De la NAND la NOR: Ce înseamnă diferitele tipuri de memorie flash

De la NAND la NOR: Ce înseamnă diferitele tipuri de memorie flash
⏱️ 6 min read

Actualizarea hard disk-ului laptopului pe un SSD este o modalitate fantastică de a da viață nouă unei mașini vechi (sau de a face o mașină nouă chiar mai bună), dar dacă primul tău instinct este să mergi la fila „Specificații tehnice”, s-ar putea să observi că puteți alege dintre câteva tipuri diferite de memorie flash.

Toate acronimele pot începe să se estompeze, dar tot ce trebuie să știți este că cea mai mare memorie este NAND; 2D și 3D se referă la modul în care celulele sunt aranjate; și SLC, MLC, TLC și QLC se referă la câte biți (1, 2, 3 sau 4) poate conține fiecare celulă. Cu cât sunt mai mulți biți pe celulă, cu atât puteți obține mai mulți gigaocteți pe dolar – dar, de asemenea, devine mai lent și mai fragil, așa cum arată imaginea de mai jos de la Panasonic.

Foaie de trișare

  • NICI: citește rapid, durată lungă de viață, scriere lentă, scumpă. Destul de neobișnuit.
  • NAND: citește mai încet, scrie mai repede, durată de viață mai lungă, ieftin. Probabil ai asta.
  • 2D NAND: NAND-ul original, cu celulele aranjate unul lângă celălalt într-un singur strat (ca un depozit cu un singur etaj). SLC, MLC și TLC sunt toate inițial 2D.
  • 3D NAND: NAND-ul mai nou, cu celulele stivuite vertical (ca un complex de apartamente cu mai multe etaje). Durată de viață mai rapidă, mai lungă, capacitate mai mare și, în general, mai bună decât 2D NAND. MLC și TLC sunt disponibile în 3D.
  • SLC: Memorie NAND cu un bit pe celulă. Cea mai rapidă, cea mai bună durată de viață, dar și mai puțin compactă și mai scumpă. Utilizat în principal pentru întreprinderi.
  • MLC: Memorie NAND cu (de obicei) doi biți pe celulă. Viteze mai mici și durată de viață mai mică decât SLC, dar capacități mai mari și mai ieftine. Produse de consum mid-to-high-end.
  • TLC: Memorie NAND cu trei biți pe celulă. Viteze mai mici, durată de viață mai mică, capacități mai mari și mai ieftine. Memorie bugetară, dar nu neapărat rea.
  • QLC: Memorie NAND cu patru biți pe celulă. Capacități mai mari decât TLC, comparabile pe majoritatea celorlalte fronturi. Nelansat (din iunie 2018).

Cele două tipuri principale: NAND vs. NOR

nand-nor

NAND este mult mai comun decât NOR, cu excepția unor aplicații de întreprindere. NOR este mai bun la citirea datelor (astfel rulează codul mai repede) și durează mai mult (100.000 – 1.000.000 de cicluri de scriere), dar este mai lent la scriere și ștergere, nu este la fel de compact și este mai scump. Majoritatea lucrurilor pe care le folosiți au probabil NAND mai degrabă decât NOR.

3D / NAND vertical vs. 2D / NAND planar

nand-2d-3d

Diferența este exact cum sună – 2D NAND este un singur nivel de celule de memorie, în timp ce 3D NAND are mai multe niveluri. Toate celelalte lucruri sunt egale, 3D este mai bun decât 2D în ceea ce privește viteza de rezistență la scriere și consumul de energie. Au trecut câțiva ani de la lansare, dar 3D NAND a preluat o mare parte din piața memoriei flash.

NAND – SLC (celulă cu un singur nivel)

SLC este cel mai simplu tip de memorie NAND, care deține doar un bit pe celulă, ceea ce o face mai mult un porc spațial. Cu toate acestea, poate trece printr-un impresionant 90-100.000 de cicluri de scriere și este semnificativ mai rapid decât celelalte. Sună grozav, dar de obicei nu se găsește pe dispozitivele de consumator din cauza cheltuielilor sale și a capacității mai mici.

NAND – MLC (celulă cu mai multe niveluri)

După cum sugerează și numele, MLC poate stoca mai mulți (doi, de fapt) biți pe o singură celulă, ceea ce înseamnă că puteți împacheta mai multă memorie în același spațiu. Acest lucru îl face mai ieftin de fabricat și cumpărat, așa că, deși nu este la fel de rapid sau fiabil (10.000 de cicluri de scriere cu 2D NAND, până la 35.000 cu 3D) ca SLC, este mult mai popular.

NAND – TLC (celulă cu trei niveluri)

După cum sugerează modelul, TLC NAND poate stoca trei biți pe celulă, ceea ce îi conferă mai multă capacitate de stocare și o face mai ieftină în detrimentul vitezei și duratei de viață (TLC 2D: în jur de 300-1000 cicluri de scriere, TLC 3D: 3000-15.000) . Totuși, este încă rapid – este memorie flash – și multe unități au funcții încorporate pentru a atenua problemele de viteză și fiabilitate ale TLC.

NAND – QLC (celulă cu patru nivele)

La începutul anului 2018, acest lucru nu este de fapt disponibil, dar Intel și Micron au anunțat deja că l-au dezvoltat și că vor lansa un produs. Specificațiile exacte nu sunt încă disponibile, dar se preconizează că QLC va plăti pentru actualizarea densității sale, fiind un downgrade ușor de la viteze și fiabilitate TLC.

3D XPoint

nand-3d-xpoint

Din punct de vedere tehnic, 3D XPoint nu este nici măcar flash. Este un tip total nou de tehnologie de memorie, deși exact modul în care funcționează este încă nespecificat. Intel își păstrează cercetarea și dezvoltarea, dar până acum se pare că XPoint ar putea să nu fie mult mai bun decât NAND. Produsele lansate până acum au fost destul de dezamăgitoare, dar există încă șanse ca câștigurile mai mari să fie încă în curs de desfășurare. Între timp, 3D NAND este în continuare cel mai bun pariu al nostru.

Concluzie: Care este cel mai bun?

Nu există un singur răspuns corect la „care este cel mai bun tip de memorie flash?” deoarece toată lumea are nevoi diferite, iar tehnologia se schimbă constant. Unitățile diferite vor avea caracteristici diferite, cum ar fi controlerele de memorie care pot ajuta la atenuarea uzurii celulelor și la creșterea vitezei de citire-scriere, deci nu există nicio garanție că o unitate 3D MLC va fi întotdeauna mai bună decât o unitate TLC 2D.

Dacă toate celelalte lucruri sunt egale, totuși, 3D> 2D și MLC> TLC, dar asigurați-vă că faceți cercetarea pentru a vedea ce alți factori pot afecta performanța unității. Personal, am optat pentru opțiunea TLC 3D cu cost redus (cu o memorie cache SLC pentru a îmbunătăți viteza de scriere și durata de viață), dar asta pentru că computerul meu deja împinge patru ani și mă aștept ca durata de viață de trei până la cinci ani a memoriei TLC să fii mai mult decât suficient pentru a mă trece.

Credit de imagine: Panasonic, Trolomite via Wikicommons

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x