De ce imprimantele folosesc cerneală CMYK în loc de RGB?

De ce imprimantele folosesc cerneală CMYK în loc de RGB?
⏱️ 3 min read

Monitoarele folosesc RGB pentru a afișa imagini, dar imprimantele folosesc CMYK. De ce există o diferență între cele două și de ce contează?

Care este diferența dintre CMYK și RGB?

CMYK și RGB sunt două moduri diferite de a reprezenta culorile prin combinarea unui set de culori fundamentale. Literele din nume reprezintă culorile amestecate împreună pentru a crea mai multe culori. CMYK înseamnă cyan, magenta, galben și negru (numit și „cheie”), în timp ce RGB înseamnă roșu, verde și albastru. Ambele metode pot produce o gamă largă de culori vizibile, dar au distincții fundamentale între cele două metode. CMYK este utilizat pentru suporturile tipărite, în timp ce RGB este utilizat pentru monitoare, televizoare, proiecție și alte tehnologii de afișare bazate pe lumină. CMYK se bazează pe principiile culorii subtractive, în timp ce RGB folosește principiile culorii aditive.

Culoare aditivă și subtractivă

erou-secțiune-aductivă-subtractivă

Când creăm culori amestecând vopsea sau cerneală, folosim culori subtractive. CMYK, care amestecă patru culori de cerneală, folosește culori subtractive. Dacă amestecăm toate culorile, ajungem la negru, scăzând treptat ușurința pe măsură ce amestecăm mai mult vopsea sau cerneală. Începând cu hârtie albă, fiecare adăugare a unei cerneluri colorate „scade” culoarea disponibilă din mediul de pornire. Pentru alb pur, trebuie să lăsăm hârtia neimprimată, deoarece nimic nu poate fi mai alb decât hârtia pe care este imprimată.

CMYK în mod specific, și culoarea scăzută în general, prezintă unele puncte slabe. Când amestecăm cerneluri împreună, nu putem face atâtea culori pe cât ne-ar plăcea. În timp ce cianul, magenta și galbenul pot crea un spectru complet de culori, cantitatea totală de culori sau „spațiul de culoare” este mai limitată decât în ​​cazul RGB. Negrul este adăugat la CMY pentru a produce negri bogați; fără o cerneală neagră dedicată, cel mai bun lucru pe care îl putem face este un gri închis noroios. În cazuri rare, culorile speciale, numite „culori spot”, sunt adăugate la imprimeuri.

De exemplu, o imprimantă comercială poate folosi o culoare spot specială pentru logo-ul clientului sau culoarea mărcii pentru a se asigura că este reprodusă exact. Când lumina albă se reflectă pe cerneala colorată, anumite lungimi de undă sunt reflectate mai vizibil decât altele. Aceasta este interpretată de creierul nostru ca culoare.

Opusul culorii subtractive, culoarea aditivă, funcționează opus față de culoarea subtractivă. Începem cu întunericul și adăugăm treptat luminozitate sau luminozitate. Amestecând toate culorile, rezultă alb. Culoarea aditivă (în mod specific RGB) este utilizată pentru toate tipurile de ecrane care conțin pixeli roșii, verzi și albastru care se luminează la diferite niveluri pentru a crea un spectru complet de culori vizibile. Cu cât strălucim mai multe lumini, cu atât ne vom apropia de alb, adăugând treptat lumină până când ajungem în acel punct. Negrul este reprezentat prin oprirea sau diminuarea uniformă a pixelilor. Când lumina ajunge la ochii noștri, ea este interpretată de creierul nostru ca diferitele culori ale curcubeului.

De ce imprimantele folosesc cerneală CMYK în loc de RGB?

cmyk-rgb-printer-ink

Deci, chiar dacă RGB este capabil să afișeze mai multe culori, CMYK este esențial pentru reprezentarea culorilor pe suporturile tipărite. De fapt, realitatea fizică a tipăririi necesită utilizarea cernelurilor CMYK. Chiar dacă este un spațiu de culoare mai mic în comparație cu RGB, este singurul mod în care putem crea un spectru continuu de culori cu suporturi tipărite. Amestecarea cernelurilor roșii, verzi și albastre împreună ar produce o gamă mai mică de noroi, făcându-l indistinct. De asemenea, nu putem începe cu hârtie neagră și să adăugăm lumină până când ajungem la alb, deoarece lumina nu poate fi vopsită pe o suprafață. Asta înseamnă că suntem limitați la utilizarea cernelurilor CMYK.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x