De ce nu ar trebui să utilizați un cont de administrator ca cont principal

De ce nu ar trebui să utilizați un cont de administrator ca cont principal
⏱️ 5 min read

Aproape toată lumea folosește un cont de administrator pentru contul principal de computer. Dar există riscuri de securitate asociate cu aceasta. Dacă un program rău intenționat sau atacatori pot obține controlul asupra contului dvs. de utilizator, pot face mult mai multe daune cu un cont de administrator decât cu un cont standard. Vă puteți proteja utilizând un cont standard ca cont principal și apoi ridicând temporar permisiunile atunci când trebuie să faceți modificări de administrator.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Care este diferența dintre conturile de administrator și conturile standard?

Conturile de administrator (sau conturile de administrator) sunt în esență cel mai puternic tip de cont de pe un computer. Au permisiunea de a face aproape orice pe o mașină – gândiți-vă la tipii IT de la birou pe care trebuie să îi întrebați înainte de anumite operațiuni. Fiecare computer trebuie să aibă cel puțin un utilizator de administrare undeva.

Conturile standard sunt mai limitate. Modurile în care acestea sunt limitate pot varia în funcție de sistemul de operare și de tipul sistemului de operare. De obicei, conturile standard nu pot instala software nou sau accesa fișiere de sistem critice. Aceștia pot accesa fișierele utilizatorilor și pot face cea mai mare parte a muncii de zi cu zi, dar, de regulă, conturilor standard le este interzis să facă modificări grave sau permanente la computer.

Conturile non-admin pot fi blocate într-o varietate de moduri. Cu ajutorul comenzilor utilizatorilor, administratorii pot aplica restricții mult mai severe conturilor de utilizator. Aceasta conduce la interzicerea anumitor aplicații și adrese URL până la stabilirea unei limite de timp zilnice.

De ce sunt conturile standard mai sigure decât conturile de administrator?

admin-account-standard-account-security-2

Conturile de administrator au permisiunea absolută de a face cam tot ce vor cu o mașină. Și în calitate de proprietar sau utilizator principal al unui dispozitiv hardware, ar putea avea sens să folosiți un cont de administrator ca cont principal. Dar acest lucru are asociate unele riscuri de securitate. Dacă malware-ul este instalat în contul dvs. de utilizator, malware-ul poate face orice puteți face. Deci, cu cât mai multe permisiuni are contul dvs. de utilizator, cu atât mai mult poate face daune contului de utilizator.

Conturile standard nu au la fel de multă flexibilitate. Programele malware instalate sub un cont standard nu pot aduce modificări dăunătoare fișierelor de sistem. Și atacatorii care au acces la un cont standard pot accesa doar fișierele acelui utilizator. Ca urmare, restricțiile conturilor standard funcționează în favoarea dvs. în cazul în care un adversar sau un program rău intenționat câștigă acces la contul dvs.

Crearea conturilor standard

Dacă doriți să încercați să utilizați conturi standard, este destul de ușor. Dacă aveți de-a face cu o mașină personală, veți dori mai întâi să creați un cont de administrator nou. Calculatorul dvs. are nevoie de cel puțin un administrator pentru a efectua modificări de sistem. Apoi, veți dori să vă schimbați contul de utilizator principal într-un cont de utilizator standard. Dacă aveți deja un cont de administrator secundar din anumite motive, puteți sări peste crearea noului cont.

Windows

1. Deschideți aplicația „Setări”.

setările-oamenii mei

2. Faceți clic pe pictograma „Conturi”.

create-standard-user-account-windows-2

3. Alegeți „Familia și alte persoane” din bara laterală.

create-standard-utilizator-cont-windows-3

4. Faceți clic pe „Adăugați pe altcineva pe acest computer” sub „Alte persoane”.

create-standard-utilizator-cont-windows-4

5. Faceți clic pe „Nu am informațiile de conectare ale acestei persoane” și apoi „Adăugați un utilizator fără un cont Microsoft” pentru a sări peste căutarea contului Microsoft. Puteți adăuga acest lucru mai târziu. Este posibil ca utilizatorii Windows Home să nu vadă acest pas.

create-standard-user-account-windows-5

create-standard-utilizator-cont-windows-6

6. Introduceți numele de utilizator, parola și indicarea parolei pentru noul dvs. cont de administrator. Faceți clic pe „Înainte” pentru a finaliza crearea contului.

create-standard-user-account-windows-7a

7. Faceți clic pe numele contului și faceți clic pe butonul „Modificare tip cont”.

creați-cont-de-utilizator-standard-windows-10

8. Alegeți „Administrator” din meniul derulant. Este posibil să trebuiască să reporniți computerul pentru ca această modificare să aibă efect complet.

create-standard-user-account-windows-11

9. Conectați-vă la noul cont de administrator.

10. Navigați din nou la panoul „Familia și alte persoane”. Faceți clic pe contul dvs. de utilizator și schimbați tipul de cont la „Utilizator standard”.

create-standard-utilizator-cont-windows-12

create-standard-user-account-windows-13

11. Când vedeți un prompt UAC, introduceți numele de utilizator și parola pentru acreditările noului cont de administrator pentru a continua.

macOS

1. Deschideți Preferințe sistem.

2. Alegeți „Utilizatori și grupuri” din rândul de jos.

create-standard-user-account-macos-1

3. Faceți clic pe blocare și introduceți parola pentru a debloca panoul.

create-standard-user-account-macos-2

4. Faceți clic pe butonul „+” pentru a crea un cont nou.

create-standard-user-account-macos-3

5. Alegeți „Administrator” din meniul derulant „Cont nou”.

create-standard-user-account-macos-4

6. Setați numele de utilizator și parola după cum doriți. Asigurați-vă că „Permiteți utilizatorului să administreze acest computer” este bifat în partea de jos.

create-standard-user-account-macos-51

7. Deconectați-vă de la utilizatorul dvs. actual, apoi conectați-vă la noul utilizator.

create-standard-user-account-macos-6

create-standard-user-account-macos-7a

8. Selectați contul dvs. anterior în bara laterală și debifați caseta care spune „Permiteți utilizatorului să administreze acest computer” pentru a converti utilizatorul dvs. de administrator la un utilizator standard.

create-standard-user-account-macos-8

9. Când vi se solicită, reporniți computerul pentru a vă retrograda contul.

create-standard-user-account-macos-9

10. Conectați-vă din nou la contul dvs. de utilizator și utilizați-l normal. Introduceți numele de utilizator și parola noului utilizator de administrator atunci când trebuie să efectuați sarcini de administrator.

create-standard-user-account-macos-11

Concluzie

Deși utilizarea unui cont de utilizator standard ar putea fi puțin mai enervant, acesta oferă beneficii de securitate care vă pot proteja în caz de eșec al securității.

Credit de imagine: Proiectat de Freepik

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x