De ce nu ar trebui să instalați mai multe programe antivirus pe un singur computer

De ce nu ar trebui să instalați mai multe programe antivirus pe un singur computer
⏱️ 6 min read

Aveți un antivirus instalat și care rulează pe sistemul dvs.? În zilele noastre, când antivirusurile gratuite pot ajunge în topul testelor de detectare a virușilor, există întotdeauna o soluție de securitate solidă și eficientă pe care o puteți descărca fără a cheltui un ban. Acest lucru poate determina oamenii să se gândească la descărcarea mai multor antivirusuri. La urma urmei, cu cât descărcați mai mult, cu atât computerul dvs. va fi mai sigur, nu?

Din păcate, conceptul de „cu cât este mai bine” nu funcționează atât de bine cu antivirusul! De fapt. cu cât instalați mai mult antivirus în sistemul dvs., cu atât poate fi mai dezordonat. Poate suna ciudat – la urma urmei, sună mai bine pe hârtie pentru a avea mai multe straturi de securitate – dar există motive pentru care nu doriți să instalați mai multe software antivirus în același timp.

Probleme de performanță

Când antivirusurile lucrează la protejarea computerului dvs., trebuie să utilizeze resursele computerului pentru a-și îndeplini sarcina. Nu numai asta, trebuie să țină cont de fiecare punct de intrare potențial pe care un virus îl poate folosi pe computer. Aceasta poate varia de la conectarea unui stick USB la descărcarea unui fișier de pe Internet. Ca atare, trebuie să efectueze ceea ce se numește „scanare în timp real”, care monitorizează orice acțiune efectuată pe fișiere și verifică dacă este un virus care efectuează acțiunea menționată.

Acest lucru este în regulă atunci când ați instalat un singur antivirus, deoarece are suficient „spațiu” pentru a se stabili și a-și face treaba. Cu cât adăugați mai multe programe antivirus, cu toate acestea, cu atât mai multă memorie este ocupată de antivirusurile care scanează fiecare potențial punct de intruziune. Acest lucru duce la un computer care nu va avea suficientă memorie disponibilă pentru a efectua alte sarcini, așa că veți găsi că rulează mai lent decât înainte.

Lupta pentru dosare

Și mai rău, veți descoperi că se vor ciocni adesea unul cu celălalt atunci când vă vor proteja sistemul. Scopul unui antivirus este să funcționeze cât mai repede posibil pentru a izola un virus atunci când acesta vă infectează computerul. Aceasta înseamnă că veți avea două sau mai multe antivirusuri foarte vigilente care vor monitoriza tot ceea ce faceți în același timp. Deși inițial sună bine, rezultatele vor fi altceva decât!

Combaterea antivirusurilor multiple

Să presupunem că descărcați un fișier de pe Internet. Un antivirus bun va prelua această acțiune și va efectua imediat o scanare a folderului menționat pentru a vă asigura că nu este infectat. Din păcate, dacă ați descărcat mai multe antivirusuri bune, înseamnă că toate vor striga unul peste altul pentru a scana fișierul simultan. Este posibil să descoperiți că fișierul este blocat acolo unde fiecare antivirus încearcă să revendice dreptul de proprietate asupra acestuia și veți observa probabil o scădere a performanței sistemului în timp ce se întâmplă acest lucru.

Atunci când un fișier se dovedește a fi un virus, mai multe antivirusuri pot ajunge să facă lucrurile mai multe probleme decât este necesar. Ambii vor dori să elimine și să șteargă virusul în propriile condiții, ceea ce îi va determina pe amândoi să vă întrebe dacă doriți să-i puneți în carantină. Din păcate, ei vor accepta cu adevărat o carantină numai dacă ei sunt cei care fac carantina. Dacă îi permiteți unuia să pună în carantină virusul și să îl refuzați pe celălalt, cel de-al doilea antivirus poate să apară în fișierul din prima carantină a antivirusului și să vă alerteze în mod constant cu privire la o amenințare a virusului, în ciuda faptului că este depozitat în siguranță!

Acuzându-se reciproc

Cel mai grav efect al multiplelor antivirusuri care lucrează în tandem este că nu vor avea încredere unul în celălalt. Când un antivirus își face treaba, presupune că este singurul instalat. Prin urmare, dacă detectează o a doua scanare antivirus prin fișiere, vor presupune că este de fapt un virus. În cel mai bun caz, veți fi bombardat cu alerte false de virus atunci când antivirusurile se văd reciproc. În cel mai rău caz, pot începe să încerce să șteargă fișierele celuilalt, ceea ce va duce la instabilitatea sistemului și la deteriorarea fișierelor importante.

Dar despre scanere?

Scanere antivirus multiple

De-a lungul acestui articol ne-am concentrat în totalitate pe programele antivirus – cele care funcționează în fundal la un nivel profund într-un sistem de operare. Este posibil să fi descărcat scanere anti-malware și anti-spyware pentru a vă proteja computerul. Acestea sunt diferite, deoarece nu scanează întotdeauna amenințările, dar pot fi utilizate pentru a face o singură scanare pe un computer atunci când îl solicitați. Aceste scanere vor cauza probleme cu un antivirus activ?

Pentru a răspunde la aceasta, depinde de ce folosiți scanerul. Unele scanere au propria opțiune de scanare în timp real, care probabil va intra în conflict cu un antivirus propriu. Dacă dezactivați aceste funcții în timp real și efectuați o scanare simplă cu acesta, probabil că nu va intra în conflict. În mod ideal, puteți spune antivirusului să excludă scanerul din propriile scanări, astfel încât acesta să lase singur scanerul. Chiar și atunci, totuși, puteți observa o scădere a performanței ca ambele scanări software în același timp.

Dacă sunteți interesat să utilizați simultan un antivirus și un scaner și doriți să aflați ramificațiile, căutați ajutor pe site-ul software-ului dvs. de scanare preferat. De exemplu, Malwarebytes are un lista antivirusurilor compatibile (PDF) în timp ce Spybot discută cum să-l facă să funcționeze mână în mână cu un antivirus.

Toți pentru unul

Când căutați software antivirus, vă puteți simți tentați să descărcați și să rulați mai multe programe pentru a vă spori securitatea. Adevărul este că acest lucru este departe de a fi ideal! Alegeți cel mai mult antivirus pe care îl gelificați și folosiți-l singur. Dacă doriți să vă securizați computerul cât mai mult posibil, citiți recenziile antivirus și alegeți-l pe cel mai performant.

Cum arată securitatea computerului dvs.? Folosiți un antivirus activ și scanere? Folosiți soluția antivirus integrată a sistemului dvs. de operare? Sau folosiți un sistem de operare care nu are nevoie de unul? Spuneți-ne mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x