De ce unii furnizori de servicii Internet sunt atât de încet să adopte IPv6?

De ce unii furnizori de servicii Internet sunt atât de încet să adopte IPv6?

Din 1998, Internet Engineering Task Force (IETF) a dezvoltat o metodă pentru a depăși unele dintre limitările infrastructurii noastre IP actuale. Cunoscută sub numele de Internet Protocol versiunea 6 (IPv6), a corectat unele dintre problemele care afectau IPv4 (predecesorul) și a extins spațiul de adresare pentru a găzdui multitudinea de dispozitive noi care se conectează la Internet. Totuși, există mulți furnizori de servicii Internet care fie nu au trecut la IPv6, fie au realizat doar parțial implementarea. Care este înșelăciunea? Ar trebui să fii îngrijorat?

De ce este important IPv6

IPv4 permite alocarea a peste 4 miliarde de adrese la nivel mondial. Fiecare adresă are patru numere, fiecare variind de la zero la 255. (Practic, este o serie de patru octeți nesemnați, pentru geekii de acolo.) Având în vedere că există 7 miliarde de oameni pe planetă și mulți oameni din lumea dezvoltată încep pentru a deține mai multe adrese IP (ca să nu mai vorbim de cantitatea nebună de adrese pe care o dețin unele companii), era timpul să trecem la ceva care ne oferea un pic de spațiu pentru cot. IPv6 face exact acest lucru și, de asemenea, îmbunătățește modul în care pachetele sunt direcționate. Această nouă versiune a protocolului Internet începe să arate ca o opțiune mai fezabilă pentru web-ul modern, mai ales atunci când „Internetul lucrurilor” începe să facă o amprentă.

Se reduce la economie

Dacă aveți o puternică putere de deducere, este posibil să fi ghicit că motivul pentru care ISP-urile nu adoptă atât de repede IPv6 are mult de-a face cu bilanțurile. Înlocuirea milioanelor de milioane de routere care „rulează” Internetul nu este doar un proces care necesită mult timp; De asemenea, este nevoie de o cantitate mare de investiții de capital pentru a realiza așa ceva. Până când este absolut necesar, un ISP își va petrece timpul dulce făcând tranziția. Unii furnizori de servicii Internet, ca BT, au luat inițiativa devreme pentru a rămâne în fața bordurii și a trage cu bandă acum mai degrabă decât mai târziu. Totuși, BT necesită aproape un an pentru ca BT să își actualizeze infrastructura. Apoi, sunt alți furnizori de servicii Internet care îl joacă în siguranță, efectuând teste la scară mai mică înainte de a-și scufunda picioarele în proiect.

De ce nu folosiți doar un NAT ?!

În țările mai mici, emergente, cum ar fi România, Polonia și Bulgaria, stimulentul de a utiliza IPv6 pur și simplu nu există. Țărilor le-a rămas o abundență de IP-uri în intervalele lor respective, iar furnizorii de servicii Internet nu simt tensiunea pe care o fac cei din țările mult mai mari (în ceea ce privește dispozitivele electronice conectate la internet per capita). Acest lucru se datorează faptului că există încă o cultură în aceste țări de a păstra o entitate online centrată pe router în fiecare gospodărie și loc de muncă. Aceasta înseamnă că un singur router va gestiona toate conexiunile care intră și ies din loc, iar NAT va forța toate dispozitivele conectate la acesta să partajeze aceeași adresă IP.

Acest lucru poate părea familiar pentru unii dintre voi care trăiesc în națiuni dezvoltate, metropolitane, deoarece voi, oamenii, încă depindeți de routere în cea mai mare parte. Diferența este că majoritatea oamenilor din aceste țări au, de asemenea, o conexiune dedicată la internet mobil pentru telefoanele / tabletele lor. Și o mare parte a lumii corporative din țări precum SUA folosește tehnologii de senzori care se conectează la rețelele 3G / 4G. Acest tip de interconectivitate prin linii dedicate face foarte dificilă gestionarea tensiunii tuturor dispozitivelor conectate la nivelul ISP.

“Mie ce-mi iese?”

ipv6adopt-infrastructure

ISP-urile își pun adesea această întrebare. Să spunem că ești pisica grasă care conduce Comcast. Ce stimulent aveți pentru a trece la IPv6 atunci când aproape nimeni altcineva nu a făcut pasul? Vedeți, pe IPv6 aveți în continuare o adresă IPv4 pentru a comunica cu alte puncte finale IPv4. Dacă toate punctele finale (chiar și cele IPv6) folosesc în continuare IPv4 oricum, de ce să facem schimbarea? De ce să investești tot acel capital ?!

Ar trebui să vă faceți griji cu privire la adopția lentă?

Nu, nu există cu adevărat nimic de îngrijorat. Doar pentru că ISP-ul dvs. adoptă lent, nu înseamnă că nu monitorizează situația îndeaproape. ISP-urile încă se uită singuri. Și, făcând acest lucru, vă caută indirect. Când push-ul începe să se împingă, sub presiunea totală a tuturor dispozitivelor care se conectează la rețelele lor, ISP-urile vor începe să investească în arhitecturi IPv6. Spațiul de adrese va începe să se epuizeze și puteți paria că furnizorul dvs. de servicii va fi înțeles cu situația, făcând investițiile necesare înaintea „scăderii mari” care ar urma dacă adresele IPv4 nu ar mai fi suficiente.

Tu ce crezi? Ar trebui să-i împingem pe furnizorii de servicii Internet să adopte IPv6 sau piața este suficient de inteligentă pentru a lua singură decizia? Spune-ne într-un comentariu!

Scroll to Top