De ce viteza de încărcare este mult mai mică decât viteza de descărcare?

De ce viteza de încărcare este mult mai mică decât viteza de descărcare?
⏱️ 5 min read

Dacă ați făcut vreodată un test de viteză pe internet, probabil că ați observat că, în comparație cu viteza de descărcare, viteza de încărcare este, bine, puțin jalnică. Totuși, nu sunteți singuri: aceasta este cam norma la nivel mondial.

Media mondială a Speedtest pentru iulie 2018 a scăzut cu 46,41 Mbps, cu 22,48 în sus. De ce asimetria? În general, furnizorii de servicii Internet iau în considerare două lucruri: există o cerere mult mai mare pentru lățimea de bandă în aval decât pentru amonte și există o limită tehnică a traficului pe care îl pot transporta liniile lor.

Asimetria este de fapt importantă

Conexiunile DSL, cablu și fibră trebuie să fie împărțite în fluxuri diferite pentru descărcare și încărcare și, deoarece toate au limite cu privire la cât de multe informații le puteți împacheta, privilegierea descărcării față de încărcare este de obicei mai bună.

Dacă toată lumea dintr-o clădire de apartamente are cincizeci de Mbps în sus și cincizeci de Mbps în jos, toate datele lor vor merge probabil către un cablu coaxial conectat la clădire. În perioadele de vârf, acestea ar putea maximiza lățimea de bandă a descărcării cablului coaxial, lăsând canalul de încărcare destul de deschis. Este logic atunci să ai cel puțin un raport de descărcare-încărcare de două la unu.

DSL

upload-speed-dsl

Linia de abonat digital (sau DSL) este destul de lentă, dar face o treabă decentă de a retransmite Internetul în ultimul kilometru sau două. Folosește aceleași linii de cupru pe care le folosește telefonul dvs., deci nu este conceput exact pentru viteză. Fluxurile de descărcare și încărcare funcționează pe două frecvențe diferite peste frecvența vocală, care fiind destul de ridicate, se descompun destul de repede pe orice distanță. Majoritatea DSL-ului este ADSL, unde „A” înseamnă „Asimetric”, astfel încât diferența este destul de mult inclusă în standard. Nu există prea mult spațiu pentru mai multă lățime de bandă în firele de cupru, astfel încât păstrarea liniilor orientate spre descărcare este probabil cea mai bună.

Cablu

upload-speed-coax

Datorită cererii mai mari în aval, există mai multe descărcări decât canale de încărcare pe cablul coaxial (transportat pe același fir ca și televizorul). Adăugați la acest lucru că canalele de încărcare sunt de obicei mai înguste decât canalele de descărcare (aproximativ șase Mhz pentru down și trei Mhz pentru up) și căutați viteze relative chiar mai mici, motiv pentru care un raport de canal patru la unu nu obține de obicei un raport de viteză patru la unu. O viteză de descărcare de douăzeci de Mbps va avea probabil mai puțin de 5 Mbps pentru încărcare.

Cu toate acestea, un nou standard pentru transmiterea datelor prin cabluri, DOCSIS 3.1, ar putea face cablul mult mai rapid. În esență, 3.1 se îmbunătățește pe 3.0 luând lățimile curente ale canalului de șase sau trei MHz, făcându-le mai mici și combinându-le pe toate într-un spectru mult mai mare.

Unii furnizori de servicii Internet încep deja să-și actualizeze echipamentul la noul standard și asociați cu modemuri care îl suportă, aceleași cabluri care în prezent depășesc la câteva sute de Mbps ar putea transporta zece Gbps în jos și un Gbps în sus.

Fibră

upload-speed-fiber

În timp ce conexiunile DSL și cablurile coaxiale sunt în mod obișnuit limitate de o limită superioară mică a lățimii de bandă, cablurile din fibră optică pot transporta atât de multe date atât de repede încât alocarea unui spațiu în aval în detrimentul amontei este practic inutilă. Astfel, fibra atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, tinde să fie simetrică.

EPB Fiber din Chattanooga, Tennessee, de exemplu, oferă o scăpare nebună de zece Gbps în jos / zece Gbps în sus. Din motive logistice și de cost, unele conexiuni rămân asimetrice, deși aceste viteze sunt de obicei mai mult decât suficiente, deci fibra este în continuare cea mai solidă opțiune pentru cei care au nevoie de viteză de încărcare.

Cum pot obține viteze mai mari de încărcare?

fast-computer-feature-2

Dacă aveți un videoclip slab sau sunteți ucis în jocuri multiplayer, probabil căutați o modalitate de a vă îmbunătăți viteza de încărcare. Din păcate, dacă ți s-au alocat doar doi Mbps și cam asta e ceea ce primești, singurul tău mod de a face este să plătești pentru un nivel mai înalt.

Cu toate acestea, dacă viteza de încărcare este semnificativ mai mică decât cea pe care ați plătit-o și pare a fi în mod consecvent, iată câteva lucruri pe care le puteți încerca înainte de a efectua acel apel temut de asistență tehnică:

  • Actualizați firmware-ul modemului și al routerului. Dacă nu aveți cele mai recente, este posibil să nu țineți pasul cu actualizările ISP.
  • Du-te cu fir. Se pare că epoca de piatră, sigur, dar vă poate ajuta să scoateți câțiva megabiți în plus atunci când aveți nevoie de ei.
  • Asigurați-vă că nu aveți programe de fundal care ascund prea multă lățime de bandă. Sincronizarea fotografiilor, backupul lucrurilor în cloud, partajarea de fișiere și alte aplicații vă pot face conexiunea în amonte destul de aglomerată.
  • Verificați viteza cu diferite dispozitive. Dacă unul este semnificativ mai rapid, este posibil să aveți o problemă hardware sau software cu dispozitivul dvs., mai degrabă decât o problemă de internet.

Viteze mai mari de încărcare sunt viitorul

Ultima opțiune pentru a obține viteze mai mari de încărcare este doar să așteptați. Pe măsură ce conexiunile în amonte devin mai importante pentru utilizatorii obișnuiți care depind de lucruri precum stocarea în cloud și streaming, acestea vor avea o prioritate mai mare. Cea mai mare parte a conexiunilor va fi în continuare dedicată descărcărilor, dar odată cu creșterea prevalenței fibrelor și a introducerii standardului DOCSIS 3.1, lucrurile se îmbunătățesc constant.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x