iphone_1737513_1920

Dezvoltarea de aplicații hibride pentru Android este ușoară, fie pentru dezvoltare, fie pentru configurația de producție. Dar personal, mi se pare complicat configurarea, dezvoltarea și implementarea Cordova iOS.

Majoritatea dezvoltatorilor de aplicații hibride care se află în etapele de învățare nu sunt capabili să exploreze procesul de dezvoltare a aplicațiilor hibride iOS pur și simplu pentru că nu dețin un Mac. Și dezvoltarea de aplicații iOS necesită SDK iOS și XCode (spre deosebire de SDK Android care rulează pe orice sistem de operare desktop).

Prin urmare, scopul acestui ghid este de a arăta fluxul de lucru de bază al dezvoltării de aplicații hibride iOS pe un Mac. Astfel, dezvoltatorii pot vedea cum se face, chiar dacă nu pot dezvolta aplicațiile.

Crearea unui proiect cordova

Începeți prin deschiderea terminalului și crearea unui nou proiect cordova (utilizați sudo numai dacă aveți probleme de permisiune, adică erori EACCESS):

sudo cordova create iosdemo
cd iosdemo
sudo cordova platform add ios

În momentul redactării acestui ghid, versiunea platformei iOS cordova este 4.3.1.

Nu vom modifica niciun cod sursă al aplicației – mai degrabă, vom continua pur și simplu cu eșantionul de cod implicit care este adăugat de cordova automat atunci când executăm comanda create. Cu toate acestea, se presupune că vom adăuga plugin-uri pentru a modifica codul în www folder în timpul fluxului normal de dezvoltare.

Următorul pas este să executați comanda cordova build. Aceasta va converti codul aplicației noastre într-un fișier .xcodeproj pe care îl vom folosi în continuare.

sudo cordova build ios

Fișierul Xcode Project generat va fi aici:

[Your App Folder]/platforms/ios/[Your App Name].xcodeproj

Acum, în cazul Android, semnarea codului se face folosind fișierul Keystore care este în format .jks. Cu toate acestea, în iOS este necesar să aveți un cont de dezvoltator Apple pentru distribuirea aplicațiilor iOS. Aceasta este pentru a putea genera Certificate și Profiluri de aprovizionare necesare pentru distribuirea aplicației.

Pentru prețuri și alte informații despre un cont de dezvoltator, consultați această pagină.

Crearea certificatelor de dezvoltare

După ce aveți contul gata, putem continua și să ne conectăm la contul dvs. Cont de dezvoltator Apple.

Ecranul tabloului de bord ar trebui să arate cam așa:

Deschiderea proiectului în Xcode

Click pe Certificates, Identifiers & Profiles. Aceasta ar trebui să vă conducă la următorul ecran, care afișează în mod implicit certificate emise din contul dvs.:

Certificate, identificatori și profiluri

Certificatele iOS sunt în principal de două tipuri: Dezvoltare sau Distribuție. Faceți clic pe butonul Plus (+) din colțul din dreapta sus al listei, care va deschide următoarea pagină:

Adăugați certificat iOS

Mai întâi să creăm un profil de dezvoltare. Selectați Dezvoltarea aplicațiilor iOS și faceți clic pe continua.

Acest lucru ar trebui să vă aducă la următorul ecran, unde vi se cere să creați și să încărcați o cerere de semnare a certificatului sau un fișier CSR.

Încărcați fișierul CSR

Urmați instrucțiunile de pe ecran pentru ao genera și continuați. Odată ce certificatul este gata, descărcați-l pe Mac și faceți dublu clic pe el. Aceasta îl va adăuga la Keychain Access în Mac.

Descărcați certificatul de dezvoltare

Crearea certificatelor de distribuție

Crearea certificatelor de distribuție este similară cu procesul de creare a certificatelor de dezvoltare. Cu toate acestea, aici selectăm App Store and Ad Hoc din Production secțiunea din Add iOS Certifcate Page:

Adăugați certificat iOS

Crearea ID-ului aplicației

Selectați App IDs din Identifiers secțiune. Aceasta va deschide lista ID-urilor de aplicație existente. Apoi faceți clic pe butonul Plus din dreapta sus (+). Aceasta va deschide fișierul Înregistrați ID-urile aplicației iOS pagină.

Înregistrați ID-urile aplicației iOS

Selectați ID-ul aplicației explicite. Descrierea aplicației poate fi orice nume asemănător – acesta este ceea ce va fi afișat în lista de ID-uri a aplicației în raport cu ID-ul aplicației.

Un ID de aplicație este un șir în format AB11A1ABCD.com.mea companie.myapp Unde AB11A1ABCD este prefixul ID-ului aplicației care este în mod implicit ID-ul echipei și com.mycompany.myapp este ID-ul pachetului care este unic pentru fiecare aplicație.

Se recomandă ca ID-ul pachetului să fie într-un șir de nume de domeniu invers. De exemplu, compania MYCOMPANY poate avea două aplicații (App1 și App2). Deci, adresa URL HTTP pentru fiecare aplicație este de obicei app1.mycompany.com și app2.mycompany.com. Prin urmare, ID-urile pachetului pentru fiecare aplicație vor fi com.mycompany.app1 și com.mycompany.app2

Apoi selectați orice servicii din lista de verificare pe care trebuie să le utilizați în aplicație, cum ar fi notificări push, portofel etc. Apoi faceți clic pe continuare și confirmați detaliile și înregistrați în cele din urmă ID-ul aplicației.

Adăugarea dispozitivelor în contul dvs. de dezvoltator

Selectați All de la Devices secțiune. Aceasta va deschide lista dispozitivelor deja adăugate în contul dvs. de dezvoltator Apple. Numai aceste dispozitive au permisiunea de a rula aplicația în timpul dezvoltării.

Pentru a adăuga un dispozitiv nou, faceți clic pe butonul Plus din dreapta sus (+). Va fi afișat următorul ecran:

adăugați ecranul dispozitivului

Aici numele poate fi orice nume ușor de înțeles, de exemplu iPhone 5s ABC Pvt Ltd. Dispozitivul UDID este ID-ul unic asociat fiecărui dispozitiv Apple.

Pentru a găsi UDID-ul unui dispozitiv, urmați acești pași:

 1. Conectați dispozitivul la computerul dvs. Mac.
 2. Deschideți aplicația Informații sistem situată în folderul / Aplicații / Utilități.
 3. Selectați USB sub Hardware în coloana din stânga.
 4. În dreapta, selectați dispozitivul conectat sub USB Device Tree. ID-ul dispozitivului sau „Număr de serie”, apare mai jos.

Odată ce ați introdus UDID-ul dispozitivului și faceți clic pe nume, continuați, apoi confirmați detaliile și înregistrați-vă.

Crearea unui profil de furnizare a dezvoltării

Pentru a crea un profil de aprovizionare de dezvoltare faceți clic pe Profiluri de aprovizionare -> Toate. Aceasta ar trebui să afișeze toate profilurile, dezvoltarea, precum și distribuția. Apoi faceți clic pe butonul Plus din dreapta sus (+) Aceasta ar trebui să afișeze următoarea pagină:

Crearea unui profil de aprovizionare de dezvoltare

Aici selectați iOS App Development și faceți clic pe continua. În meniul derulant care este afișat, selectați ID-ul aplicației pe care l-am creat anterior și continuați.

În continuare Se afișează o listă de verificare a certificatelor din care putem selecta unul sau mai multe. Acestea sunt certificate de dezvoltare și nu de distribuție. Profilul de aprovizionare generat va fi legat de aceste certificate.

Când faceți clic pe Continuare, se afișează o listă de verificare a dispozitivelor. Selectați unul, mai multe sau toate. Numai dispozitivele selectate vor putea să ruleze aplicația utilizând acest profil de aprovizionare.

Apoi, după ce faceți clic pe continua, introduceți numele pentru profilul de aprovizionare și descărcați fișierul .mobileprovision generat.

Note: este același proces pentru a crea profilul dvs. de distribuție Adhoc. De asemenea, este foarte asemănător să vă creați profilul de distribuție AppStore Distribution, cu excepția celui pe care nu îl selectăm dispozitive, deoarece aplicația va fi disponibilă public prin AppStore.

Acum, că avem tot ce ne trebuie, putem continua să generăm ipa-ul real folosind Xcode.

Comanda Cordova build convertește codul aplicației noastre într-un proiect xcode. Folosind Xcode creăm un fișier .ipa care este aplicația reală care trebuie instalată.

Înainte de a avansa, atingeți de două ori ambele certificate pentru a le adăuga la breloc.

Continuând în Xcode

Apoi, atingeți de două ori fișierul .xcodeproj care ar trebui să-l deschidă în Xcode. (Vă rugăm să utilizați cea mai recentă versiune de Xcode – am folosit Xcode 8.3.2.)

Deschiderea proiectului în Xcode

Ecranul Xcode ar trebui să arate ca cel de mai sus.

Faceți clic pe numele aplicației din colțul din stânga sus al ferestrei. Aceasta va deschide vizualizarea detaliată din partea dreaptă.

Setările proiectului

Apoi faceți clic pe Ținte-> Nume aplicație:

ținte

Aceasta va afișa următoarea filă de detalii:

detalii țintă

Faceți clic pe general, care ar trebui să afișeze acest lucru:

detalii generale

Debifați caseta de selectare Gestionați automat semnarea.

Aceasta ar trebui să afișeze următoarea eroare, afirmând că AppNAme necesită un profil de aprovizionare:

eroare de profil

Apoi, sub Semnare (Depanare), faceți clic pe meniul derulant Profil de aprovizionare și selectați profilul de import opțiune. În fereastra de dialog de selectare a fișierelor care apare, navigați la calea de descărcare a profilului de furnizare a dezvoltării și selectați-l. Va avea o extensie de .furnizare mobilă.

După ce selectați acest lucru, eroarea ar trebui să dispară și ar trebui să apară Echipa ca numele echipei în contul dvs. de dezvoltator Apple și numele certificatului de semnare.

Faceți același lucru pentru secțiunea Semnare (lansare) – dar în dialogul de selectare a fișierelor selectați Profilul de distribuție Ad Hoc.

Acum, după ce s-au făcut pașii de semnare a codului, noi

 • rulați aplicația direct pe dispozitiv
 • rulați aplicația pe un simulator
 • generați un fișier ipa pentru distribuire
 • încărcați aplicația în appstore

Rularea aplicației direct pe dispozitiv

Pentru a rula aplicația pe un dispozitiv, conectați dispozitivul la Mac prin USB. Apoi, în colțul din stânga sus, în lista dispozitivelor, selectați dispozitivul conectat și faceți clic pe butonul Run sau play (buton triunghiular negru):

rulați dispozitivul
rulați dispozitivul

Starea de construire va fi afișată în bara de stare din partea de sus a ferestrei. Dacă totul merge bine, aplicația ar trebui instalată pe dispozitiv și ar trebui să se încarce automat într-un timp.

Notă: pașii sunt aceiași pentru rularea aplicației pe un simulator. Dar, în locul unui dispozitiv real, folosim simulatoarele disponibile pentru iPhone și iPad din lista de dispozitive.

Generați un fișier ipa pentru distribuire

Această abordare se poate face în cazul în care trebuie să distribuiți aplicația către echipa de testare etc. Cu toate acestea, dispozitivul utilizat de aceștia trebuie să aibă un UDID prezent în profilul de aprovizionare.

Din meniul Xcode selectați Product -> Clean, apoi Product -> Archive. Organizatorul Arhivelor apare și afișează noua arhivă.

organizator de arhive ios

În panoul lateral din dreapta, selectați opțiunea Export și va apărea o listă de opțiuni.

Pentru a distribui aplicația dvs. utilizatorilor cu dispozitive desemnate, selectați „Salvați pentru implementarea Ad Hoc”. Aplicația va fi semnată cu codul cu certificatul de distribuție.

Pentru a distribui aplicația pentru testare internă, selectați „Salvați pentru implementare în dezvoltare”. Aplicația va fi semnată cod cu certificatul dvs. de dezvoltare.

export organizator arhivă ios ca ad hoc

În fereastra de dialog care apare, alegeți o echipă din meniul pop-up și faceți clic pe Alegeți.

ios export echipa selectată

Apoi apare fereastra de selectare a dispozitivului. Selectați oricare Toate dispozitivele sau dispozitive specifice și faceți clic pe următoare.

Apoi este afișat dialogul de revizuire. Aici va afișa certificatul de semnare și profilul de aprovizionare utilizate pentru generarea compilării. Examinați și faceți clic pe următorul. În cele din urmă, se afișează salvarea fișierului ca fereastră pop-up pentru a selecta locația din sistemul de fișiere pentru a stoca fișierul aplicației exportat.

Aplicația este exportată ca fișier .ipa`.

Pentru a rula acest fișier pe dispozitiv pur și simplu atingeți-l de două ori, care îl va deschide în iTunes.

Apoi conectați dispozitivul (aceasta ar trebui să afișeze o pictogramă mică a dispozitivului în colțul din stânga sus al ferestrei iTunes). Dacă o atingeți, se va afișa rezumatul dispozitivului, cum ar fi aplicații, muzică etc. pe dispozitiv. Selectați fila aplicații și, în panoul din stânga, selectați aplicația de instalat și faceți clic pe instalare. Așteptați finalizarea procesului și faceți clic pe Aplicare. Aceasta ar trebui să instaleze fișierul ipa pe dispozitivul dvs.

Pentru a depana aplicația:

 1. deschide Safari
 2. deschideți aplicația pe dispozitiv
 3. din bara de meniu Safari selectați Develop --> Your Device Name --> Your App.

Sunt toți oamenii!