Diferența dintre MP3, AAC, FLAC și alte formate audio

Diferența dintre MP3, AAC, FLAC și alte formate audio
⏱️ 4 min read

Odată cu „moartea” MP3-ului mult exagerată, mulți oameni s-au întrebat despre ce este formatul aparent superior, AAC. Dar AAC nu este singurul format existent; există o mulțime de alte formate de compresie audio care sunt disponibile pe scară largă.

MP3 este mort?

MP3 este cel mai popular format audio din lume. Este greu să descifrezi statistici exacte, dar există șanse mari ca mai multe dispozitive să accepte MP3 decât orice alt format audio. Standardul este departe de a fi mort. Mai degrabă, brevetul privind tehnologia a expirat recent. Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, firma care a reușit să acorde licența brevetului pentru MP3, recent a anunțat ar întrerupe programul de licențiere a brevetelor și ar recomanda utilizatorilor să se mute în AAC. Unele puncte de desfacere a considerat că înseamnă că MP3-ul era „mort”. De fapt, opusul este adevărat: formatul MP3 este acum disponibil gratuit tuturor.

Cum funcționează MP3?

MP3, sau MPEG-2 Audio Layer III, este un standard de compresie pentru codarea sunetului digital. Folosește tehnici de compresie a datelor cu pierderi care aruncă date neesențiale pentru a micșora dimensiunea unui fișier audio. În comparație cu fișierele audio preluate de pe un CD, o cutie MP3 micșorați dimensiunile fișierului cu până la 95%, care este important atât pentru costul lățimii de bandă, cât și pentru considerațiile de stocare. Standardul se concentrează pe eliminarea sunetului care se află în afara gamei de auz uman și implementează principiile percepției sunetului uman sau „psihoacustică, ”Pentru a identifica și a arunca sunetele pe care urechii umane nu le vor rata.

Dar AAC?

mp3-aac-flac-audio-aac

AAC înseamnă Advanced Audio Coding. Este o schemă de compresie audio proprietară, cu multe în comun cu MP3. De fapt, a fost conceput special pentru a fi succesorul formatului MP3, oferind o calitate a sunetului mai bună decât MP3 la aceeași rată de biți. Aceasta înseamnă că AAC are ca rezultat dimensiuni mai mici de fișiere menținând în același timp aceeași calitate audio. Folosește aceleași principii ca MP3 pentru compresie, eliminând sunetele inaudibile și eliminând sunetul pe baza modelului psihoacustic.

Astăzi, AAC-urile se găsesc ca componentă audio a popularului container video MPEG-4. Este, de asemenea, formatul audio implicit pentru servicii precum YouTube și acceptat pe scară largă de Apple și Sony. Spre deosebire de MP3, formatul este însă sub brevet și trebuie să fie autorizat pentru a fi utilizat legal.

Cum se încadrează formatele fără pierderi și necomprimate?

erou de compresie audio

MP3 și AAC sunt ambele formate cu pierderi, aruncând date neesențiale pentru a ajuta la reducerea dimensiunii fișierului. Cu toate acestea, nu toate formatele respectă acest principiu. Formatele fără pierderi precum FLAC sau Windows Media Audio (WMA) comprimă sunetul utilizând tehnici de compresie complet reversibile, partajate cu algoritmul ZIP. Aceasta micșorează dimensiunea fișierului, menținând în același timp o calitate maximă. Cu toate acestea, aceste formate nu sunt la fel de larg acceptate ca formatele cu pierderi.

Cu toate acestea, sunetul nu trebuie să fie comprimat. Formatele necomprimate, cum ar fi WAV și AIFF, utilizează modularea codului impulsului (PCM) pentru a stoca date fără modificări. Fișierele codate astfel sunt mai mari, dar oferă reproducere perfectă și cea mai mare flexibilitate.

Există și alte formate pierdute?

mp3-aac-flac-audio-comparație

Există o mare varietate de diferite formate cu pierderi, cu diferite grade de popularitate. Formatele open-source precum „Opus” folosesc tehnici specializate pentru ofera o calitate superioara în comparație cu AAC, dar asistența este relativ limitată. Televizoarele și playerele DVD folosesc frecvent formatul Dolby AC-3 pentru audio. Există o mare varietate de formate de telefonie foarte comprimate, cum ar fi BroadVoice, pentru a sprijini apelurile telefonice digitale și comunicațiile voice-over-IP (VoIP). Câteva zeci de alte formate există pentru a îndeplini anumite utilizări de nișă. Dar MP3-ul este mai comun decât toate aceste alte formate combinate.

Concluzie

AAC oferă un raport calitate-compresie mai bun decât MP3, dar lipsa suportului omniprezent a împiedicat-o. Și acum, când MP3 este gratuit pentru uz public, este probabil să-și mențină poziția ca format audio dominant cu pierderi în anii următori.

Credit de imagine: Compatibil cu calitatea opus pentru daltonism

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x