Descărcarea torrentelor este legală sau ilegală și cât de sigură este?

Descărcarea torrentelor este legală sau ilegală și cât de sigură este?
⏱️ 5 min read

Când vine vorba de torrente, una dintre cele mai frecvente întrebări este „Descărcarea torrentelor este legală sau ilegală?” Clienții Torrent, cum ar fi uTorrent Vuze și clientul oficial BitTorrent, sunt folosiți pentru a descărca cantități imense de date pe web și nu există nicio îndoială că o mare parte din acestea este ilegală. Aici vom vorbi despre modul în care funcționează descărcările de torrent, când sunt ilegale și despre cum să vă protejați confidențialitatea atunci când le utilizați.

Deci, ce este legal și ce este ilegal?

Răspunsul scurt: atâta timp cât elementul este protejat prin drepturi de autor și nu îl dețineți, descărcarea acestuia (gratuit) prin torrent este ilegală. Folosirea unui client torrent și descărcarea torrentelor în sine nu este ilegală, deoarece puteți descărca lucruri care nu sunt protejate de drepturile de autor.

Răspunsul lung: Acest lucru variază de la caz la caz. Majoritatea țărilor au legi comune de bază împotriva furtului de proprietate intelectuală. Dacă o piesă muzicală are drepturi de autor și nu o dețineți, nu o puteți descărca legal. Același lucru este valabil și pentru un film, un joc sau orice altceva doriți (cu excepția cazului în care titularul drepturilor de autor decide să îl facă gratuit, fie temporar, fie definitiv, așa cum se întâmplă adesea cu jocurile video). Linia devine cam neclară aici, deoarece oamenii își pun multe întrebări diferite despre legile propriei țări.

În general, un drept de autor este înregistrat unei persoane sau unei organizații care creează ceva. Acest drept de autor are o limită de timp, de obicei echivalentă cu durata de viață a creatorului și a set de ani suplimentari. Unele drepturi de autor sunt pe viață plus cincizeci de ani. Altele sunt pe viață plus șaptezeci de ani. Căutați țara dvs. în linkul anterior dacă nu sunteți sigur de legile dvs. Desigur, kilometrajul dvs. poate varia, deoarece este posibil ca unele lucruri să nu fie protejate de legea în care locuiți sau legea drepturilor de autor să nu fie aplicată deloc.

descarcă-torrents-legal-sau-ilegal-piratebay

Deci, dacă descărcați o distribuție Linux gratuită prin clientul dvs. torrent, nu trebuie să vă faceți griji. Dar dacă primești „Imagine” -ul lui John Lennon din The Pirate Bay, faci ceva care, probabil, încalcă o lege.

Confidențialitate Torrent

descarcă-torrents-confidențialitate legală sau ilegală

Orice ai face nu este treaba mea. Dar este treaba mea să mă asigur că știi cât de „anonim” ești în rețeaua de torrent. Răspunsul scurt este: total nu ești!

Este la îndemână să ai cunoștințe de bază despre modul în care protocol de torrent lucrări. Teoretic, ar trebui să aveți un anumit nivel de confidențialitate, deoarece nu descărcați date de pe un anumit server (spre deosebire de descărcarea ceva de pe un server central așa cum ați găsi pe site-ul Microsoft, unde vor ști exact cine descarcă produsele lor).

Dar prin sistemul torrent descărcați instrucțiunile într-un fișier. Asta înseamnă că fișierul torrent este de fapt doar o listă de trackere și câteva coduri hash. Nu demonstrează că ați descărcat fișierul torrent. Ceea ce faceți în interiorul clientului dvs. torrent este mai important și totul este gestionat de o listă descentralizată de servere. Odată ce începeți descărcarea fișierului real la care doriți să ajungeți, ajungeți să descărcați bucăți mici din fișier de la o grămadă de oameni.

Poți să fii prins?

Agenții guvernamentali și troll-urile drepturilor de autor tind să se uite în jurul rețelelor Torrent și a unora dintre cele mai populare site-uri care găzduiesc fișiere Torrent, descărcând fișiere și listând toate adresele IP pe care le găsesc în listele Peers (downloaders) și Seeders (uploaders). Acest lucru vă va compromite, desigur, adresa.

Numărul real de persoane care sunt prinși este minuscul, dar dacă doriți să vă asigurați și nu vă interesează prea mult să contribuiți la comunitatea Torrent, atunci puteți dezactiva însămânțarea care oprește încărcarea fișierelor de către computerul dvs. în rețeaua torrent. Torrenterii avizi ar numi acest lucru egoist și poate au dreptate, dar vă acoperiți și voi.

descarcă-torrents-legal-sau-ilegale-steganos

O altă opțiune bună este să utilizați un proxy sau VPN, apoi setați clientul dvs. torrent să se conecteze la colegi prin asta. Acest lucru vă face, în esență, anonim, rutare conexiunea dvs. printr-o altă adresă IP.

Apoi, există rețeaua de rutare de ceapă (Tor) pe care o puteți configura ca proxy pentru clientul dvs. torrent. Cu toate acestea, de la dezvăluirile Snowden s-a știut că chiar și Tor a fost vizat de NSA și GCHQ pentru activitate ilegală. Deși rețeaua este în mare parte sigură, au existat incidente în care aceste corpuri de spionaj atacau calculatoare individuale, deci nu este la fel de anonimă ca odinioară.

Concluzie

Fiți siguri că torrentarea nu echivalează cu pirateria. Cu toate acestea, oferă o modalitate foarte convenabilă de a o face! Protocolul torrent este doar o metodă inteligentă de transmisie pentru ca utilizatorii să descarce fișiere mai ușor. Dacă vă faceți griji că este posibil să descărcați ceva care contravine legilor din țara dvs., întrebați mai jos.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în iunie 2013 și a fost actualizat în noiembrie 2017.

Credit de imagine: Pagina principală Pirate Bay

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x