De ce etichetează YouTube sursele de știri finanțate de stat

De ce etichetează YouTube sursele de știri finanțate de stat
⏱️ 3 min read

Dacă există o frustrare pe care oamenii o au adesea, este că nu știu în ce surse de știri pot avea încredere. Deși este naiv să crezi că orice radiodifuzor poate avea încredere în întregime, există unele care sunt mai demne de beneficiul îndoielii decât altele, cu siguranță. YouTube a luat în considerare acest lucru atunci când a planificat o nouă funcție care va eticheta sursele de știri finanțate de stat. Există un motiv pentru care YouTube face acest lucru și ar putea exista întrebări dacă va fi eficient în obiectivele sale.

Ce a făcut YouTube să facă acest lucru?

Nu este un secret faptul că mass-media finanțate de stat poate fi uneori cam incompletă. Nu ne uităm instinctiv la Ri Chun-hee (mass-media de stat) din Coreea de Nord pentru rapoarte de încredere, deoarece știm că țara se află sub un regim autocratic. Cu toate acestea, există și alte țări – precum Statele Unite și Rusia – cu propriile radiodifuzoare publice, printre alte entități private.

Deși este rar să vezi propagandă în stil nord-coreean difuzată în entitățile publice ale acestor țări, este dificil pentru ei să rămână obiective, deoarece riscă să distrugă raportările pentru a fi mai simpatizanți cu interesele statului. Radiodifuzorii privați ar putea suferi și de această dilemă, dar au mai puține stimulente în acest sens.

YouTube vede acest lucru și vrea să-și avertizeze vizitatorii cu privire la riscul propagandei provenind de la anumite entități finanțate de stat. Anunțul lor din 2 februarie 2018 citește:

… Astăzi vom începe să lansăm notificări de mai jos videoclipuri încărcate de radiodifuzori care primesc un anumit nivel de finanțare guvernamentală sau publică. Scopul nostru este de a oferi utilizatorilor informații suplimentare pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine sursele de conținut de știri pe care aleg să le vizioneze pe YouTube.

Va fi de ajutor?

youtubestate-news

Încă nu suntem siguri cum va arăta notificarea YouTube, dar dacă nu este suficient de evidentă, ne confruntăm cu prima noastră problemă: este posibil ca utilizatorii de pe platformă să nu o observe chiar acolo.

De asemenea, trebuie să ținem cont de ideea că radiodifuzorii privați ar putea fi uneori influențați – nu de finanțarea de stat, ci de alte manevre – pentru a raporta într-o manieră înclinată. Deși putem acorda o oarecare credibilitate ideii că agențiile de știri finanțate de guvern pot cădea într-o capcană de părtinire, există situații în care radiodifuzorii privați au, de asemenea, părtiniri proprii.

Din cauza naturii umane, este imposibil să te bazezi pe o entitate pentru a sublinia ce este și ce nu este obiectiv. În ciuda acestui enigm, avertizarea oamenilor că o sursă a primit finanțare de la stat este de fapt un pas în direcția bună.

Pentru a înțelege de ce, trebuie să folosim o analogie: este considerat lipsit de etică ca medicii să opereze membrii propriei familii, deoarece le compromite obiectivitatea. Sentimentele lor față de membrii familiei îi vor face să acționeze în moduri pe care altfel nu le-ar face cu niciun alt pacient.

Același lucru s-ar putea spune despre radiodifuzorii finanțați de stat: legătura lor puternică cu guvernul îi va face să difuzeze știri în moduri pe care radiodifuzorii privați și altfel independenți nu le-ar face.

Dar dacă o companie cumpără Washington Post? Cum ar fi acoperirea de către Washington Post a acelei companii atunci când apar noutăți?

Crezi că YouTube a luat o decizie bună aici? Este suficient pentru a opri propaganda? Sau companiei îi lipsește ceva? Spuneți-ne totul despre asta într-un comentariu.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x