De ce explodează bateriile pentru smartphone-uri și cum să vă protejați

De ce explodează bateriile pentru smartphone-uri și cum să vă protejați
⏱️ 6 min read

Smartphone-urile sunt cool. Exploziile sunt reci. Dar combinarea celor două nu este atât de cool. Din când în când auzim cazuri de explozie a smartphone-urilor și acest lucru a devenit o preocupare majoră, deoarece astfel de explozii pun viața în pericol. Deși este foarte rar, Samsung a fost forțat să-și amintească întreaga gamă de Note 7 după ce au fost raportate peste 35 de cazuri de explozii pe smartphone.

De la fiasco-ul Note 7, am avut mai multe cazuri izolate de explozie a smartphone-urilor și anul trecut am asistat la cel mai rău caz în care un bărbat a murit după ce i-a explodat telefonul și a luat foc. Pentru a vă ajuta să vă protejați, vom prezenta principalele motive pentru care smartphone-urile explodează și vă vom explica ce ar trebui să faceți pentru a vă menține în siguranță.

Ce cauzează explozia bateriilor pentru smartphone-uri?

În timp ce defectele de fabricație sunt principalul motiv pentru care smartphone-urile explodează, există și situații la capătul utilizatorului care ar putea provoca explozia unei baterii. Iată principalele motive pentru care bateriile smartphone-urilor explodează.

1. Defecte de fabricație

Un lot rău de baterii (așa cum a fost problema cu Nota 7), utilizarea unei componente greșite sau o defecțiune în linia de asamblare care a cauzat deteriorarea unei componente poate provoca o baterie defectuoasă. Când se întâmplă acest lucru, o explozie este greu de evitat.

Proiectarea defectuoasă și produsele contrafăcute sunt, de asemenea, cauze majore ale defectării și exploziei bateriei. Este posibil să vedeți acest lucru la produsele ieftine sau de la producători care sunt în mod clar tăietori. Multe dintre produsele ieftine și contrafăcute nu conțin caracteristicile de siguranță necesare oferite de mărci de renume.

2. În interiorul fracturii

O fractură interioară, care ar putea fi cauzată de scăderea telefonului, poate provoca umflarea bateriei telefonului și, în cele din urmă, explozia. O cădere puternică poate provoca ruperea materialului subțire compactat al bateriei care separă celulele, ceea ce poate produce un scurtcircuit intern care duce la umflături și potențiale explozii.

În caz de scădere, majoritatea oamenilor vor alerga la centrul de reparații din apropiere pentru a li se repara ecranul. În timp ce focalizarea cheie este de obicei pe ecran, mulți oameni subminează impactul căderii ar fi putut avea asupra bateriei. Ceea ce mulți nu știu este că o cădere poate modifica și structura chimică și mecanică a bateriei. Astfel de modificări pot provoca eșecul circuitelor sigure, deschizând calea stresului intern care ar putea duce la umflături și potențiale explozii.

baterie-smartphone-explodantă

Pentru a fi în siguranță, este bine să verificați întotdeauna sănătatea bateriei în mod regulat, mai ales dacă telefonul a lovit podeaua de mai multe ori. Iată semnele de căutat:

 • Deformare
 • Umflătură
 • Generarea excesivă de căldură, mai ales la încărcare
 • Telefonul repornește singur
 • Bateria se descarcă ușor
 • Telefonul nu se încarcă după ce a fost conectat

Dacă vedeți oricare dintre semnele de mai sus, ar trebui să luați în considerare înlocuirea bateriei telefonului. Acordarea unei atenții deosebite acestor simptome poate ajuta la evitarea exploziei bateriei.

3. Căldură excesivă

Căldura excesivă poate descompune celulele interne din baterie și acest lucru poate provoca, de asemenea, un scurtcircuit intern. Cu toate acestea, acest lucru poate apărea numai la temperaturi extrem de ridicate, cu excepția cazului în care bateria este deteriorată. Căldura excesivă poate rezulta din supraîncărcare, deoarece bateria va primi mai mult curent decât poate suporta în condiții de siguranță, provocând supraîncălzirea acesteia.

supraîncărcare-smartphone-uri

Dacă excesul de căldură se acumulează în interiorul bateriei, aceasta provoacă o reacție cunoscută sub numele de „fugă termică”. Aceasta se referă la o situație în care o creștere a temperaturii modifică reacțiile chimice într-un mod care determină o creștere suplimentară a temperaturii. Cu alte cuvinte, mai degrabă decât să ajute bateria să se răcească, fuga termică accelerează creșterea temperaturii – un catalizator pentru explozii.

Există mulți factori care pot face ca telefonul dvs. să se încălzească în mod natural, cum ar fi jocurile cu intensitate grafică. În timp ce telefonul dvs. poate gestiona toate aceste funcții foarte bine, efectuarea lor într-un mediu fierbinte ar putea avea un impact negativ asupra bateriei. De exemplu, redarea de muzică timp de ore lungi în lumina directă a soarelui poate face ca telefonul să fie deja dificil să se răcească.

4. Utilizarea încărcătorului greșit

Utilizarea unui încărcător greșit sau defect poate provoca o explozie, deoarece încărcătorul ar putea furniza mai mult curent decât ceea ce poate suporta bateria. De asemenea, producătorii de încărcătoare ieftine nu îndeplinesc adesea specificațiile de siguranță cerute de dispozitivele USB. Astfel de încărcătoare folosesc adesea materiale de calitate sub-standard sau un indicator incorect de sârmă care nu are protecția necesară la supracurent.

Cum să te protejezi

Acum, că știi de ce explodează bateriile smartphone-ului, există măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja pe tine și dispozitivele tale de explozii. Urmând aceste sfaturi simple, veți putea elimina toate cauzele comune ale exploziei smartphone-ului.

 • Nu vă încărcați telefonul în pat – Știm cât de tentant poate fi să vă încărcați telefonul în timp ce vizionați un videoclip în pat. Cu toate acestea, acest lucru este foarte riscant, deoarece puteți rula cu ușurință telefonul și îl puteți supraîncălzi.
 • Respectați încărcătoarele de la prima parte – Dacă este posibil, utilizați numai încărcătorul care vine cu telefonul. Acest lucru vă asigură că telefonul dvs. obține tensiunea și curentul optim.
 • Cumpărați dispozitivele dvs. de la comercianții cu amănuntul de renume – Astăzi, magazinele online sunt inundate de produse clonate și ar putea fi greu să le deosebești pe cele reale de cele contrafăcute. Cumpărarea de la producători vă asigură că veți obține produse de înaltă calitate, fără defecte de fabricație.
 • Lăsați întotdeauna telefonul să se răcească – Dacă se încălzește în timpul încărcării, scoateți-l din priză pentru a-l lăsa să se răcească. Evitați să îl utilizați sau să îl păstrați în medii fierbinți.
 • Dacă un dispozitiv este reamintit, asigurați-vă că îl returnați. Cu cat mai repede cu atat mai bine.

Încheierea

În timp ce exploziile smartphone-urilor sunt un lucru real, aceste evenimente sunt rare, iar producătorii au luat măsuri uriașe pentru a asigura siguranța smartphone-urilor. De exemplu, după dezacordul Note 7, Samsung a implementat un test de baterie în opt pași pentru a preveni explozia viitoarelor telefoane. Pentru siguranța dvs., este bine să vă asigurați că cumpărați nume de mărci cunoscute și de la puncte de vânzare cu reputație.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x