De ce vă protejează permisiunile de securitate și confidențialitate macOS?

De ce vă protejează permisiunile de securitate și confidențialitate macOS?

⌛ Reading Time: 5 minutes

Aplicațiile Mac solicită adesea un fel de „permisiuni” în timpul instalării lor. De când Apple a extins permisiunile de securitate și confidențialitate ale macOS Mojave, solicitările au crescut doar. Ce înseamnă acest lucru atunci când o aplicație dorește „Permisiunea de accesibilitate?” Ar trebui să acordați aplicațiilor aceste permisiuni?

Accesibilitate

Această permisiune este cea mai frecvent solicitată, deci descrierea noastră începe aici.

Permisiunile de accesibilitate oferă aplicațiilor un acces extrem de larg la computerul dvs. Mac. Aplicațiile cu această permisiune pot accesa întregul sistem și pot controla alte aplicații. Este ca accesul la disc complet plus automatizare.

Acesta a fost creat pentru aplicații care ajută persoanele cu dizabilități. În curând, alte aplicații au început să solicite același acces. Unii dezvoltatori îl tratează ca pe o permisiune generală. Înseamnă că aplicația va avea întotdeauna accesul de care are nevoie. Este posibil ca aplicația să nu aibă nevoie nici măcar de un acces larg, dar dezvoltatorii îi solicită să împiedice macOS să le împiedice aplicația.

macos-security-privacy-permissions-accessibility-request-dialog-box

Programele malware ar putea exploata acest acces pentru a jurnaliza activitatea sau pentru a injecta atacuri. De aceea, permisiunile de accesibilitate necesită o caracteristică specială. Utilizatorul trebuie să activeze accesul la o aplicație manual în Preferințe sistem.

Iată câteva exemple de ceea ce fac aplicațiile cu accesul lor:

  • TextExpander inserează text, imagini și alt conținut în orice document.
  • Alfred permite monitorizarea clipboardului, extinderea fragmentelor și simularea evenimentelor cheie.
  • BetterSnapTool mută și redimensionează ferestrele aplicației și citește datele ferestrei.
  • Dropbox actualizează interfața de utilizare Finder cu ecusoane și pictograme de progres.

Locație

macos-security-privacy-permissions-location

Aceasta permite aplicațiilor să solicite locația dvs. curentă. Deoarece Mac-ul dvs. nu are un cip GPS, acesta accesează o bază de date cu locații ale routerului Wi-Fi. Cu aceasta, serviciile de localizare vă apucă locația. Adresa dvs. IP vă poate ajuta, de asemenea, să vă estimați locația.

Camera și microfonul

Aceste permisiuni sunt aproape aceleași. După cum spune numele, acestea permit accesul la camera FaceTime și la microfon. Permisiunile de sistem, care controlează și accesul la fișiere, le gestionează. Acest lucru împiedică aplicația să acceseze aceste resurse, cu excepția cazului în care este permis în mod explicit.

Fotografii

Macos-securitate-confidențialitate-permisiuni-fotografii

Permite aplicației să acceseze baza de date Photos. Acest lucru este diferit de accesarea camerei. De asemenea, nu este la fel de larg ca accesarea tuturor fișierelor foto de pe Mac. Permite doar accesul la baza de date Photos.app. Dacă aveți fotografii stocate în afara bazei de date Photos.app, aplicația nu va primi permisiunea de a le accesa cu această setare.

Calendar, mementouri și contacte

La fel ca Camera și Microfonul, aceste permisiuni oferă aceleași mecanisme de control asupra diferitelor zone ale Mac-ului.

  • Contacte permisiunea include orice informație de contact stocată în Contacts.app. De obicei, aplicațiile de mesagerie și e-mail folosesc acest lucru pentru a accesa contactele dvs. pentru a trimite mesaje sau pentru a identifica expeditorii.
  • Memento-uri permite accesul la conținutul aplicației Mementouri. Aceasta este utilizată de aplicațiile ToDo și managerii de sarcini pentru a se integra cu sistemul implicit Apple.
  • Calendar permite accesul la conținutul evenimentelor din Calendar.app. Aplicațiile de programare o utilizează pentru a vizualiza și edita evenimentele din calendar.

Sfat Pro: Efectul acestora poate fi afectat prin selectarea conturilor care pot partaja calendarul, datele de contact și mesajele din „Preferințe sistem -> Conturi”. Dacă datele nu sunt pe computerul dvs. Mac, nu pot fi partajate cu o aplicație.

Automatizare

macos-securitate-confidențialitate-permisiuni-automatizare

Aceasta permite aplicațiilor să controleze alte aplicații. În mod normal, aplicațiile „sandbox-uri” macOS. Aceasta limitează ceea ce pot atinge aplicațiile. În mod implicit, aplicațiile își pot accesa doar propriile date. Automatizarea reduce ușor pereții sandbox-ului, permițând unei aplicații să schimbe modul în care funcționează alte aplicații. Permisiunile de automatizare oferă acces la anumite aplicații, nu la fiecare aplicație.

Acces complet pe disc

macos-security-privacy-permissions-full-disk-access

Această permisiune permite aplicațiilor să citească, să scrie și să modifice fișiere oriunde pe disc. În esență, această permisiune oferă acces arbitrar la fișierele din întregul sistem. Include date în e-mail, mesaje, copii de rezervă pentru Time Machine, acasă și anumite setări de administrare pentru toți utilizatorii de pe Mac. Acest acces este inclus și în permisiunile de accesibilitate, așa că puține aplicații îl solicită.

Analize

macos-security-privacy-permissions-analytics

Controlează cantitatea de date pe care o aplicație le trimite „acasă” dezvoltatorilor săi. Aceasta poate include metadate, precum și configurarea hardware-ului și software-ului Mac-ului dvs., locația dvs. și datele iCloud. Permisiunile vă permit să decideți cine poate obține datele.

Publicitate

Macos-securitate-confidențialitate-permisiuni-publicitate

Publicitatea, pe de altă parte, gestionează în mod explicit reclamele. Există într-adevăr o singură setare aici, care este „Limitați urmărirea anunțurilor”. Cu aceasta activată, renunțați la anunțurile direcționate de la Apple. Ca de obicei, nu primiți mai puține reclame, ci doar reclame generice.

Concluzie

Permisiunile vă permit să controlați ce se întâmplă pe Mac. Prin solicitarea unui utilizator în regulă înainte de a accesa date sensibile, macOS lucrează cu dvs. pentru a menține accesul limitat. Luați în considerare cu atenție la ce renunțați înainte de a acorda permisiunile unei aplicații pe computerul dvs. Mac. Ar trebui să o permiteți numai cu aplicații de încredere.