijin activ nu numai de la dezvoltatorii săi, ci și de la comunitate.

În momentul presupusului deces al Meteorului, interesul dezvoltatorilor cu privire la platformă era o creștere fără precedent. În consecință, cadrul are acum o bază de utilizatori incredibil de pasionată, care este întotdeauna gata să vă depaneze problemele.

Mulți oameni (inclusiv eu) știu că comunitatea Meteor este printre cele mai frumoase de pe Internet. Este puțin probabil să întâlniți vreo ostilitate acolo și mulți membri activi sunt dornici să-i ajute pe noii veniți.

Deoarece dezvoltatorii Meteor au primit un impuls financiar semnificativ din partea Fondului de investiții Tiny, această comunitate este probabil să crească și mai mult. Astfel, adoptarea dvs. de Meteor va fi probabil ușoară, deoarece nenumărați dezvoltatori vor fi gata să vă ajute.

De ce ar trebui sa lucrati cu Meteor in 2020
Info-grafic. Nivelurile de popularitate ale Meteorului. Amabilitatea Serviciului BuiltWith Trends. Exact din aprilie 2020. Link: https://trends.builtwith.com/framework/Meteor.

Concluzie: Deci, ar trebui să înveți Meteor?

Răspunsul scurt este simplu: da, fără îndoială.

Cunoașterea platformei Meteor este adăugarea perfectă la portofoliul oricărui dezvoltator.

  • Dacă vă dezvoltați în principal cu JavaScript, platforma vă va ajuta pe dvs. sau compania dvs. să reduceți cheltuielile de timp pentru crearea de proiecte separate de client și server.
  • Dacă sunteți un dezvoltator independent care utilizează C # sau Ruby, Meteor poate fi un punct de intrare perfect în dezvoltarea JavaScript. Vă va permite să creați proiecte independente de aplicații web cu un singur limbaj de programare.
  • Dacă sunteți un începător absolut, platforma vă va ajuta să creați primele aplicații care funcționează bine după doar câteva săptămâni.
  • Dacă doriți să stabiliți o pornire, Meteor poate fi un punct de plecare perfect pentru a crea rapid un prototip puternic al viitoarei aplicații web. Mai important, instrumentul este suficient de robust pentru a face inutilă orice tranziție către alte platforme după prototipare.

În esență, cu Meteor, doar cerul este limita. Dezvoltarea modernă devine din ce în ce mai centrată pe web. Meteor reflectă perfect această tendință, oferind o platformă cuprinzătoare pentru dezvoltatorii web.

Folosindu-l, veți putea crea o integrare perfectă a aplicațiilor web și mobile, ambele fiind viitorul computerului centrat pe consumator.

Ai o idee pentru un proiect JavaScript?

Compania mea KeenEthics este un adoptator timpuriu al Cadrul meteoric și o companie JavaScript bine stabilită, în general. În cazul în care aveți în vedere un proiect promițător, nu ezitați cere o estimare.

Dacă v-a plăcut articolul, ar trebui să continuați cu Care sunt avantajele Node.JS? și Angular vs React: ce să alegeți pentru aplicația dvs.?