Diferența dintre învățarea automată, AI și învățarea profundă

Diferența dintre învățarea automată, AI și învățarea profundă
⏱️ 5 min read

Construirea AI este complicată, dar înțelegerea nu trebuie să fie. Majoritatea inteligențelor artificiale existente sunt doar mașini de ghicit foarte bune (precum creierul nostru). Alimentați o grămadă de date (cum ar fi numerele 1-10) și îi cereți să facă un model (x + 1, începând de la 0) și să faceți o predicție. (Următorul număr va fi unsprezece.) Nu există magie, în afară de ceea ce fac oamenii în fiecare zi: folosind ceea ce știm pentru a ghici lucruri pe care nu le cunoaștem.

Ceea ce diferențiază AI de alte programe de computer este că nu trebuie să o programăm special pentru fiecare scenariu. Îl putem învăța lucruri (învățare automată) și se poate învăța și el însuși (învățare profundă). Deși există mai multe soiuri ale fiecăruia, ele pot fi definite pe larg, după cum urmează:

  • Inteligență artificială (AI): o mașină care este capabilă să imite comportamentul uman
  • Învățarea automată: un subset de AI în care oamenii antrenează mașini pentru a recunoaște tiparele din date și a face predicții
  • Învățare profundă: un subset de învățare automată în care mașina se poate antrena singură

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Inteligență artificială

ai-sight-feature

Cea mai largă definiție posibilă a IA este pur și simplu aceea este o mașină care gândește ca un om. Ar putea fi la fel de simplu ca urmarea unei diagrame logice sau ar putea fi un computer aproape uman care poate învăța dintr-o mare varietate de intrări senzoriale și să aplice aceste cunoștințe în situații noi. Ultima parte este esențială – AI puternic pe care toată lumea îl imaginează este unul care poate conecta tot felul de puncte de date învățate pentru a-i oferi capacitatea de a gestiona aproape orice situație.

În acest moment AI este încă pe o pistă destul de îngustă – Alexa este un majordom uimitor, dar nu poate trece un test Turing. În prezent, avem o formă limitată de IA, dar este bine să ne amintim că definiția este atât de largă încât, în cele din urmă, ar putea acoperi programe care produc DeepMind arata ca un calculator.

Învățare automată

ai-machine-learning-cat

Fără învățare automată, AI existentă s-ar limita în cea mai mare parte la trecerea prin liste lungi de „dacă x este adevărat, fă y, altfel, fă z”. Cu toate acestea, această inovație oferă computerelor puterea de a descoperi lucrurile fără a fi programate explicit. Ca exemplu al unui tip de învățare automată, să presupunem că doriți ca un program să poată identifica pisicile în imagini:

  1. Oferiți AI-ului dvs. un set de caracteristici de pisică de căutat – linii individuale, forme mai mari, modele de culoare etc.
  2. Rulați câteva imagini prin AI – unele sau toate pot fi etichetate „pisică”, astfel încât mașina să poată alege mai eficient caracteristicile relevante ale pisicii.
  3. După ce programul a văzut destule pisici, ar trebui să știe cum să găsească una într-o imagine – „Dacă imaginea conține caracteristicile X, Y și / sau Z, este probabil ca 95% să aibă o pisică”.

Pe cât de complicat sună învățarea automată, acesta poate fi redus la următoarele: „Oamenii spun computerelor ce trebuie să caute, iar computerele rafinează aceste criterii până când au un model”. Este destul de simplu, extrem de util și îți filtrează spamul, îți recomandă următoarele emisiuni Netflix și îți modifică fluxul de Facebook. Încerca Mașina de învățat de la Google pentru o demonstrație manuală rapidă!

Invatare profunda

ai-machine-vs-deep

Începând din 2018, acesta este avangarda AI. Gândiți-vă la aceasta ca la învățarea automată cu „rețele neuronale” profunde, care prelucrează datele într-un fel în același mod ca și creierul uman. Diferența cheie față de predecesorul său este că oamenii nu trebuie să predea unui program de învățare profundă cum arată pisicile. Doar dă-i suficiente imagini cu pisici și o să-și dea seama de unul singur:

  1. Introduceți o mulțime de fotografii cu pisici.
  2. Algoritmul va inspecta fotografiile pentru a vedea ce caracteristici au în comun (indiciu: sunt pisici).
  3. Fiecare fotografie va fi deconstruită în mai multe niveluri de detaliu, de la forme mari, generale la linii mici și mici. Dacă o formă sau o linie se repetă foarte mult, algoritmul o va eticheta ca fiind o caracteristică importantă.
  4. După ce a analizat suficiente imagini, algoritmul știe acum ce tipare oferă cele mai puternice dovezi ale pisicilor și tot ce a trebuit să facă oamenii a fost să furnizeze datele brute.

Pentru a rezuma: învățarea profundă este învățarea automată în care mașina se antrenează singură, deși depășește doar pisicile – rețelele neuronale sunt acum capabile să descrie cu acuratețe Tot într-o poză.

Învățarea profundă necesită mult mai multe date inițiale și putere de calcul decât învățarea automată, dar începe să fie implementată de companii de la Facebook la Amazon. Totuși, cea mai infamă manifestare a învățării automate este AlphaGo, un computer care a jucat jocuri Go împotriva lui până când a putut prezice cu precizie cele mai bune mișcări suficient de bine pentru a învinge în mod repetat mai mulți campioni mondiali.

Concluzie: AI = Inteligență apocaliptică?

Hollywoodul este responsabil pentru o mulțime de științe proaste, dar când vine vorba de AI, adevărul și ficțiunea nu sunt atât de departe. Nu este de neconceput ca un robot ar putea preia o stație spațială (2001: Odiseea spațială), te face să te îndrăgostești (de ea) sau să te comporti exact ca un om (Blade Runner, Ex Machina).

Totuși, asta nu face un pariu rău. AI ar putea accelera progresul uman mai repede decât aproape orice înainte. Și, deși poate părea cinic, realitatea este că, dacă oamenii de știință responsabili stau departe de AI din cauza potențialului său de a merge prost, probabil că va fi dezvoltat oricum de către persoanele cu mai puține probleme de siguranță. Am luat computerele de la dame la Go, iar următorii pași ar putea duce omenirea în câteva locuri interesante.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x