De ce bateria mea nu se va încărca mai repede?

De ce bateria mea nu se va încărca mai repede?
⌛ Reading Time: 3 minutes

Imaginați-vă acest lucru: vă treziți într-o dimineață și trebuie să mergeți la muncă. În timp ce apucați lucrurile de care aveți nevoie înainte de a pleca, observați că ați uitat să încărcați bateria telefonului peste noapte. În acest moment, îți dai seama că ai două opțiuni: Fie speri că încărcătura lăsată pe telefonul tău este suficientă pentru o zi de lucru, fie ajungi să intarzi o oră la serviciu. De ce durează atât de mult încărcarea bateriilor? Dacă nu puneți această întrebare la un moment dat în viața dvs., atunci ați fost deja obișnuiți să încărcați ori până la punctul în care nu simțiți o astfel de nevoie. În acest articol, intenționez să răspund.

Un cuvânt despre capacitatea și amperajul bateriei

Cuvantul capacitate este de obicei folosit pentru a cuantifica câtă încărcare electrică poate deține o baterie. Se măsoară de obicei în amp-ore, (Ah) și în cazul telefoanelor, în miliamp-ore (mAh). Telefonul tipic va putea încărca până la 3000 mAh. Pentru o persoană care nu știe nimic mai bun, este ușor să presupunem că puteți lua această baterie și o puteți încărca într-o jumătate de oră, aplicând 6 amperi de putere continua.

Logica din spatele acestui lucru este că o baterie cu o capacitate de măsurare 3000 mAh (sau 3 Ah) poate furniza teoretic 3 amperi de putere pentru o oră. Deoarece încărcarea este doar inversul golirii unei baterii, puteți (teoretic) încărca o baterie de 3000 mAh în doar o jumătate de oră, aplicând 6 amperi de putere. În realitate, dacă încercați acest lucru, bateria dvs. va elibera gaze urâte și, eventual, va exploda. În cel mai bun caz, pur și simplu nu se va încărca deloc dacă are un mecanism de protecție împotriva puterii de intrare excesive.

Deci, de ce bateriile nu se pot încărca mai repede?

baterie-încărcător

Totul are legătură cu chimia și impedanța electrică. Bateriile litiu-ion nu sunt capabile să tolereze intensități foarte mari. Încărcarea unei baterii tipice de telefon cu mai mult de un amplificator poate duce la deteriorarea permanentă sau, și mai rău, la ceva numit fugar termic.

Fugirea termică este exact cum sună. Este o reacție chimică care determină o creștere termică ca răspuns la o altă creștere termică inițiată anterior. Odată ce pragul de căldură al unei baterii a fost depășit, acesta va trece probabil printr-un proces de fugă, încălzindu-se continuu până când arde sau finalizează reacția.

Când încărcați bateriile, este posibil să observați că se acumulează căldură pe unități. Acest lucru se datorează impedanței naturale a bateriei. Acest lucru se întâmplă deoarece nu toată încărcătura electrică aplicată bateriei se traduce de fapt într-o capacitate suplimentară. Cu alte cuvinte, energia care intră în baterie nu este niciodată utilizată pe deplin. O parte din aceasta se va transforma în căldură. Cu cât aplicați mai mult curent circuitului, cu atât se acumulează mai multă căldură pe măsură ce bateria se încarcă. O cantitate excesivă de căldură va provoca fie fuga termică, fie degradarea (bateria nu se va mai încărca complet).

Dacă aveți o baterie care se încarcă foarte încet și moare foarte repede, luați în considerare încercarea de a reduce cererea continuă de alimentare a dispozitivului. În telefoane, opriți toate aplicațiile care rulează sau pur și simplu reporniți telefonul. Dacă acest lucru nu funcționează și au trecut doi ani de la data fabricării bateriei, luați în considerare înlocuirea acesteia. Ultimul lucru pe care doriți să-l faceți este să încercați să utilizați “trucuri” care vor face încărcarea mai rapidă a bateriei, aplicând mai mult curent.

Dacă doriți să aflați mai multe despre ciclul de încărcare a bateriei sau pur și simplu doriți să vă adăugați gândurile, vă rugăm să lăsați un comentariu mai jos!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.